Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани от "Илинден" излизат на протест тази вечер, очаква се да блокират бул. "Сливница"

Жителите искат оставката на кмета на района д-р Емил Бранчевски

Снимка: Емилия Драгомирова

Граждани от район “Илинден”излизат на втори протест днес (08.02), от 17.00 часа, с искане на оставката на кмета Емил Бранчевски. По думите им, откакто е на поста си, повече от три месеца, той не е виждан на работа и липсва комуникация с него.

Жителите на района ще тръгнат на шествие от сградата на районната администрация на „Илинден“, ще преминат през пл. „Степан Радич“, през ул. „Кукуш“, за да стигнат до входа на Западен парк на бул. „Сливница“.

В 17.30 часа се очаква гражданите от района да блокират кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Кукуш“.

Пред Радио София Надежда Дойчева – един от активните жителите в района и администратор на Фейсбук групата на „Илинден“ обясни, че чашата е преляла след нецензурни обръщения на кмета към гражданите.

„Те бяха част от цялата ситуация. Основният проблем е, че хората искаха да запишат часове и да бъдат приети в приемното му време, което е обявено на сайта, но това не се случваше, защото той отсъства. Попитахме институциите защо отсъства, представил ли е съответните документи. Поискахме по законовия път достъп до обществена информация и такива документи той не е предоставил. Има няколко дни, за които е пускал платени и неплатени отпуски, но те не отговарят на това, което той отсъства в рамките на два месеца“, каза Надежда Дойчева.

Тя добави, че гражданите са против и назначаването на хора, „които не отговарят законово за позициите, които трябва да заемат“.

След първия протест, на 02.02, зам.-кметът на района Радослав Колев, се оттегли от поста си, което съобщи лично в пост във Фейсбук профила си. Причината, която посочва:

“На лице е правен казус, с мое участие в дружество от 2016 г., което никога не е извършвало дейност, не е регистрирано по ДДС и е със статус замразено! Дали съм в нарушение или е налице грешка, ще се установи от надлежните органи”.

„На 30 януари съм входирала в ОИК, както и в Комисията за противодействие и корупция, сигнали, че той е управител и съдружник на търговско дружество и това е конфликт на интереси и съответно несъвместимо със заеманата от него длъжност“, уточни Надежда Дойчева.

Кметът на район „Илинден“ д-р Емил Бранчевски обясни, че никога не е отказвал да се среща с гражданите.

„Това го заявих и на първия протест. Поканих ги да говорим, това ще го направя и днес, и продължавам да ги призовавам да запишат час при мен. Не просто в приемното време, ще намеря време да ги приема и в друг ден“, каза Бранчевски и добави, че вече е на работа.

„Искам да подчертая, че всички документи относно моето отсъствие и отпуските, и болничния са предадени в законовия срок. Няма нужда от притеснение от страна на гражданите, те ще си получат информацията по Закона за достъп до обществена информация. Не смятам, че има нужда прекалено много да правим от един не толкова сериозен проблем, да – отсъствах, да – бях болен, за съжаление, не съм машина или робот, понякога се случват подобни работи. Извинявам се за отсъствието си, но съм на абсолютно разположение на гражданите по всяко време, приемното време работи, нека да заповядат“, каза кметът на район „Илинден“ Емил Бранчевски.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа спря движението на трамваите по бул. "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Два часа до езерото "Ариана" раздават малки дъбчета за бъдещ лес

Софийският планински клуб и "Клуб 200: Дъбче с бъдеще" ще раздават саксии с покълнали дъбчета на желаещите, които наесен ще ги засадят на определен терен край София. Двете организации досега са провели няколко доброволчески залесявания. "Зеленият гигант може да живее над 1000 години, достигайки височина от 60 м. Най-старото дърво в..

публикувано на 29.05.24 в 10:05
Димитър Дилчев

Димитър Дилчев: Спирането и на последния лифт на Витоша е абсурдно и ненормално

Изпаднали сме в безумната ситуация да търсим автобусен транспорт, който да компенсира липсата на лифтове на Витоша, коментира пред Радио София директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев. „Това е нещо абсурдно и ненормално за този век и за това време. Навремето с три лифта можеше да се стигне до Витоша, а в момента говорим за..

публикувано на 29.05.24 в 09:31

Сряда започва със слънце, следобед - дъжд

Днес облачността ще е разкъсана. Още около обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици, съобщиха от НИМХ. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър, който по време на гръмотевична буря временно ще се..

публикувано на 29.05.24 в 07:35

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41