Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апостол Карамитев - "Рицарят на Доброто"

Представят новата книга, посветена на големия български актьор, на 20 януари, от 19.00 часа, в Център по себепознание "Орфей"

Снимка: Издателство "Изток-Запад"

Сигурно няма българин, който да не е чувал името на Апостол Карамитев. Театралното и филмовото изкуство, което е оставил след себе си големият актьор, са му осигурили сигурно място в паметта на хората.

На книжния пазар вече е и новата книга, посветена на Апостол Карамитев, "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. Официалното представяне предстои на 20 януари, от 19.00 часа, в Център по себепознание „Орфей“.

В нея са описани непубликувани факти и събития от живота и творчество на актьора, както и снимков материал от най-важните му роли в театъра и киното.

Идеята за книгата се ражда след запознанството преди година и половина между Олга Маркова и Момчил Карамитев.

„Стана изведнъж много бързо, аз й диктувах. После тя намери архива на брат си – Виктор Марков, който се оказа, че е работил с Апостол Карамитев и са имали добро сътрудничество, и всичко стана много бързо“, каза пред Радио София неговият син Момчил Карамитев.

Основата в книгата са именно неговите разкази. Споделя, че е загубил баща си, когато е бил едва 13-годишен. Не крие и, че е чувал не добри отзиви за великия актьор.

„Първото място, на което чух не толкова добри отзиви за него, беше в казармата. Някои от моите началници, които ми казваха „ти какво си мислиш сега, че като в театър ще ми разиграваш сцени ли? Ти да не си Апостол Карамитев?“, спомня си Момчил Карамитев.

„Сега разбирам баща ми, като съм малко по-зрял, защо посвещаваше всичко на работата си. За да може той да седи в своя творчески свят, т.е. да се откъсва от лошите енергии, от завистта, дори от неприемането, защото той си имаше свой метод на работа и не всички го приемаха. Той само им доказваше с работата и наградите, които е получил, че има някакво значение. Работа, работа, работа – това е неговото убежище“, сподели Момчил Карамитев.

В книгата са описани и истории от работата му като преподавател в Театралната академия.

„Когато той взе свой клас във ВИТИЗ е споделил, че много му харесва момче, което му прилича на Джани Моранди, става въпрос за Юрий Ангелов, а негов колега от комисията казва „Кой е този Джани Моранди?“.

Момчил Карамитев споделя, че баща му не е имал много приятели.

„Веднъж го попитах кой е най-добрият му приятел и той каза, че няма такъв. Като минаха години, майка ми загатна нещо, че един от неговите най-близки приятели – бургазлия, с който е бил заедно в София, е учил инженерни науки. И той е написал донос срещу баща ми. По един много дипломатичен начин той не го обвинява, че е враг на родината, а просто, че като отличен ученик всяко лято е бил в Рим и сега като отиде в следвоенна Русия ще му се стори много лошо и няма да бъде възторжен от това, което вижда. И всъщност той отива с неговата стипендия и след като се връща прави пълни признания на баща ми. И от тогава аз знам, че близки приятели не е имал“, спомня си синът на големия актьор.

Освен на 20 януари, представяне на книгата "Рицарят на Доброто" ще се състои и на 22 февруари, в кино „Влайкова“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55