Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Първобит-но" - невербален спектакъл, базиран на митове и легенди от историята на човечеството

В "Добър вечер, София" госуваха двама от актьорите

Августина-Калина Петкова и Димитър Иванов
Снимка: Роман Михайлов

“Първобит-но" е авторски, невербален спектакъл. Той е базиран върху първобитни митове, легенди и ритуали.

С помощта на куклените средства и вдъхновение от историята на развитието на човечеството, спектакълът разказва за вечния кръговрат на създаване и разрушаване на живота.

За да разкажат повече, в „Добър вечер, София" гостуваха актьорите Августина-Калина Петкова и Димитър Иванов.

“Това е независим спектакъл, едно представление, което играем вече повече от година в независимо пространство. Събра ни нашият режисьор Александър Йорданов и така започнахме едно пътешествие, което изобщо не знаехме докъде ще стигне, но се оказа доста приятно изживяване и мисля, че е подходящо за всякакви зрители, нищо, че казваме, че е за възрастни, но сме имали и зрители деца, тъй като в спектакъла участва и едно дете“, посочи Августина-Калина Петкова.

Екипът заедно изгражда спектакъла.

„Започнахме лабораторно. Хванахме един материал, в случая хартията, пробвахме да се опрем върху текст, върху драматургия, оставихме се хартията да ни поведе – така се случи този спектакъл, в проби, ние самите не знаехме накъде ще отиде цялото нещо, просто се впуснахме в него“, разказва Димитър Иванов – Мич.

Заглавието “Първобит-но“ е изцяло режисьорско решение.

„Използвахме хартията за опорна точка и така разказахме една история от първобитни времена, преминавайки през разни епохи във времето и стигайки до наши дни. Не използваме никакво слово, а всичко се случва през телата ни и физическия материал – в случая хартията, спектакълът е интересна смесица от импровизация и добре уточнени изпипани детайли, ситуации с предполагаеми действия (опорни точки) и оттам-нататък какво точно ще се случи, нарочно режисьорът не искаше да го подреждаме, структурираме, за да се случват на момента нещата, да остане живо“, поясняват актьорите, допълвайки, че в рамките на представлението използват различни театрални похвати.

Представлението използва фрагменти, отделни ситуации, които са свързани помежду си. В спектакъла освен актьорите Димитър Иванов, Августина-Калина Петкова, участват Александра Димитрова, Росита Боева, която е и композитор на музиката в спектакъла, Камелия Хатиб, Павел Кинчев,, Владимир Солаков, Мария Йорданова, Магдалена Славчева и Борис Литов.

Още подробности чуйте от разговора на Яна Спиридонова и Роман Михайлов в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паркът в Радомир

Радомир се събужда

Радиокафе гостува на община Радомир, като пръв пред микрофоните ни застава кметът  Кирил Стоев : "Проблемите в почти всяко населено място бяха с инфраструктурата, водоснабдяването. Фокусът не е само към града, а и към малките населени места. Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление. Друга част са лесно разрешими организационно, имат..

публикувано на 25.02.24 в 10:08

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53