Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата за кадри става ожесточена

Вдигането на минималната заплата няма да промени пазара на труда

Най-ниска е безработицата в София – 1, 6%

Снимка: bia-bg.com

Минималната работна заплата се увеличи в началото на тази година и достигна 933 лева. В същото време, средно шестима безработни кандидатстват за едно работно място, а безработицата за страната е малко над 5,5 на сто, според последните данни на Агенцията по заетостта.

Очаквано най-ниска е безработицата в София – 1, 6%, на второ място  е област Варна с 3,5 на сто, а на срещуположни позиции са Видин и Монтана, съответно с 13 и 15%.

Данните сочат, че хората без препитание под 29-годишна възраст за цялата страна са малко под 19 хиляди души.
С най-много безработни младежи са градовете София, Благоевград и Пловдив.

  • Какъв пазар на труда да очакваме през 2024 г.?
    Ще успеем ли да запълним огромния дефицит на търсени служители?
    Какви са нагласите на младите хора да се реализират в страната?
    Как повишението на минималната работна заплата ще се отрази на пазара на труда у нас?

Събеседник по тези въпроси  в предаването „Ритъмът на столицата“ е  Надя Василева - председател на Българската конфедерация по заетостта.

Надя Василева, председател на БКЗ

По думите ѝ в посочените данни изненада няма.

"Бих казала, че това е съвсем нормално развитие на нещата в условията, в които се намира страната ни – неблагоприятна демографска структура, по-голям процент възрастно население и по-малко младо, по-голяма емиграция и по-малка имиграция, тези обстоятелства оформят един доста труден пазар на труда, посочи тя. Забелязва се голям спад на работоспособното население, срив на работещите, въпреки че отчетената безработица е с по-малко от 1% увеличена в сравнение с миналата година, но коефициентът на заместване е притеснително нисък, пада под 60, което означава, че на 100 души напускащи пазара на труда, едва 60 ги заместват", допълни Василева.

Този немалък проблем води до ожесточена борба за кадри, която се изостря и работодателите много трудно успяват да запълнят отворените работни места. Забелязва се и увеличение на новите позиции на пазара на труда, около 9%, но само 30% от отворените работни места се затварят, подчертават експертите. Турбуленции се наблюдават и в някои бизнес сфери.

"Този тренд ще се запази и тази година, но се надявам все пак, работодателите да успеят да затворят повече позиции", каза още Надя Василева.

Според нея с увеличаването на минималната работна заплата нищо съществено няма да се промени, но по-притеснително би било то за работодателите, които имат проблеми, тъй като повишението не е обвързано с резултата.

"Напоследък това, което забелязваме като нова тенденция, е преминаването към нов операционен модел, базиран на наличните умения и квалификации, които са водещи и определят позициите в компанията, търсенето на кадри ще продължи във всички сектори, като най-голям проблем с набирането на хора ще има в секторите с най-масови назначения – производството, туризма, ресторантьорството, селското стопанство, разкри Надя Василева.

Още по темата, чуйте в разговора на Невена Николова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Със Зоран Джуров

Независима България празнува и в Цариброд

Днес на 22 септември честваме 116 г. Независима България.  Радиокафе гостува  на нашите приятели в Република Сърбия - Община Цариброд , която чества и своя традиционен празник  в едно съвместно предаване на Радио София и Радио-телевизия Цариброд. Наши гости са:  Зоран Джуров – Председател на Общински съвет Цариброд,  Милан Андреевич – Актьор в..

публикувано на 22.09.24 в 12:18
С Милена Алексиева - изп. Длъжността кмет на район Оборище

Изкуството на споделянето офлайн

Изнесеното ни студио днес е на Голямата маса, организирана от Община "Оборище". За инициативата и отклика на съкварталците ви срещаме с Милена Алексиева - изп. длъжността кмет на район Оборище: Разбира се, нито снимките, нито гласовете могат да пресъздадат атмосферата на улицата, където подобни събития отдавна са част от живота на хората, ьа които..

публикувано на 21.09.24 в 17:15
Роза Попова и Чичо Стоян

Адресите на любовта – Роза Попова и Чичо Стоян

Актрисата и писателят се залюбват, когато тя е на 14. Като  Пигмалион, той я извайва в човек и творец по свой образ Днес малцина знаят името на Роза Попова, част от градителите на българския професионален театър, заедно с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов и Васил Кирков. Вероятно мнозина си спомнят детското стихотворение „Щъркел шарен,..

публикувано на 21.09.24 в 14:00
Малкият принц

Забравената любов към човека

На 21 септември предстои премиерата на семейния спектакъл „Малкия принц“.  Режисьор на този вълшебен спектакъл, който ще ни отведе до далечни земи, непознати планети и уютни кътчета на собствените ни души, е Веселка Кунчева, която зад гърба си има два великолепни спектакъла на сцената на Младежки театър – „Момо“ по Михаел Енде и „Дон Кихот“ по Мигел де..

публикувано на 21.09.24 в 11:50

Изложение за кандидат студенти "Уча в чужбина" ще стартира този уикенд в София

Университетското образование в чужбина е желана перспектива за все повече бъдещи студенти, но изборът на образователна дестинация става изключително важен за тях с оглед на перспективите за бъдеща реализация.  По последни данни  за 70.1% от студентите е по-важно придобитото образование в чужбина да е стойностно и да разширява перспективите за..

публикувано на 20.09.24 в 17:52

Превенция и безплатни прегледи срещу най-честите заболявания

От 21 септември 2024 г. всяка трета събота от месеца ще бъдат провеждани събития с вход свободен, с цел превенция и профилактика на най-често срещаните заболявания и здравословни проблеми у нас. Присъстващите ще имат възможност да се запишат за безплатни профилактични прегледи и да получат ваучери за безплатни изследвания. Лекари от УМБАЛ..

публикувано на 20.09.24 в 17:43

Фармацевтите са в готовност за протест

Фармацевтите са готови на протест заради приетите преди дни на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Промените предвиждат продажба на лекарствени продукти във вендинг машини. Какви са техните притеснения и какво решение предлагат? Маг.-фарм. Константин Качулев, председател на Национална аптечна браншова..

публикувано на 20.09.24 в 16:30