Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Диктатори, трактори и други приключения" на Димитър Кенаров очаква българските читатели

Димитър Кенаров бе гост в предаването "Радиокафе"

Димитър Кенаров - писател, поет, журналист, преподавател, пътешетвеник
Снимка: Радио София

Разговор с писателя, журналист, пътешественик и преподавател Димитър Кенаров за книгата му "Диктатори, трактори и други приключения" – журналистическите разкази, които излизат за първи път на български в книга. Тя беше представена на последния Панаир на книгата в НДК.

Досега текстовете са излизали в различни издания по света само на английски език.

Авторът в тези разкази остава встрани от събитията и се стреми да не взима позиция, разбира се винаги един авторски текст, който е между документалното и художественото има авторово присъствие. Димитър Кенаров изследва феномени, ситуации и хора на различни места по света. 

Най-често той пресъздава ситуациите и размислите на героите, техните чувства и преживявания, както и онова, което вижда по света, като по този начин прави читателя съпричастен. Жанрово текстовете представляват наративна журналистика (Narratve nonfiction), всъщност това е смесица между документалистика, журналистическо изследване и белетристика, уточни Димитър Кенаров. Той допълни, че в книгата се използват всички похвати на белетристиката – диалози, сцени, понякога и метафоричен език.

„Идеята е да се направи така, че една истинска история да звучи по възможно най-литературният начин. Тази традиция е доста залегнала в американската журналистика, където има списания, които публикуват статии от 20-30 страници понякога“, поясни Кенаров.

В България този жанр не е толкова популярен, но това са текстове от подобен тип, писани на Балканите, Източна Европа и на някои други места и опитват да досгитнат високо ниво на литературност през документалистиката, каза още Димитър Кенаров.

В разговора писателят изрази своята гледна точка за случващото се с Паметника на съветската армия и разкри каква история би написал.

“Моят фокус тук няма да е демонтирането на комунизма, каквото правихме и през 1990-та година, а по-скоро завръщането на този тип поляризация и имитацията на 90-те, това което тогава се правеше с ентусиазъм, с някаква невинност дори, в момента, днес всичко се повтаря по един и същи начин, но имитацията и повторението са доста по-слаби“, посочи той.

„За мен, истинският начин да се трансформира една история, не е през разрушението, а през вандализма“, твърди Димитър Кетнаров.

В книгата "Диктатори, трактори и други приключения", авторът свързва литературата с журналистиката, за да ни разкаже необичайни истории, на които няма как да бъдем свидетели, от различни точки на света.

„Димитър Кенаров има способността да слуша, без да съди, да свързва привидно разнородни нишки в умела сплав и да черпи от живия живот, почти на всяка цена, неговите места са места, в които литературата не наднича често. В тези периферии се развиват драмите на нашето време. Кенаров носи космополитността и интелекта си с лекота. Вярвам, че тази книга ще разшири разбирането на българския читател, затова какво може да бъде литературата, както и журналистиката“, пише в своя рецензия, писателката Капка Касабова.

А самият писател споделя, че най-добрият отзив за книгата си е този, който получава не толкова от литератори и писатели, а от обикновените хора, които може би дори рядко четат книги, но са “хванати“ от тези разкази.

Споделени случки за това как хората стават част от една система, как тя абсорбира хората вътре в себе си, карайки ги да приемат за даденост и нормалност живота, в който са и още други интересни аспекти, чуйте в разговора на Даниел Ненчев с писателя, журналист и преподавател Димитър Кенаров, чиято книга вече очаква своите български читатели.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00