Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София област, Бургас и Варна - в грипна епидемия

Снимка: Pixabay

Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Бургас, Варна и в София област взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на съответните области.

За София област тя ще продължи до 1 февруари включително.

За Бургас и Варна тя е в сила до края на месеца. Противоепидемичните мерки, въведени в Смoлян и Плевен, са до 31 януари, а в областите Габрово и Пловдив ще отпаднат в края на седмицата. От утре до 2-ри февруари е в сила грипна епидемия в област Пазарджик. 

В началото на седмицата заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област София е била 312 на 10 000 души от населението.

Временните противоепидемични мерки за София област са съгласувани с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те включват преустановяване на женските и детски консултации, на свижданията в болниците и домовете за социални грижи, на имунизациите и реимунизациите.

Освен това децата, които посещават ясли и градини, ще бъдат подлагани на стриктен контрол и болните ще бъдат връщани.
 В болниците пък трябва да се спазват стриктно всички мерки за борба с грипа и ОРЗ.

Временните противоепидемични мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на Софийска област, се казва още в заповедта.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София пуснаха всички градски чешми, които са в изправност, за ремонт са 25

Всички градски чешми в София, които са в нормална експлоатация, функционират ефективно и могат да се използват от гражданите и гостите в София, съобщават от Столичната община. На територията на общината има над 150 градски чешми, от които 110 са в експлоатация. В парковете и градините на София софиянци могат да използват през летните горещини..

публикувано на 31.05.24 в 18:53
Изгуленият Никола

Издирват 7-годишно момченце с аутизъм от Банкя

Момче с аутизъм е изгубено в района кв. "Градоман" в Банкя. Детето се казва Никола и е на 7 години, не говори. Облечено с кафяв панталон и синьо яке с качулка. Тази информация се споделя в десетки групи в социалните мрежи. За изчезването на детето е подаден сигнал и в столичното 9 РУ, потвърдиха за БНР от МВР. Екипи на..

публикувано на 31.05.24 в 14:09
Кметът Васил Терзиев и зам-кметът по транспорта оглеждат съоръжението заедно с експерти

Затворена е детелината на бул. "България" и Околовръстното, надлезът е за ремонт

Въвежда се аварийна организация на движението със затваряне на част от детелината на бул. "България" и "Околовръстния път", съобщиха от Столичната община. Оглед на надлеза на това кръстовище е показал, че е наложително да се спре движението на и под съоръжението. Констатацията на експертите е, че вследствие на експлоатацията на..

публикувано на 31.05.24 в 11:53

Откриха нелегална игрална зала в квартал "Факултета"

Столичната полиция провежда операция срещу престъпността и купуването на гласове. В рамките на акцията е открита нелегална игрална зала в квартал "Факултета". "Към настоящия момент се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които имаме такива данни, като в хода на извършените до момента проверки е извършена такава на адрес в столичния..

публикувано на 31.05.24 в 11:07

Отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето

На 31 май отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето. Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест, от която страдат над 90 600 българи. През последните години броят им непрекъснато нараства, а честотата у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Данните..

публикувано на 31.05.24 в 08:06

Два лифта "Витошко лале" возят безплатно деца на 1 юни

Два лифта ще работят през цялото лято за туристи и колоездачи , съобщиха от "Витоша ски". С детски празник и безплатно ползване на лифтовете за децата до 14 години ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата. Това лято в планината ще работят лифтовете "Витошко лале 1" и "Витошко лале 2" , с които лесно и бързо може да се..

публикувано на 30.05.24 в 15:39

Безплатна атракционна линия до Зоопарка за Деня на детето

Безплатна атракционна линия ще се движи на 1 юни, от 10 до 19 часа и ще превозва деца и родители от центъра на София до Зоологическа градина. Линията ще се обслужва с ретро автобуси на общинското предприятие Столичен автотранспорт, Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и Икарус 260 и 250 България. Интервалът на движение ще..

публикувано на 30.05.24 в 13:52