Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Ивановден в Сливница: модерен малък европейски град

На Ивановден гостуваме на община Сливница. Ще говорим за традициите и обичаите на празника, за историята на региона. Какви ще бъдат предизвикателствата пред общината през Новата година?

В първия час ни гостува композиторът Иван Йосифов:

"Аз Иванчо се наричам" е моя песен - ако си направим партия, ще влезем в Парламента. Първо я написах за известен изпълнител, който не успя да я запише и я изпях аз, не че съм певец. Весела, жизнерадостна, описва Иван какъв е. Хубави, весели хора, съсредоточени на работата си, такива са Ивановците.

В 2023 направих доста авторски песни и аранжименти, една от тях, "Влакът-живот" бе със Симеон Владов. Не е лесно да се намери глас. Възнамеряваме да направим и втора песен с него. По идея на общината написах химна на Сливница - зависеше от мен дали ще харесам текста. Реших да го направя така, че всеки, който може да пее от Сливница, да направи една фраза. Трудно ги събрах - фризьорка, полицай, работник в ЖП-то. Деца от училището с хъс и мерак снимаха филм за Сръбско-българската война и се обърнаха към мен да им направя фона.

Много се радвам, че младежите творят. Музиката и спортът са важни за дисциплината. Учиш се на труд, трябва да бъдеш точен. Обогатява ти душата.

Следва историкът Маргарита Божкова, чиято последна книга „Сливнишките земи през вековете“ излезе наскоро:

"Преди 138 години Вазов написа цяла стихосбирка за Сливница. Тя е съществувала още по времето на траките - светилището на Асклепий е на 6 км от града  Статуйката му, макар и само 9 см, е сред най-добрите, които са му посветени. Открита бе и римска станция по пътя между Европа и Азия, в една от шахтите бе открита вар. Тук има и махала, чиито жители са поддържали конете на Османската армия. Но 1885 г. е най-важната година за Сливница. В 1930 се открива паметник-костница. В центъра на града, впечатлява откритият в 1938 паметник "Героите на Сливница". За разлика от княз Милан, Батенберг е бил на бойното поле.

В Алдомировци е първият войнишки паметник от 1891, част е от 100-те национални туристически обекта. В с.Бахалин има каменна чешма от 17 век с християнски и ислямски символи. В Бърложница има вековно дърво, в Гургулят е Пантеона, от него има еко-пътека до много красиво ждрело.

Започна ремонта на сградата, където ще е Музеят на Сливница - там е била първата гимназия от 1912. Ще разполага с 3 големи зали, от Античност до ново и най-ново време. Надявам се до една година да отвори врати."

Писателят Георги Белев е следващият ни гост:

"Книгата ми "Злопатници" е връщане на автора към детството. Най-хубавото ѝ послание е подтикът към доброта. Започва с една ретроспекция на стара фамилия през вековете. Увлекателно е. Другата ми книга, "Часът на славея" е приказна история.

Ще посветя остатъка от живота си да подтиквам хората към четене. Книгата е част от културата, а тя създава човека. Ако сме само в материалното, няма да постигнем високи резултати. Тук не ме възприемат като писател, а като човек, ако някой ме нарече "господин" съм изненадан."

Продължаваме с треньора по хандбал Мариела Иванова:

"В момента женският ни отбор е водач в А-група. Изградихме цялата пирамида от 10-годишни до жени. Мога смело да кажа, че сме родолюбците в спорта. От тази година ще имаме и плуване. При нас започваме от 1 клас, правим страхотна реклама на града. Победите ни са следствие на силен екип. Спортът учи на ред и последователност, на това, че трябва да се бориш през целия си живот. За спорта не трябва и не може да има почивка."

Мария Денкова е директор на детската градина в Сливница и пореден наш гост:

"Завършила съм психология и записах предучилищна педагогика. Децата са ни много, отваряме нови групи, всички са пълни - обхващаме всички деца, които имат нужда. Програмите са съобразени с възрастта на децата. Имаме 4 интерактивни дъски, спорт. Мисията ни е да възпитаваме отговорни и щастливи деца, включваме родителите в работилниците към детската градина - правене на картички, мартенички, боядисване на яйца. Учителството не се учи - трябва да ти идва отвътре."

Кметът Васко Стоилков е финалният ни гост:

"Годината бе успешна за общината: започнаха безброй инфраструктурни проекти. Най-много ни харесва закритият плувен комплекс, в един ден се записаха 197 деца за плуване. По принцип сме спортен град. Едно е да изградиш материална база, важното е тя да се осмисли с живот. Сега наваксването е трудно, на парче. 

Ентусиазмът ми не само не стихва, а се засилва. Мечтата ми е да станем община тип малък областен град - да станем по-добро място за живеене. Приоритетите са много - най-важното е скоростният влак София-Драгоман. На практика това ще ни е метро до София, за 15 минути ще стигаме до новата метростанция, която се строи в момента. Срокът е 3 години отсега напред, парите са европейски, по програма "Транспорт". Така ще станем много модерен малък европейски град. Процесът на заселване при нас е почти лавинообразен. Строят се селища от затворен тип. Строи се и третият лот на магистралата, след нея, 4-лентовият път в момента ще остане за нас - тежкотоварният трафик ще е по магистралата.

Ако имаме повече население по регистрация, ще е по-добре за всички. В момента са много повече живеещите, отколкото тези с постоянна адресна регистрация. От много време нямаме безработица. Проблемът с бездомните кучета е почти решен. Все още не е решен проблемът с отпадъците - може би до 2-3 години ще е решен. Изграждаме компостиращо съоръжение. Постоянно имаме нови инвеститори. Скоро ще бъдем изцяло газифицирани."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Група Innerglow представят новия си сингъл "Освободен"

Групата Innerglow – млади хора, способни да създават съвременна българска музика, представиха в предаването “Радиокафе“ своя нов сингъл "Освободен". Музикантите Петър Желев и Матей Христозков – китара и барабани, разказаха за песента. "Освободен“ – позитивна песен, родена след мрачен период. Текстът набляга на позитивното, дава посока..

публикувано на 31.05.24 в 15:35
Жена пише 34 пъти думата „виновен“ след като съдебните заседатели признаха Тръмп за виновен по всички 34 обвинения в наказателния му процес във Върховния съд на щата Ню Йорк

Седмицата в САЩ: Тръмп - виновен, Байдън за Украйна, ужас от Рафа

Бившият американски президент Доналд Тръмп бе признат за виновен по всичките 34 престъпления за фалшифициране на бизнес записи, свързани с плащания, направени на звездата от филми за възрастни Сторми Даниелс преди изборите през 2016-а година. С това той стана първият бивш американски президент признат за виновен в престъпление. Какви са..

публикувано на 31.05.24 в 14:55

Фестивалът Shapeshift - пресечна точка между нови технологии, изкуство, музика

Фестивалът "Shapeshift - свят на технологии, утопии, човечност" започва днес в НАТФИЗ.  Паулина Захариева и Димитър Рангелов гостуваха и разказаха на него пред БНР-Радио София. Shapeshift всъщност означава умението и възможността за трансформиране и промяна на всяка една жива и нежива форма.  Фестивалът се организира за втора..

публикувано на 31.05.24 в 14:03