Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Национална галерия "Квадрат 500" до 10 март 2024

Изложба представя творчеството на Магда Абазова по повод 100 години от рождението ѝ

Автопортрет и "Цветя" от Магда Абазова (1923–2011)
Снимка: nationalgallery.bg

100 години от рождението на художничката Магда Абазова отбелязва Националната галерия "Квадрат 500" с юбилейна изложба до 10 март 2024 година.

Магда Абазова е удостоена с националната награда за живопис “Захари Зограф“ през 2008 година и с орден „Кирил и Методий“III степен от Съюза на българските художници. Тя бива определяна като мощна, безкомпромисна и многообразна в творчеството си, но то остава някак встрани от вниманието на публиката през годините, въпреки че участва в общи художествени изложби, още от средата на 20. век. Възпитаничка е в класа по живопис на проф. Дечко Узунов.

Събеседник в предаването „Радиокафе“ е кураторът на експозицията Надежда Джакова.

Магда Абазова е добре позната на колеги, професионалисти, изкуствоведи, художници, кръг от приятели-съмишленици, но като чели винаги е оставала в страни от шуменето около името ѝ, имала е ясни позиции в изкуството си, но е била и затворена в себе си, посочи кураторът.

Характерен за нейните картини е цветът, изследването на червеното, синьото, същевременно е много експериментиращ автор,  сменя с лекота стилове, насоки и направления.

„В творчеството ѝ има цикличност, с която експериментира и преосмисля това, което прави. Тя е автор, който търси, няма за цел да бъде различна, но е факт, че е такава, допълва Надежда Джакова.

Магда Абазова работи във всички основни жанрове – портрет, интериор, натюрморт.

Самата художничка казва, че за нея живописта не е разказ, а изказ, че абстракцията ѝ дава свобода, че с произведенията си не разказва случки, нито сюжети, а състояния, настроения и преживявания, преминаващи през нея, твърди, че не противопоставя двата подхода – реалистичния и абстрактния, а само ги разграничава. 

Една от общите тематични изложби, в които е участвала, е „Ястребино“, там представя фигуративни картини, които разказват. Абазова изобразява пламък, стигайки почти до пълна абстракция, засилва усещането чрез цвета и противопоставянето на контраста. Тя е наречена още "аристократ на българската живопис", “майка на новото изкуство“ – сравнения, които определя като празни приказки в сравнение с останалите наши класици, за които казва, че са пример, какъвто тя не е.. 

Хората които са я познавали, казват за нея, че е скромен, затворен и удохотворен човек – колкото разкриваща се чрез изкуството си, толкова недостъпна и потайна.

Изложбата, посветена на Магда Абазова, се намира в 4-та, 5-а и 6-а зала на Националната галерия „Квадрат 500“. Влизайки, в посетителя ще се породи усещането, че влиза в специална експозиция, веднага прави впечатление силата на цвета, пространствата са разделени в 3 основни цвята – червено, тъмно синьо и светлосиньо, дизайнерското решение на художничката Светлана Мирчева, която в творчеството си има нещо общо с Магда Абазова.

Експозицията представа “Избрано“ от творчеството на Магда Абазова, произведенията са предоставени от фонда на Националната галерия, която притежава 16 от тях, дарени от Магда Абазова през 2000 година, от СГХГ и галериите в страната.

Изложбата ще продължи до 10 март 2024, като се очаква и издаването на каталог, който също е част от нея.

Още подробности чуйте в разговора на Гергана Пейкова с куратора Надежда Джакова в звуковия файл. 

Светлана Мирчева и Надежда Джакова в кадър от откриването на изложбата
Снимка: Любомир Ковачев

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48