Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Употребатна на тютюн в световен мащаб намалява

Световна здравна организация

Броят на възрастните, употребяващи тютюн в световен мащаб, постоянно намалява през последните години, заяви Световната здравна организация (СЗО), като предупреди, че индустрията не се отказва и иска да обърне тенденцията, предаде АФП.

През 2022 г. приблизително един от всеки петима възрастни в света пуши или използва тютюневи изделия, в сравнение с един от всеки трима в началото на хилядолетието, се казва в нов доклад на СЗО.

В доклада се разглеждат тенденциите в разпространението на тютюнопушенето от 2000 г. насам и в периода до 2030 г. Данните показват, че 150 държави са успели да намалят потреблението на тютюн.

Макар че в повечето страни процентът на пушачите намалява, Организацията предупрежди, че смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, вероятно ще останат висок брой през следващите години.

Статистическите данни показват, че тютюнопушенето убива повече от осем милиона души всяка година, включително около 1,3 милиона непушачи, изложени на пасивно пушене.

В доклада се посочи, че периодът между прилагането на строги мерки за контрол на тютюнопушенето и намаляването на броя на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е около тридесет години.

И дори ако броят на пушачите продължи да намалява, СЗО смята, че няма да е възможно да се постигне целта за 30% намаляване на потреблението на тютюн между 2010 и 2025 г.

Очаква се 56 държави да постигнат тази цел, включително Бразилия, която вече е успяла да намали потреблението на тютюн с 35% от 2010 г. насам.

От друга страна, в шест държави потреблението на тютюн се е увеличило от 2010 г. насам: Демократична република Конго, Египет, Индонезия, Йордания, Оман и Молдова.

Според авторите на доклада светът е на път да намали потреблението на тютюн с една четвърт в периода 2010-2025 г.

СЗО предупреди, че тютюневата индустрия няма намерение да бездейства.

"През последните години беше постигнат значителен напредък в контрола на тютюна, но сега не е време за самодоволство", каза Рюдигер Креч, директор на отдела за промоция на здравето на СЗО.

"Удивен съм да видя докъде е готова да стигне тютюневата индустрия, за да печели за сметка на безброй животи", каза той, като добави, че веднага щом някоя държава си помисли, че е спечелила войната срещу тютюна, тютюневата индустрия отново отваря нов фронт.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шерлок Холмс се завръща у нас в ново издание на сборник разкази

На 22 май 2024 година се навършиха  165 години от рождението на британския писател сър Артър Конан Дойл, останал в историята като литературен баща на прочутия детектив Шерлок Холмс и на неговия помощник – д-р Уотсън. По повод тази годишнина излиза ново издание за известния детектив – сборникът "Шерлок Холмс и кървавият диамант"...

публикувано на 29.08.24 в 14:25

Нови Граждански академии за НПО под мотото "Силата е в знанието"

Тази есен  Гражданските академии за НПО  се завръщат с нови  3 издания, с богата обучителна програма обединени от мотото “Силата е в знанието“ И през новия сезон те  продължават да помагат на хората на сектора с богата обучителна програма. За втора поредна година те са в помощ на хората с големи идеи, с които искат да променят света ,..

публикувано на 29.08.24 в 12:55
Творба на Vlad Parashiv

Над 35 творби показват възприятията за свободата на 20 румънски артисти

Преди около 35 години много българи научихме, че Libertate на румънски език значи Свобода . Това отново си припомняме с изложбата, която се открива на 2 септември в столичната галерия "София прес" , в която участват 20 румънски художници. А обединяващата тема е изразена в скандиращото заглавие на концептуалната експозиция е..

публикувано на 29.08.24 в 11:28

Фалшиви доброволци злоупотребяват с името на БЧК

От Българския Червен кръст (БЧК) предупредиха за възможни злоупотреби и измами от нейно име. Повод дават сигнали за фалшиви доброволци, които са звънели на вратите на възрастни хора и са събирали дарения уж за благотворителност. БЧК не извършва продажба, реклама и разпространение на лекарства, лекарствени продукти и хранителни добавки,..

публикувано на 29.08.24 в 09:41

Над 120 събития в 3-дневния фестивал "Реките на София" в Южния парк

Над 120 събития са предвидени през следващите три дни (от 30.08. до 1.09.24) по време на традиционния фестивал "Реките на София" , който този път ще се проведе на бреговете на Перловската река в Южния парк. След гвоздеите в програмата е и конференцията „Бъдещето на Перловска река” , в която ще участват кметове на различни..

публикувано на 29.08.24 в 09:12

Водата спира на адреси в столичните ж.к. "Света Троица" и "Изток"

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности по ул. „Димитър Петков“, ж.к. "Света Троица" , от „Софийска вода“ предупреждават, че на 29 август се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ул. „Димитър Петков“ – от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Пиротска“, и ул. „Царибродска“ – от ул. „Пиротска“ до ул...

публикувано на 29.08.24 в 07:50
Меркурий излезе от ретроградната си фаза

Максималната температура в София слиза до 27°, валежи не са изключени

Днес до обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Вятърът ще се ориентира от север-североизток, предимно..

публикувано на 29.08.24 в 07:20