Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уроци по немски" е дебютният пълнометражен филм на Павел Веснаков

Снимка: Радио София

"Уроци по немски" е дебютният игрален филм на режисьора и сценарист Павел Веснаков. Веснаков доби популярност като режисьор на сериалите, "Денят на бащата", "Дяволското гърло", и "Откраднат живот". През пролетта предстои премиера и на "Есента на демона".

Юлиан Вергов влиза в главната роля в "Уроци по немски". Той играе Никола, който работи и живее в България, но решава да замине за Германия, където да започне на чисто и да се отърве от неприятното минало. Преди пътуването той преосмисля живота си, в опит да обърне тази страница и да започне всичко отначало. Филмът ни запознава с един антигерой – характерът на Никола е изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине. Освен Вергов, зрителите ще видят и други любими актьори като Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгев - Геро, Станка Калчева и Меглена Караламбова.

"Причините да се забави толкова много неговата реализация и излизането по кината са чисто административни и са сложни за обяснение на хората, които искат да се насладят на една кино история", каза Веснаков.

Вдъхновен от социалното кино той споделя, че е добре да бъде спестена назидателността от всякаква форма на изкуство, с която се занимава човек. Но киното отразява по силен и краен начин представите на режисьора за света и обществото и живота като цяло, което е различно от сериалите. Те са по-комерсиално насочени, посочи Веснаков.

"Авторските филми са един нишов културен продукт, който според мен би трябвало да има за цел да даде възможност на хората да погледнат нещо от по-различен ъгъл", добави авторът.

Вдъхновен е от Тарковски, както и от българските автори Илиян Метев, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Ралица Петрова, Милко Лазаров, Камен Калев и др.

"Уроци по немски" е завършекът на късометражните филми като стил, естетика, начин на снимане, начин на разказване на историята. Ако някой е запознат с късометражните ми филми "Уроци по немски" е просто краят на този стил. Всеки път стига до някъде и човек трябва да поеме по нов път. Това е еманацията на това, което съм търсил като изразни средства в късометражните филми", отбеляза Веснаков.

По думите му една от големите теми във филма е как тече времето и усещаме ли изобщо, че то тече. Използваме ли го с близките си, как го използваме и защо винаги се сещаме за важните неща, когато то е отминало. Лентата тръгва по кината от 23.02.24 година.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49