Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Антоан Атанасов: Да се променят санкциите за използване на неравноправни клаузи от мобилните оператори

Снимка: Радио София

Комисията за защита на потребителите днес проведе открито заседание, във връзка с намерението на мобилните оператори да индексират цените. След срещата стана ясно, че КЗП ще се произнесат „обозримо бързо“ как ще отговорят на исканията на трите големи мобилни оператора за вдигане на цените. Това ще бъде третото увеличение за последните три години.

Междувременно омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на икономиката и индустрията, в което настоява да се защитят интересите на потребителите на мобилни услуги при нова индексация и увеличение на цените.

Пред Радио София адв. Антоан Атанасов от асоциация „Активни потребители“ обясни, чена този етап потребителите не могат да прекратят предсрочно договорите си, без да дължат неустойки. Той добави, че потребителите могат да действат по два начина.

„Практичен и принципен. При принципния може да се отиде на съд, да се обяви клаузата за нищожна, тук говорим за 30-40 лева на година. Разноските по едно такова дело са много повече – около 700-800 лева. На практика излиза, че потребителят няма интерес да води такова дело“, уточни адв. Атанасов.

По думите му, ако КЗП се самосезира за неправомерна клауза, отправят препоръки към търговеца да ги промени.

„Когато става въпрос за много потребители, може да заведе иск, който отнема година и половина-две, което юридически е бързо, но практически – не е“, коментира адв. Антоан Атанасов.

Според него са необходими законодателни мерки, с които да се елиминират неточностите.

„По-ефективното е да овластят сдруженията на потребителите и във връзка с това, има един законопроект за представителните искове, който трябваше да бъде въведен през декември 2022 г. В момента стои и чака в правната комисия, с който ние ще можем да заведем колективен иск от името на всички потребители. Ако се приеме, ще можем да защитим потребителите“, каза той и добави, че освен законодателно, трябва да се променят и санкциите за използване на неравноправни клаузи.

„Имаме данни, че за последните три години, тримата големи, имат близо 70 нелоялни практики. Това показва, че тази санкция не ги възпира. Санкцията трябва да бъде обвързана с процент от приходите. Ако кажем, че има 200 млн. приход тази година и 4% от тях, за тази нелоялна практика, да се плати като санкция, и тези нелоялни практики рязко ще спрат“, обясни адв. Антоан Атанасов.

Той посъветва гражданите да бъдат активни и да търсят правата си.

По време на обсъждането днес стана ясно, че КЗП може да задължи операторите в 14 дневен срок да отстранят от общите условия на договорите клаузата за индексация. КЗП може да сезира съда за наличието на неравноправни клаузи в договорите и общите условия.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15