Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е предизвикателството на свободното време?

Снимка: Радио София

Какво е отговорното отношение към свободното време? Подробности разказа Стефан Прохоров, мениджър в областта на сценичните изкуства.

"Първото голямо предизвикателство на свободното време е, че то е малко. То не достига, също като живота и в този ред на мисли е много важно да си отговаряме на въпроса за какво ще го похарчим. И дали искаме да го харчим за нещата, за които сме го харчили до момента", каза той.

Относно заливането на Мона Лиза с доматена супа в знак на еко протест Прохоров отбеляза:

"Аз напълно разбирам гнева, който човек може да изпита към подобен тип активизъм, особено когато ти си казваш какви са тези младежи, зли вегани, замерят със супа големите произведения на изкуството с презумпцията, че младите, които още не са постигнали нищо на гърба на класиката и онова, което е устояло на теста на времето е по-ценно от всички нас, които сме още живи прокарват своите идеи, които остават неясни. Което е едно валидно възмущение, но също така възрастните хора обикновено си тръгват от този свят преди младите и наследството, което оставят в екологичен план е все по-тежко. То дори вече се вижда в определени части на света. Ние имаме много привилегии за да го забележим и фактът, че са необходими подобен тип акции показва по-скоро, че сме много далече от обществения консенсус, че целият свят може да се промени до степен, в която да бъде необитаем за нас самите и то в рамките на нашия живот. Проблемът е, че тези акции повдигат една вълна от обществено възмущение, която по никакъв начин не се свързва с темата на тези акции. Това е техният голям недостатък."


Как се създава стойност в стрийминг платформите?

"Хората са стойността. Старото клише, че ти си продуктът е безкрайно вярно и интересното е, че продуктът самосъздава тази стойност. Ти като потребител със своите интереси ще придадеш стойността на съдържанието, а не обратното", сподели Прохоров. Той посочи, че традиционните медии са в упадък, но въпросът е по какъв начин този статут бива осигуряван като стойност за хората, които произвеждат в него.

"Когато говорим за традиционни ценности като образование, достъп до култура, културата като средство за самоусъвършенстване, които са предположени във въпросните статути, които споменаваме, тогава те трябва да бъдат подсигурени като адекватно качество чрез подсигуряването на адекватни създатели и условия на труд на тези създатели. Когато условията на труд на тези създатели не са адекватни, те неминуемо ще приоритизират своя собствен живот. Защото той ще свърши преди живота на радиото. Радиото е надживяло не само своите създатели, но и много други хора", каза Прохоров.  

По думите му културата и образованието са феномен на свободното време, а не са необходими за нашето физическо оцеляване. Турист и пътешественик, Прохоров обясни, че разликата между двете е, че туристът знае откъде ще мине и откъде ще се върне, докато пътешественикът си позволява повече неизвестности. Той отбеляза, че свободното време има една ключова функция и тя е възстановяването на трудовия капацитет и е важно то да ни зарежда с живот.

Той препоръча когато човек тръгне да си избира филм или книга, да не прекарва много време в това, да гледа какви филми и книги има, ами просто да избере нещо.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52

Изкуственият интелект и здравеопазването

Изкуственият интелект става нещо все по-всеобхватно и намира приложение във все повече сфери. През последните години той значително навлезе и в здравеопазването. „Да кажеш, че изкуственият интелект участва в нещо е като преди 20 години да кажеш, че софтуер участва в нещо“, смята Георги Къдрев – съосновател на две от революционните компании в..

публикувано на 26.07.24 в 18:24