Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Съединените щати - важна седмица в надпреварата за Белия дом

Коментира Младен Петков от Щатите

С наближаването на първите партийни събрания за излъчване на номинация за изборите през ноември допитвания сочат почти равни резултати за Джо Байдън и Доналд Тръмп в национален мащаб.

Тръмп към момента е водещ сред кандидатите на републиканската партия, но един от вътрешнопартийните му опоненти набира все по-голяма подкрепа. 

Тук в Съединените щати номинациите на партиите за президент се определят oт първични избори и партийни събрания. Резултатите от тези гласувания са определящите финалните номинации на партийните конгреси по-късно тази година. 

За демократите кандидатът към момента е сегашният президент Джо Байдън, а при републиканците фаворит е бившият президент Доналд Тръмп. Губернаторът на щата Флорида Рон ДеСантис се смяташе за най-големият конкурент на Тръмп, но в момента друг републиканец набира скорост - бившият посланик на САЩ в ООН при Тръмп - Ники Хейли. 

Ако Хейли успее да покаже силен резултат идващата седмица в Айова, тя ще има потенциала да скъси дистанцията с Тръмп. Медиите ще почнат да говорят повече за нея и тя ще може да привлече по-голямо внимание към себе си с добре премерени цитати, интервюта и участие в събитие. И Тръмп вижда нейния потенциал. До скоро бившият президент вътрешнопартийно насочваше атаките си срещу ДеСантис – кандидат, който се приемаше като сходен на Тръмп минус склонността към лични нападки и надвиснали дела. Сега Тръмп вижада, че покдрепата към ДеСантис спада и атакува Хейли. Tръмп например я представя като слаба по въпросите за имиграцията в сравнение с неговата твърда ръка.

От своя страна сред критиките си Хейли посочва отказа на Тръмп да приеме загубата си от изборите през 2020 година.

Какво показва ново допитване на Suffolk University? В Айова сред потенциални участващи в партийно събрание 54 на сто казват, че за тях Тръмп е номер едно избор, 20 процента - посочват Хейли, а 13 - ДеСантис. Защо това е важно? Преди месец в Айова Хейли е била наравно или след ДеСантис. 

  • Очертаващи се като ключови теми на изборите за президент

Международната политика обикновено не заема централно място в президентските кампании тук, но в момента с войната на Русия срещу Украйна и войната на Израел с „Хамас“нещата са по-различни.

Времената на международната сцена са напрегнати и заради отношенията САЩ – Китай.

Така че този път и международни теми се очаква да се включат в кампанията. Интересно е към момента разцеплението в редиците на републиканците по въпроса за отпускане на помощ на Украйна. За някои като Тръмп фокусът да се измести към отпускане на повече ресурси за нуждите на страната, но за други като Хейли Америка трябва да помага, щом става въпрос за ответни реакции срещу лидери като руския президент Владимир Путин.

Що се отнася до войната на Израел, сред демократите има притеснения за намаляване на подкрепа за Байдън предимно от мюсюлмански групи, които са все по-критични относно справянето му с тази международна криза.  Критици на Байдън по този въпрос посочват, че не се прави достатъчно за гарантиране сигурността на цивилните.

Ако съдим по данни от вторник на AdImpact, които правят мониторинг на реклами, темата за имиграцията е ключова. Само от началото на тази година думата „граница“ е била излъчена в политически реклами 1319 пъти – най-много от която и да е друга дума.

От лагера на Тръмп посочват, че Хейли е по-либерална по отношение на контрола върху границата, а от нейния лагер припомнят, че по време на мандата на президента Барак Обама именно под губернаторството на Хейли щата Южна Каролина приема едни от най-стриктните мерки за имиграция.

Скорошно проучване на CBS News/YouGov показва, че едва 32% от страната одобряват справянето с опазването на границата, докато 35 на сто одобряват действията на републиканците в Конгреса по темата.

Това определено дава зелена светлина за Тръмп да използва познати антиимигрантски похвати от кампанията си през 2016-а.

Но искам да обърна внимание и на друг акцент. Все още няма консенсус около това, което се е случило на 6 януари 2021-вa и това е тема, която за американското общество се оказва толкова ключова, колкото имиграцията и други теми като инфлацията и абортите.

Преди седмица Байдън предупреди, че ако Тръмп е преизбран, демокрацията в страната ще е под заплаха:

„Дали демокрацията е все още съкровена кауза на Америка? Това е най-належащият въпрос на нашето време и е това, за което са изборите през 2024-та,” каза Байдън.

Припомням, че на 6 януари 2021-ва привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия в момента, в който Конгресът приемаше резултатите от изборите, спечелени от Байдън. 

Тръмп продължава да изтъква недоказани твърдения, че победата през 2020-а му е била открадната. Тръмп също твърди, че не той, а Байдън е заплаха за демокрацията. Защо? Ами защото срещу него се водят дела - за обръщане резултата на изборите през 2020-а и лошо боравене със засекретени документи. За Тръмп тези дела показват, че Байдън използва правителството срещу него. 

Но броят на вярващите на Тръмп е значителен. Дори едно скорошно допитване на „Вашингтон Поуст“ и University of Maryland показва, че три години след нападението срещу американския конгрес, привърженици на републиканската партия са по-малко склонни да обвиняват Тръмп за щурма. Това е в сравнение с подобно допитване през декември 2021 г. и въпреки множеството дела и факти, които показват, че теориите за откраднати избори са безпочвени. Първият тест за силата на аргументите му ще бъдат първите партийните събрания в Айова на 15 януари, когато вечерта местните републиканци ще се съберат, ще слушат речи от представители на кампаниите и ще напишат имената на предпочитания от тях кандидат.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13