Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на столичния район "Илинден" д-р Емил Бранчевски:

Архитектурният комплекс "Захарна фабрика" трябва да бъде възстановен в автентичния му вид

Кметът го определи като язвата в района

Снимка: Радио София

Този петък в сутрешния блок „Събуди се, София“ се спряхме на места и проблеми в район „Илинден“. В колата на Радио София, заедно с водещия Божидар Янев, се качи новият кмет д-р Емил Бранчевски.

Като най-голямата язва в „Илинден“ той определи Захарна фабрика. Като част от комплекса са и общинските блокове с номера от 72 до 79, които са много лошо състояние.

„Тук проблемът е жесток. Има наклонени покриви, стари печки. Можете да си представите каква опасност представляват отоплителните уреди тук. Поискал съм становище, за да можем по най-бързия начин да изведем хората от тези условия, за да започнем рехабилитация на целия този район“, каза д-р Бранчевски.

По думите му, архитектурният комплекс Захарна фабрика трябва да бъде възстановен в автентичния му вид, включително и жилищните блокове.

„В никакъв случай не изключвам това, че частният собственик, следва да си гони частния интерес. Но тези две неща „не се бият“ – може да бъде защитен и общественият интерес. Захарна фабрика е архитектурен комплекс не просто с регионално значение за София, а национално значение. Тук нямаме друга алтернатива“, обясни кметът на „Илинден“.

Той добави, че предстоят разговори с инвеститорите.

По отношение на близостта на квартала със Западния парк и опасността жителите да влизат в него заради влаковата линия, д-р Емил Бранчевски обясни, че е предложил идеен проект за изграждане на нов вход към парка откъм кв. „Гевгелийски“ и „Света Троица“.

„Предложихме преминаване чрез надлез над линията…Предвиждаме на общинските терени да има паркова градина и широка естакада, която да прескача линията. Цялото пространство ще бъде обособено с една арка, с подход за пешеходци, с малък наклон за трудноподвижни хора и велосипеди“, уточни кметът.

По думите му, за пространството пред 6 ДКЦ и Националната кардиологична болница, има започнат проект за цялостната реконструкция на площада.


Д-р Емил Бранчевски посочи, че друг от приоритетите му включва парк „Света Троица“.

„Това е сърцето на квартала. Тук проблемите са няколко. След направения ремонт през 2009 г. алеите бяха повдигнати с около 20 см, което доведе до това, че тревните площи при обилен валеж се превръщат в блато. Инициирал съм създаването на цялостен идеен проект за реконструкцията на парка. Идеята е да има ландшафтен проект, който да подобри настилката, да бъдат възстановени нивата на алеите и тревните площи, да се сложи дренаж, да бъде възстановено езерото с лилиите“, обясни кметът на район „Илинден“.

Той добави, че за ремонта на ул. „Щросмайер“ има готов проект на Столичната община. Д-р Емил Бранчевски изрази надежда в мандата му да бъдат изградени и две нови детски градини, една от които в кв. „Гевгелийски“, тъй като там няма такава.

Кметът отбеляза, че „Илинден“ е с втория най-малък бюджет от всички 24 района, но с поставени приоритети е възможно целите да бъдат постигнати.

По отношение на това, че д-р Емил Бранчевски е отсъствал дълго от работа, той обясни че е претърпял инцидент по време на коледната си отпуска, а за отсъствието му е бил информиран кметът на София Васил Терзиев. Бранчевски уточни, че ще прекрати болничния си, за да се върне по-бързо на работното си място.

Подробности можете да видите и чуете във видеото.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Препоръки при пътуване по празниците

Започнаха проверки на държавата  за нелоялни практики при организираните туристически пътувания в началото на активния летен сезон. Сред нарушенията на туроператорите са опити за ограничаване на правата на туристите, дадени им със закон. В други случаи, при разминаване между предоставените на място туристически услуги и обещаните в офертата, е..

публикувано на 02.05.24 в 17:27

Обучение по оцеляване за младежи

Младежи от 7 държави преминаха уроци по оцеляване в кризисни ситуации във Врачанския Балкан. Сред тях са студенти от програмата "Еразъм", които прекараха повече от седмица сред горите на Искърското дефиле в бившо училище, превърнато в младежки еко лагер. През август сдружение "Младежда" ще организира още едно обучение в село Очиндол за..

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Изложба "Из историята на графитите и уличното изкуство в София"

Изложбата "Из историята на графитите и уличното изкуство в София” е продължение на книгата " Sofia Urban Art. История на графитите и уличното изкуство от 90-те до днес" създадена декември 2023, като опит да се проследи развитие­то на тази субкултура в българската столица. Стъпвайки на дългогодишно изследване, събиране на архивни кадри,..

публикувано на 02.05.24 в 16:25

Нагласите на българите към пенсионната система

Всеки десети пълнолетен гражданин на страната посочва, че се е случвало за по-малко от година да работи, без да се осигурява. Това се е случвало при 9,6% от участниците в мащабен анализ за нагласите към пенсионната система у нас, представено от Парламентарния център за проучвания. 53% не са доволни от пенсията си, 35,4% отчасти, а 11% са напълно..

публикувано на 02.05.24 в 15:15

ВАС отмени решението по ОВОС за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за инсталацията за горене на RDF отпадъци от "Топлофикация" - София. По този начин върховните магистрати оставят в сила решението на Административен съд София, образувано по жалба на екологични сдружения. Според съдиите,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал "Антистатик" предлага много "Повече от един танц"

17-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" ще се проведе от 7 до 23 май под мотото "Повече от един танц" . В първите дни в Гьоте Институт са предвидени лекции от образователна програма на фестивала "Без дистанция" с вход свободен. Боян Манчев ще говори на тема "Вещерски танци" (7 май),..

публикувано на 02.05.24 в 12:48