Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тенденциите в пазара на бизнес имоти през 2024 година

Снимка: Радио София

Какъв е пазарът на бизнес имоти и какво е търсенето и предлагането през 2024 година? Изследване показва, че през изминалата 2023 година в България инвестиционните сделки с бизнес имоти са на обща стойност над 190 млн. евро. Малко над 50% от тях се падат на офис площите. Подробности разказа Явор Костов, който е един от управляващите директори в голяма консултантска компания, работеща в сферата на бизнес имотите.

"Това е една година, която се характеризира със сравнително вяла инвестиционна активност доминирана изцяло от български купувачи, с липса на международен интерес към България. Генерално спадът на инвестиционните сделки в Централна и Източна Европа е около 60%, на някои пазари до 90% спрямо година по-рано. Това се дължи основно на повишените лихви и несигурността на бизнес средата на макро ниво. В България ние все още се радваме на ниски лихви само в ипотечния кредит към физически лица, а в бизнес имотите там лихвите са съществено по-високи - два пъти и малко над лихвите, които са допустими за граждани", каза той.

Костов отбеляза, че през 2023 година е продължила тенденцията към свиване и оптимизиране на офис пространството. Това е така, поради дистанционната работа, като тази тенденция ще продължи и през 2024 година. По думите му след втората половина на годината ще се усети една обратна тенденция. За 2024 година Костов прогнозира, че:

"Като година активността не е слаба, просто защото пазарът вече е голям и зрял. Активността е около 180 хил. кв. м. да са подновени, разширени, преподписани като договори, което е близо до пиковите 200 хил. квадрата през 2019 година. Това се дължи по-скоро на това, че се местят от едни сгради с по-лоши характеристики, технически по-изостанали, или не така модерни към едни по-модерни сгради, по-интересни, по високотехнологични, макар и по-скъпи. По-хубавото привлича бизнеса, което обичайно е и по-скъпо и ти си готов да намалиш наполовина площта, образно казано от 1000 квадрата на 500 квадрата, но да платиш 20% върху цената за по-високо качество."  


Инфраструктурата, ниският въглероден отпечатък и транспортната обезпеченост привличат наемателите. Освен това продължава възходът на споделените офисни пространства. По думите на Костов през последните години в София заради ковид кризата инвеститорите са забавили строежа на много от сградите, като 2023 година е една от най-слабите за офисния сектор. Реализираното ново строителство е само 15 хиляди квадратни метра, като след ковид годините нетно се усвояват 60-70 хиляди кв. м., така, че пазарът може да акумулира нови сгради в този порядък без да променя съществено структурата на незаети офис площи, които са около 15.5% в момента. Очакванията за 2024 година са да бъдат реализирани около 100 хиляди нови квадратни метри офис площи, които ще задоволят търсенето на пазара.

Кои са географските сектори от столицата, които са предпочитани за офиси?

Костов заяви, че бул. Витоша отдавна не е притегателен център за офис наематели, като основните наематели там са малки консултантски и юридически кантори. Пазарът е движен от IT и BPO сектора, които търсят офиси с голяма площ (поне 1000 кв. м.), за да върви по-лесно комуникацията между екипите. Такива се намират по главните булеварди на София, "Бизнес парк", зоната от болница "Токуда" до "Парадайс център", както и южната дъга на Софийски околовръстен път. Голяма част от бизнесите по света предпочитат да нямат в баланса си недвижими имоти които да тежат, но в България е обратното. Това дава дългосрочна сигурност и предвидимост на разходите.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59