Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята оживява: Васил Арнаудов, Част 2

Продължаваме разказа от миналия път за световния диригент от България - Васил Арнаудов. Дирижираните от проф. Арнаудов състави постигат изумителните 37 международни награди от редица престижни конкурси по цял свят.

Всъщност значимите успехи легендарният Маестро постига с два хорови състава. Това са първият български камерен хор в България - софийският “Любомир Пипков” - основан през 1966-а година от професор Арнаудов и Ирина Щиглиц. И, разбира се, хор Родина, град Русе, с който през 1988-а завоюва Наградата “Хор на света” в Международния конкурс в Ланголен, Уелс.

Заедно с тези върхове в професията, Васил Арнаудов оставя за бъдните поколения стройна система на обучение, пример за изумителен професионализъм и неизчерпаем извор от насоки за развитието на професията хоров диригент. Когато подбира произведения за Софийския камерен хор “Любомир Пипков” и за хор “Родина”, Русе, Васил Арнаудов показва мащабно познаване на световната музикална култура. Творбите на българските хорови композитори обаче са задължителни.

Отново слушаме проф.Арнаудов със записи от Златния фонд на БНР. Както и хоровия диригент Пламен Георгиев - Чарли. Той работи заедно с професор Арнаудов в продължение на повече от 10 години в Хор “Родина”. А, след 1991-а, в продължение на четвърт век, Пламен Георгиев дирижира 6 дружества в Германия. Там отива по покана на Немския певчески съюз. Слушаме и смесения хор “Родина”, дирижиран от великия диригент Васил Арнаудов. Изпълнението е на композицията “Слънце бърза” с автор Александър Танев. 

"Ако ме запитат кои български автори предпочитам, ще бъда затруднен - при моите програми минавам през всички":

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30

Световен ден на бабите, дядовците и възрастните хора

Всяка последна неделя на месец юли, католическата общност по света отбелязва Световния ден на бабите, дядовците и възрастните хора. Денят е учреден от Папа Франциск преди няколко години, след негова неделна молитва. Целта е да се подчертае значението на възрастните хора в обществото. Защо децата обичат да прекарват време с баба и дядо,..

публикувано на 23.07.24 в 11:04

НМД обяви кампания за набиране на средства за децата от с. Воден

Национална мрежа за децата обяви кампания за набиране на средства за децата, чиито домове са засегнати от големия пожар в с. Воден, общ. Болярово. Към момента има информация за 2 деца, останали без дом, каза пред Радио София Георги Богданов - изпълнителен директор на Национална мрежа за децата. "Съвсем наскоро семействата са си купили дом, оправили..

публикувано на 23.07.24 в 09:41

Във вторник гръмотевични бури и температура в София около 29°

Днес въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на повече места в следобедните часове ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ. Има условия за градушки. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 29° и..

публикувано на 23.07.24 в 07:35