Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев:

Специализираните институции без затруднение могат да сглобят пъзела около Нотариуса и Пепи Еврото

Снимка: БГНЕС

За близо месец след убийството на Мартин Божанов, разследващите органи все още не са стигнали до категорична яснота по отношение на замесените в престъпната група на т.нар. Нотариуса, на обвързаностите с хора от различни институции и служби от правосъдната система. И все още излизат парчета от пъзела.

Преди около 3 години от Антикорупционния фонд (АКФ) извършиха разследване за схемите на Божанов, сезираха служби.

"Разследването беше гледано над милион пъти, но общо взето не последва – коментира пред БНР-Радио София директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. – Все пак се натъкнахме на опити на тогавашния главен прокурор Иван Гешев с повод и без повод да неглижира изнесената от нас информация, да я окачестви като фантазии на дилетанти, които искат да привлекат обществено внимание."

По думите на Станкушев категорично ясно е, че са съществували две престъпни групи, които са действали в последните повече от 10-12 години, а може би и 20.

В създадената комисия в Народното събрание над 3 часа и половина са изслушвали членове на АКФ.

"Те си задаваха въпроса Как така може да не се е знаело това, което сега се коментира усилено. Призовахме ги да си отворят протоколите от случаите, в които е бил изслушван господин главния прокурор Иван Гешев. В тези стенограмите се вижда как еднозначно, надменно и присмехулно, на моменти леко невъзпитано той отрича каквото и да е. Това означава, че все пак народни избраници са били запознати и са поставяли въпроси. Фактически всякакви опити да се дискутират проблематиката със съществуването на организирани престъпни групи е парирана в зародиш от самия него (Гешев – бел.ред.) Какво да говорим за надолу по вертикалата в структурите на прокуратурата."

Бойко Станкушев обясни, че от АКФ са предали наличната им информация на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

"Той се задейства тогава, но за часове информацията, какво е говорено в кабинета му, изтече. Втория път папката с информацията не минава през деловодството на МВР, а Рашков я връчва лично на ГДБОП. И пак нищо не се случи. 
Не мога да кажа кои или кой спира цялото разследване. Аз съм страничен наблюдател. Предали сме информацията, с която разполагаме, включително и на най-високо ниво – в парламента. Оттук нататък просто чакаме да видим как от отделните елементи, от различните казуси може да се сглоби целият пъзел, така че да се разбере колко нависоко стига покровителството на тези организирани престъпни групи и респективно кои са хората, които са се облагодетелствали от това."

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелените площи на Лозенец

Свободен достъп на граждани до парка на резиденция "Лозенец" в столицата предлагат общински съветници. На последното заседание на СОС се прие доклад, инициаран от общинските съветници от Синя София, кметът Васил Терзиев да старира преговори с ръководството на Народното събрание и Министерството на отбраната, за да се уточни дали има как..

публикувано на 13.04.24 в 10:00

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54

WWF ще зарибят Дунав с 1.6 млн. есетрови риби

Световният фонд за природата WWFще зариби река Дунав с 1.6 млн. есетрови риби. Те са останали непроменени от времето на динозаврите, оцелели са 200 милиона години и в момента са сред най-застрашените видове риби. Бракониерството е сред основните проблеми водещи до намаляване на популацията им. Долното течение на Дунав е от особена важност за тях и..

публикувано на 12.04.24 в 18:34

Млада, бурна и вълнуваща "Нощ на звездите" ни очаква на 1 юни

След много пътешествия и перипетии, Енчо Керязов се завръща отново като любим гост в предаването "Добър вечер, София", за да поговорим за една "Нощ на звездите" и нейното тринадесето издание, което ще се проведе на 1 юни 2024 г. "Нощта" освен млада, ще е бурна и вълнуваща, защото ще разказва за постиженията на успешни български деца  в..

публикувано на 12.04.24 в 17:20

Преносим зелен град и други иновации на фестивала Нов европейски Баухаус

Като градско радио, нас много ни вълнуват намесите в градската среда. Именно тя, в комбинация с архитектурни иновации, с културни пърформънси и различни изразни средства или с активното участие на гражданите, е събрана в момента в Брюксел за фестивала Нов европейски Баухаус. Самото място събрало всичко това е много интересно – така..

публикувано на 12.04.24 в 17:17

Колко защитени са хората с увреждания у нас

Какво е ежедневието на хората с интелектуални и умствени увреждания, когато се намират зад стените на институции? Често там се случват сериозни нарушения на техните права, като понякога се стига и до изтезания. На 18.04.24 г. ще се проведе заключителна конференция озаглавена "Правата на хората с увреждания - защита от насилие, мониторинг на..

публикувано на 12.04.24 в 17:14

"Тук-Там" подкрепя наши студенти в чужбина

"Тук-Там" - Глобалната мрежа за успех на младите хора на България отвори врати за новото издание на стипендиантската си програма. От 2016 година общността инвестира усилия в образование, професионално развитие и информираност. Чрез фонд "Иди, учи и се върни" организацията инвестира в стипендии за магистратура в чужбина на мотивирани българи,..

публикувано на 12.04.24 в 16:25