Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвро и лева в магазина - как да се предпазим от измами?

Снимка: Радио София

В някои търговски обекти все по-често се забелязват цени както в лева, така и в евро. Институциите обаче все още не са обявили ход на такава плавна кампания. "Това, което казва Законът за защита на потребителите, е, че цените трябва да бъдат обявявани в лева. Ако има и друга валута, не е проблем, но потребителят трябва да знае каква е цената в лева. Цените в лева и във всяка останала валута трябва да съответстват". Toва съобщават от платформата "Ние потребителите". От там допълват, че има много дрехи, които идват с етикети върху тях с най-различни валути, а на някои от артикулите липсва цена в лева. В други случаи артикулът може да струва 12 лева и 6 евро едновременно.

От платформата отправят и молба към търговците, да се замислят и да не подвеждат потребителите, да не ги изкушават към сделки, които са неизгодни за клиентите. Ако в един търговски обект са обявени две цени, потребителят може да плати по-ниската от двете. Габриела Руменова, създател на платформата "Ние потребителите" коментира темата.

"От гледна точка на действащото потребителско законодателство в определени хипотези би могло да бъде нарушение. Едно от тях е, когато има цена само в евро, защото в ЗЗП е казано, че цената трябва да се обявява в левове. Също така нарушение би било ако изпаднем в хипотезата на нелоялна търговска практика, а именно когато цената в евро е много по-голяма като размер, за сметка на тази в лева. Тогава потребителят остава с усещането, че стоката е два пъти по-евтина и може да не обърне внимание поне докато стигне на касата, ако плаща с карта и след това дори", посочи тя.


По думите й според ЗЗП цената трябва да се обявява ясно и недвусмислено, да бъде в непосредствена близост до стоките.

"Често също попадаме в хипотезата, в която цената е в евро или друга валута, в зависимост откъде идва стоката е с по-голям шрифт и отново се стига до хипотеза за заблуда на потребителя колко всъщност струва дадената стока. Нека да кажем, че това обикновено са етикети, които са поставени от производителя. В този случай, за да бъде максимално коректен българският търговец на дребно, би следвало да постави етикет с цена в лева, който е ясно разграничим от всички останали цени. Ако говорим за информация, която производителят предоставя относно вида, характеристиките, качествата на един продукт, то тогава търговецът на дребно няма право, забранено е по закон да променя тази информация. Но когато става дума за крайната цена, която потребителят ще плати, той не е длъжен да се съобрази с даденото от производителя, вносителя, или който да било цена, може да постави своя. Но за клиента трябва да е пределно ясно колко ще плати", каза Руменова.

Тя отбеляза, че маркетингът предполага различно варианти на ценообразуване по преценка на търговеца. Това, което е важно за да бъде спазено потребителското законодателство е хората да знаят преди, или най-късно с вземането на решение колко ще платят за покупката.

"Институциите, които ще имат отношение към това, дали се спазват правилата в този преходен период, или след това са Министерство на икономиката и индустрията и подопечната им Комисия за защита на потребителите (КЗП). Основно контролната функция е на КЗП, която за съжаление, както каза министърът, а дори и премиерът, трябва да бъде реформирана, защото в момента не работи така, че да защитава потребителските интереси", сподели Руменова. И добави, че трябва да се организира информационна кампания, която да запознае най-вече търовците с правилата.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще остане дъждовно

Днес времето ще се задържи предимно облачно, като атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, като през деня те ще са слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб до умерен югоизточен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, за района на..

публикувано на 16.05.24 в 07:15

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14

За 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите

На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в..

публикувано на 15.05.24 в 15:26