Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Да не се поддаваме на руски провокации и влияния за отслабване на ЕС

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

В резолюция, приета вчера (8 февруари) с 433 гласа „за“, 56 „против“ и 18 „въздържал се“, Европейският парламентът (ЕП) изразява пълното си възмущение и дълбока загриженост относно продължаващите усилия на Русия за подкопаване на европейската демокрация чрез различни форми на намеса и дезинформация.

В друга своя резолюция (с 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържал се“), Парламентът посочва, че въпреки гладкото провеждане, изборите в Сърбия, проведени на 17 декември 2023 г., са белязани от многобройни процедурни недостатъци. Сред тях се посочват непоследователното прилагане на предпазни мерки по време на гласуването и преброяването, честите случаи на прекалено струпване на хора, нарушения на тайната на вота и многобройни случаи на групово гласуване.

Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно въз основа на сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

Тази оценки пред БНР-Радио София коментира българският евродепутат Андрей Ковачев.

Той отбеляза, че по много въпроси, свързани с върховенството на закона, евроинституциите излизат със становище по събития и процеси, свързани с демокрацията в различни страни членки (Унгария, Испания), както и кандидатки за ЕС във връзка с бъдещо разширяване.

"Разбира се, тази резолюция не е обвързваща за Сърбия, но огромното мнозинство членове на Европейския парламент смятат, че е имало нередности и трябва да бъде разяснено наистина, особено за изборите в Белград – отбеляза Ковачев. – Към европейските институции, към Съвета на Европа ние подписахме писмо за състоянието на правата на нашите сънародници в западните покрайнини и тяхната систематична дискриминация от властите. Екологичните проблеми, липсата на кариерно развитие, обезлюдяването на западните покрайнини е сериозен проблем. Ние желаем да имаме добри отношения, искаме тяхното бързо приемане в Европейския съюз. Сърбия е ключова държава на Балканите. Тя има много голямо влияние в Черна гора, в Босна и Херцеговина, в република Северна Македония."

Ковачев отбеляза също опитите на Русия да влияе върху различни важни процеси в европейски страни, да бъде манипулирано общественото мнение - в Каталуня, референдума за Брекзит, избори в различни страни.

"Системното фалшифициране на историята е част от информационната война на Русия в продължение на десетилетия. това също е залегнало в резолюцията на Европейския парламент. В изказване също подчертах, че Русия се опитва да внесе още повече разединение на Стария континент. В неин интерес да се разпалват всички конфликти. Наша отговорност е да не се поддаваме на такива провокации."

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паркът в Радомир

Радомир се събужда

Радиокафе гостува на община Радомир, като пръв пред микрофоните ни застава кметът  Кирил Стоев : "Проблемите в почти всяко населено място бяха с инфраструктурата, водоснабдяването. Фокусът не е само към града, а и към малките населени места. Имаме спечелен проект за подмяна на уличното осветление. Друга част са лесно разрешими организационно, имат..

публикувано на 25.02.24 в 10:08

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант, краевед, изследовател на българския фолклор и родственик на Кацаровия род;  проф. Венцислав Димов -..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек. Захари Стоянов пише в животописния си очерк за Левски, че "под тези камъни почива скромно славата на..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и Ботев и Каравелов в Румъния. Първият ѝ съпруг Петко Бакърджиев я подкрепя изцяло, защото и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00

Десерти без чувство за вина

Десерти без чувство за вина със 70 здравословни и изцяло веган „Любими бохо десерти“ от звездата на Masterchef Анна Стойкова, Веганна.  Любимото ѝ тирамису за "закускодесерт" можете да чуете в звуковия файл, заедно с отговорите ѝ на въпросите на Алекс може ли веган-десертите да са толкова вкусни колкото любимите такива: "Крайно време е хората да..

публикувано на 24.02.24 в 12:00
С Вяра Лъджева

Тайните нa тийнлавинистиката

Тийнлавинистика - безплатни курсове по лавинна безопасност за деца. Вяра Лъджева от БАССЕС  разказва за лавинните курсове, които провеждат от организацията. Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Те са подходящи за ученици, които искат да научат как да се движат безопасно в зимната планина: "Инициативата започна през 2018 с..

обновено на 24.02.24 в 11:15
Ашод Дерандонян

Жестовият език е триизмерен

Българският жестов език със собствена бакалавърска степен в университета – интервю с Ашод Дерандонян , изпълнителен директор на фондация “Заслушай се”, част от обединението Deaf.bg: "Има актуално признаване на жестов език след приемането на Конвенцията. Наскоро бе приет закон за българския жестов език. Той не е само част от специалната..

публикувано на 24.02.24 в 10:53