Велислав Стоянов с директора на Музикалното училище, Столина Добрева, след мини турне на Брас бенда на НМУ "Л.Пипков" в Амстердам:
"Благодарни сме и на НМУ, и на НФК. Това е реализация на проект от 2019. Да се обменят добри практики. Май 2023 дойдоха два фюжън бенда с няколко класически инструменталисти от лицея Codarts в Ротердам. Повечето се занимаваха с джаз. Изнесоха два концерта на открито. Получихме тогава поканата да им гостуваме.
Понастоящем брасбенда са 20, иначе пътуваха 16 деца между 6 и 12 клас. В Холандия се култивира вкуса на децата към музиката. Доскоро лицеят в Ротердам е бил консервативен, сега всичко, с което занимават учащите се, във всяка една секунда могат да бъдат извадени от зоната на конфорт, а те го очакват с интерес. Чак ми се прииска да уча там.
Ученичка по класическа цигулка например, всяка седмица има уроци по импровизация и вече е настървена по тях. Както и ние - пяхме госпъл на нидерландски. Децата от Брас бенда в началото бяха притеснени, но им казаха "каквото е в главите ви - това правете"!
Основната цел беше концерт с общи неща. Децата музицираха заедно в стил Ню Орлиънс. После ги накара да напишат парче. Обясни им какво е Mardi Gras и в края на концерта го направиха, наредени в редица, обикаляха около нас, публиката и го свиреха. Едно момче от тях, с награда за джаз-композиция до 18 г. ни даде негов аранжимент на Снарки Пъпи. Изсвирихме и две наши парчета. Децата непрекъснато бяха подтиквани да пишат нещо. Там са провокирани да създават всеки месец различен репертоар. Но нямат предмети като полифония, музикален анализ, че при нас учат 850 деца, а при тях са 200, от които половината са танцьори. Музиката е общуване! Ние още от догодина ще въведем часове по импровизация.
Брас бендът продължава с благотворителни концерти за закупуване на инструменти през пролетта (след 24 май) и есента. Ще има специални гости. Аз започвам с пробно преподаване на импровизация, децата го искат. Може би ще направим и фюжън бенд. Искам да променя брас-обществото, децатане заслужават да се превърнат в незаинтересовани музиканти. Да свирят с цялото си сърце и душа, в момента в залите тук това ми липсва зверски. Имаме ужасяващ мързел, който се захранва със завист. Хората, които се занимават с изкуство, трябва да са отворени към другите светове."
Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..
В предаването "Радиокафе" представихме и дамата, която е директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", на който Боровец ще бъде домакин - д-р Татяна Илиева. Като всеки фестивал, той поражда различни съпътстващи програмата преживявания. "Целта на нас като организатори е да направим един много разширен фестивал, който да..
България стана вицешампион по ученически дебати на Световното първенство в края на юли в Белград, Сърбия. В турнира са взели участие 68 държави, сред които САЩ, Катар, Китай, а нашите състезатели са надвили традиционно силни страни в дебатите, сред които последните световни шампиони от 2023 г. – Канада. Заслугата е главно на Асоциация..
Таксата битови отпадъци (такса смет) ще бъде повишена в много общини от следващата година. Това е неизбежно и ще предизвика напрежение сред местните общности. Изискванията са най-накрая да се приложи принципът „замърсителят плаща“ и в момента се обсъждат различните формати и стратегии – дали ще е според количеството генериран отпадък, по..
Елиана Захариева е човекът, който подрежда програмата на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Тя бе гост в мобилното студио на Радио София, за да разкаже повече. Фестивалът ще бъде открит от Биг бенда на Българското национално радио под диригентството на Антони Дончев, публиката ще се наслади на индонезийска група и португалска певица...
С чаровната събеседничка Сузана Иванова-Су, говорим за здравословно хранане, качествена българска храна и не само. “Открих, че искам да работя за български брандове, с това да стимулирам българското производство, хората да научат, че както може да има хубава българска бира, така и хубаво българско вино, българско сирене, плодове и..