Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НХГ "Двореца" до 28 април

Изложбата "Неспокойни повърхности" показва неподражаемия Красимир Карабаджаков

Кураторът Яна Братанова (вляво) разказва за изложбата на Карабаджаков

Голяма живописна изложба "Неспокойни повърхности“ на изтъкнатия художник и преподавател по живопис Красимир Карабаджаков бе открита преди дни в Националната галерия „Двореца“.

Включените в изложбата картини очертават територията на образните натрапчивости, които преследват Красимир Карабаджаков през годините. Владение, в което възгледът за живописта се издига над баналността – иконографски, тематично и творчески.

Повече за събитието разказва кураторът Яна Братанова, която отдавна познава и изследва творчеството на художника.

"Неподражаем стил, който пречи за направата на паралел с друг автор, дори работещ в сходна посока. Автор, който има много и групови, и самостоятелни изяви, но изложба с такъв мащаб в Националната галерия не е имал", посочва Братанова.

Той е сред петимата основатели на групата  „Диско‘95“, заедно с художниците Румен Жеков, Красимир Добрев, Димитър Митовски и Кольо Карамфилов, с които участва в проекта “Диско Лувър“ през 1998 година.


Красимир Карабаджаков е оригинален автор, който често бяга от диалога, за творбите си избира нетрадиционни повърхности като алуминия и винила. Фината като лист алуминиева или друга повърхност не резонира, докато Красимир Карабаджаков не създаде втора повърхност, върху която разгръща своите неочаквани сцени, изградени от детайли и персонажи, които никога не са буквални, посочва кураторът.

"Всъщност целият му изказ е много характерен. Той вижда в привидно незначителния детайл нещо много интересно и го извежда в основен персонаж, динамиката и експресията са характерни за него като артист", подчерта Яна Братанова.

Картините в експозицията "Неспокойни повърхности" са разпределени в 7 от залите на Национална галерия „Двореца“, като включените произведения са от средата на 90-те години на ХХ век до последните му произведения, създадени през 2023 година. 

Най-ранна е знаковата серия от балкански пейзажи, които отново не са типични. Същата нетипичност можем да видим и при портретите – не на любими хора от семейството, а отново нетрадиционния оригинален поглед, там е неговият дългогодишен партньор в риболова, можем да видим много смесени персонажи от литературни и музикални  произведения. "Къщата на изгряващото слънце“ е серия, която е вдъхновена от легендарната песен „House of The Rising Sun“, но отново не буквално, защото нищо в творчеството му не е такова, поясни кураторът. 

Желаещите да посетят изложбата ще могат да се насладят на най-знаковите серии, които Красимир Карабаджаков създава през годините, посочи още Яна Братанова.
Разговора с нея чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10