Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 часа на 7 декември 23 до 28 януари 2024

Изложба "ПАNAГiA" на художника-реставратор Панайот Панов се открива в Регионалния исторически музей

Снимка: РИМ - София

Регионалният исторически музей открива изложба, посветена на Пресвета Богородица. Експозицията представя икони, създадени от художника реставратор Панайот Панов.Тя е озаглавена "ПАNAГiA". Намира се в сградата на Музея на пл. "Бански"1 и отваря официално врати на 7 декември 2023 г. (четвъртък) от 18:00 ч. Периодът, в който може да бъде посетена, продължава до 28 януари 2024 г.

Панайот Панов е ръководител на Лабораторията по консервация и реставрация в Регионалния исторически музей – София. Притежава опит в различни области на опазването на движимото и недвижимото културно наследство. Работил е по проекти за възстановяване и съхраняване на редица християнски паметници. Познанията и уменията, изградени в работата с произведения на иконописта, повлияват на неговото развитие и като художник.

Заглавието идва от гръцката дума "Панагия" с нея първоначално са назовавали малки икони на Богородица, които са носели митрополитите на врата. Постепенно това значение е преминало и се изпорлзва за името на Богородица. С названието "ПАNAГiA" са кръстени дори и църкви, пояснява Панайот Панов.

Той сподели, че не знае какво точно го е вдъхновило в работата му да създава икони.

"Имах влечение към изкуството, което после премина към реставрацията, в процеса на обучение по реставрация и след това практитуването на професията имах пряк досег до икони, оттам се зароди това желание в мен да рисувам икони“,