Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятели-спасители

Куче-терапевт в Израел

Трима нови "доктори" с остри муцунки и с опашки попълниха състава на болница Барзилай, която изпълнява ролята на полева болница за ранените при битките в Газа. Това са обучени кучета за успокояване на болни. Те са част от терапията за лекуване на постстреса не само след раняване, но и след участие в битките. За медицинските кучетата разказват кор на БНР в Израел Феня и Искра Декало:

"На свиждане в болницата, освен родителите на Елива Зикерман пристига и служебното ѝ куче. Месец преди да я изпратят на фронта с инженерните войски, които приучват и проникват в тунелите, Елина е преминала подготовка на водач на кучета, които помагат на военните. Понякога те жертват живота си заради хората. Но този път не на кучето, а на Елива не ѝ провървява. На третия ден от службата си на първа линия, тя попада в болницата. За нейно щастие и тук има кучета . Те също са служебни , но със съвсем друг профил - помагат в терапията. Ето какво разказва тя за кучетата в своя живот и за раняването си:

"От малка съм израснала с кучета вкъщи. Много се зарадвах, че ме разпределиха в киноложка рота. С Рекс се харесахме от първата среща. Той е много спокоен и обичлив. Знаех, че той първи трябва да мине през тунела и само ако няма препятствие, да мине и тя. Стори ми се че по пътя в тунела зърнах само ниша, а не дълъг проход. Но точно там е била заредена мината. Избухна. Бях не семо ранена, но и затрупана. Рекс ме изрови отчасти и хукна да намери някого, който да ми помоне. Направо дължа живота си на него. И сега, в болницата имам четириноги приятели. Посещават ме по 2 пъти на ден, макар че пациентите не са малко. Знаят, че ги чакам."

За съжаление не всички споделят любовта на към служебните кучета. Има и пациенти, които се страхуват. Други дори... пишат възмутени писма до Дружество за защита на животните. Какво мисли една от противничките на внасянето на животни в болницата, но и лекарите, специализирали се в лечение с помощта на животните - в звуковия файл:

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиян Михайлов

Да мечтаем наедро

Кристиян Михайлов,  Професионална асоциация по роботика, автоматизация и иновации (ПАРА) е поредният ни гост в предаването, посветено на Иновации БГ : "Роботиката е сред централните в иновацията. Компаниите интегрират все по-сложни проекти с ИИ. Имаме успешни български компании с български решения. Липсва достатъчно квалифицирана работна ръка -..

публикувано на 15.09.24 в 11:44
Със Силвия Павлова

Покрай най-чистата слънцезащита

Продължаваме с представянето на лауреати в конкурсите Иновации БГ - ред е на  Силвия Павлова , съосновател на  Wooden Spoon , компания за чиста (във всяко едно отношение) козметика, победител в категорията „Пазарно лидерство“ 2021: "Благодарение на математиката ми се отвориха вратите и към бизнес-състезанията. Ние сме на много високо място в..

публикувано на 15.09.24 в 11:06
Иван Драгоев

Винаги има страх от нови технологии

Продължаваме темата Иновации БГ с представянето на някои от победителите. В категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ за 2020 г. това бе Ондо солюшънс ООД. Слушаме  Иван Драгоев - Технологичен директор и основател: "Вече пета година предлагаме решения на малки и средни фермери - технологии, свързани с повтаряеми процеси. Намаляват се..

публикувано на 15.09.24 в 09:56
проф.Теодора Георгиева

Как иновациите променят живота ни

Фондация Приложни изследвания и комуникации е представител за България на Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса (Enterprise Europe Network)  - най-голямата мрежа в света за подпомагане на малки и средни предприятия, които имат амбицията да "излязат" на международния пазар. Тя е  организатор на Националния конкурс „Иновативно предприятие на..

публикувано на 15.09.24 в 09:42
Църквата “Свети Николай”, Копривщица

Историята оживява - Църквата “Свети Николай”, Копривщица - нови открития

Разговорите са с архитект Иван Василев - автор на нов 3D проект, архитектурно заснемане на църквата “Свети Николай” и на ново проучване за нейната архитектура и моментно състояние. Също така архитект Василев е горд представител на вековен копривщенски род.  В срещата се включи и архитект Ивелин Любенов, който събира, изследва и съставя проучвания,..

публикувано на 14.09.24 в 16:00

Софийски разкази - “Затрупана София” и вечното състояние на Кирил Христов

Разговор със София Стоянова - автор на къси разкази и статии и на непубликувания автобиографичен роман “Две лица”, ,съставител на поетичната книга на Радой Ралин - “Късно откритие”, издадена по повод 100 годишнината на писателя. София е и автор на антологията “Правото да се очароваш”, но основната тема на разговора е Кирил Христов:

публикувано на 14.09.24 в 15:00
Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

Адресите на любовта - писателят Николай Хайтов и преводачката Жени Божилова

“Служебният им роман” започва със скандал: той е женен с три деца, а тя има неблагонадежден произход. Три години писателят Николай Хайтов не може да получи развод, наричат ги битово разложени, дори роднините им ги осъждат. Ванга обаче, настоява за среща с майката на Жени Божилова и ѝ казва  "Виж какво, ти правиш голям грях към твойта дъщеря...

публикувано на 14.09.24 в 14:00