Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трамваите по линии 5 и 11 възстановяват маршрутите си от 23 декември

От "Съдебна палата" до кв. "Княжево" са подменени релсовият път, контактната мрежа, има нови перони и спиркови навеси

Снимка: Ани Петрова

​​​​​​Движението на трамваите по линия № 5, най-старата трамвайна линия в София, се възстановява от 23 декември, събота, съобщават от Столичната община. Трамваите по линии 5 и 11 ще се движат до обръщателното колело в кв. "Княжево" по изцяло обновеното трамвайно трасе по бул."Цар Борис III".

Днес, 22 декември, се проведе държавна приемателна комисия, назначена от Дирекция „Национален строителен контрол“ и обектът получи разрешение за ползване.

Реконструкцията на трамвайната линия по бул. "Цар Борис III" бе извършена на два етапа, без частта на площад „Руски паметник”: първи участък от „Съдебна палата“ до бул.“Бъкстон“ и втори от бул.“Бъкстон“ до кв.“Княжево“.

Цялостно е подменен релсовият път, контактната мрежа, изградени са нови перони, монтирани са спиркови навеси.

На бул. "Македония" до Руски паметник бе изграден линеен парк с нови дървета, храсти и различни видове цветя.

Идейният проект за линейния парк е на френското архитектурно студио “Вилмот и асосие”. Живият плет, характерен за обособеното трамвайно трасе, е възстановен.

Временната автобусна линия А5ТМ се закрива. Спирка с код 0880 „Кв. Овча купел“ е изместена след кръстовището с бул. „Овча купел“. На спирката ще спират трамвайни линии № 4, 5 и 11. Мотрисите от линия № 11 няма да спират на спирка с код 0881 „кв. Овча купел“.

Обновяването на трамвайния релсов път по бул.“Цар Борис III“ е част от проект „Интегриран столичен градски транспорт – фаза II”, финансиран Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, в изпълнение на административен договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община. Проектът цели насърчаване ползването на електрически транспорт и намаляване на вредните емисии във въздуха, повишаване на привлекателността на градския транспорт на столицата.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14

Политическата стабилност и бизнеса у нас

Седем търговски камари на чуждестранния бизнес у нас призова депутатите и партийните лидери да проявят отговорно държавническо поведение при формирането на правителство и предприемане на спешни действия в полза на обществото и икономиката на страната. Бизнес организациите настояват за постигане на компромис при съставянето на кабинета в името на..

публикувано на 08.07.24 в 15:58
Любомир Дацов

Политическата нестабилност и икономиката

Какво е влиянието на политическата нестабилност върху българската икономика? Подробности разказа икономистът Любомир Дацов. Как икономиката на България стана част от групата на най-развитите икономики и попадна в класацията с високи доходи на Световната банка? "Има един виц за костенурката и заека. Понякога, като вървиш като костенурка и..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Столични полицаи задържаха каруца с огромна ВиК тръба

Полицаи от Трето районно управление в София заловиха четирима млади мъже, които с каруца са превозвали огромна водопроводна тръба. Най-вероятно металната тръба е била взета от място на ремонт и е щяла да бъде предадена в пункт за вторични суровини, коментираха свидетели. Не се знае по какъв начин тежката тръба е била натоварена на превозното..

публикувано на 08.07.24 в 13:39

Изложба във входа на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Нестандартна изложба, която представя фотографии и текстове от историята на квартал "Лозенец" може да се види в една от емблематичните сгради на пл. "Журналист". Мария Чакърова, автор на изложбата, е една от живущите там и споделя, че от малка идея откриването на "Зад една затворена врата" се е превърнало в "Лозенец фест". " Изложбата, която..

публикувано на 08.07.24 в 13:23

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София . От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука"  рисуват..

публикувано на 08.07.24 в 11:50
Някои сгради срещу храма

Първият етап на разширението на "Опълченска" започва след седмица

Ремонтът с разширение на ул. "Опълченска" започва от 16 юли и ще стане на два етапа –  първо от бул. "Сливница" до ул. "Цар Симеон", а след това от "Цар Симеон" до бул. "Тодор Александров", потвърди пред БНР-Радио София кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев . Така след завършване на проекта натоварената улица ще бъде с по 3 ленти на..

публикувано на 08.07.24 в 11:15