Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парамедици: Екипите на Спешна помощ да бъдат снабдени с боди камери!

Предложението ще бъде входирано до две седмици в Министерството на здравеопазването

Снимка: Архив

Да бъдат поставени боди камери в Спешната помощ, предлагат от Съюза на парамедиците. Целта е да се защитят работещите екипи. Подобни камери има в много европейски държави, каза пред Радио София Ива Пехливанска - председател на Съюза на парамедиците в България. Тя добави, че причината за искането им са зачестилите случаи на агресия срещу лекари.

„Решението трябва да бъде взето първо на институционално ниво, да се направят финансовите разчети. Едни такива камери, по наше проучване и от колеги парамедици, които са работили в чужбина, камерите не са скъпи. Решението трябва да се вземе от Министерството на здравеопазването“, обясни Пехливанска.

Изследване показва, че във Великобритания парамедиците виждат голяма полза и инцидентите срещу тях са намалели драстично.

„По наше предложение, което ще бъде входирано до две седмици в МЗ, напълно достатъчно би било екипите на Спешна помощ, поне един от екипа да е снабден с такава камера, която служи и като паник бутон. Това е бърза връзка, както с районната координационна централа, така и със структурите на МВР“, уточни председателят на Съюза на парамедиците в България.

Ива Пехливанска изтъкна, че записа от камерата може да послужи и за доказателство при жалби от пациенти и техни близки.

Преди дни беше решено с боди камери и видеорегистратори да бъдат снабдени и полицейските екипи на МВР.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Връщане на стари законови текстове може да превърнат София в протестен къмпинг

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване . Въпреки че преди 6 години, когато тя се дискутираше и бяха отправени над 6000 отрицателни становища, а по време на кабинета „Денков“ се изготви нов вариант, сега отново се планира да се..

публикувано на 24.07.24 в 16:30
Васил Терзиев

Съдът отхвърли жалбата за ревизия смяната на шефове на 6 общински дружества

Административният съд в София отхвърли жалбата на кмета Васил Терзиев срещу предварителното изпълнение на решението за смяна на бордовете на 6 общински дружества до провеждането на конкурс. Определението на съда може да се обжалва в срок от 7 дни. Спорове за рокадата в ръководствата на големи столични дружества Отстраниха съветите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:13
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Ненчев може да стане временно управляващ, но преди това трябва да бъде назначен като дипломат

" България трябва максимално бързо да изпрати в Украйна свой извънреден и пълномощен посланик с всичките нужни професионални и политически качества , за да представя страната ни там. Тази страна води война, ние ежедневно изразяваме солидарност с нея, а нямаме в Киев свой постоянен представител на най-високо равнище. Фактът, че вече 2 години..

публикувано на 24.07.24 в 15:20
Стефан Марков представи

Книга дава насоки в разбирането на сложните алгоритми на заблудата

В предаването "Радиокафе“ разговаряме с автора Стефан Марков, за книгата му  “Алгоритми на заблудата. Фалшива информация и социални мрежи в епохата на постистина“ .  Книга, която разобличава псевдонауката и е пътеводител за критично мислещите в днешната сложна и тревожна обстановка.  В свят, изпълнен с лъжи и заблуди, ангажиментът ни към истината..

публикувано на 24.07.24 в 14:30

Творчески лагери за ученици и срещи с изявени имена в кино изкуството

"Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството" е съвместна инициатива на  Arte Urbana Collectif  и EUNIC клъстър България – мрежа на чуждестранни културни центрове и посолства в страната ни. Като част от проекта, в началото на месец юли се проведе първият летен творчески лагер. Той се състоя в Троян, а..

публикувано на 24.07.24 в 12:37

"Празник на село" събира в Ягодово почитателите на истинската храна

За четвърта поредна година ценителите на прясната храна от местни производители, както и на хубавата музика, ще могат да посетят "Фестивал на село" в козеферма в Ягодово, Берковица. Идеята на празника е да се популяризират автентичните продукти, които се произвеждат в региона от малки местни производители и ферми. Да бъде представено..

публикувано на 24.07.24 в 12:33
Асен Александров

Асен Александров: Има мода и снобизъм в избора на учебно заведение след 7. клас

Резултатите от Националното външно оценяване след 7-и клас по български език са по-добри, в сравнение с минали години, каза пред Радио София Асен Александров - директор на 51-о училище "Елисавета Багряна" и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Според него, пандемията от Covid-19 и наложеното онлайн обучение тогава, може..

публикувано на 24.07.24 в 09:54