Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изготвиха карта с информация за дейността и живота на Васил Левски в периода 1868-1872 година

Снимка: Радио София

Екипът на фондация “Активна историческа карта“ изготви карта свързана с дейността на Васил Левски. Тя съдържа информация за обиколките, дейността и живота на Апостола в периода 1868–1872 г. 

Фондацията е изработила още 20 цифрови карти, посветени на важни събития от историята ни, с различни периоди от нея. Картите са с образователна цел, насочена към българските училища и университети.

Повече по темата разказа Николай Дунев - управител на фондацията, който сподели, че освен издадените до този момент, в процес на изготвяне са още десет карти.

“Цифровото картографиране просто е скъпо и да се намерят средства не е лесно. Ние търсихме и нишата, която да ни осигури средства. Най-добрият вариант за нас е, да развиваме и търговска дейност, да не разчитаме само на спонсорства, дарения и институционални възложения“, отбеляза той.

Картата за Левски цели да дава информация – нагледно може да се проследят местата, по които е обикалял в периода 1868-1872, тогава той започва да прави обиколките си от България, да проучва какви са нагласите, къде може да изгради комитети, кои ще са хората, с които ще работи. За отбелязването точните и коректни маршрути на мрежата от революционни комитети, екипът работи с историк, експерт по темата, в конкретния случай с проф. Пламен Митев, който е един отличен специалист по темата “Българско възраждане“ и “Левски“. Информацията се базира на документи и кореспонденция на Апостола, посочи Николай Дунев.

“Самата карта е схематична, тя не винаги показва точното място откъдето Левски е минал, защото е неясна организацията, която той развива и често документите са оставени, не могат да кажат всичко ясно, винаги има догадки“, уточни той.

Картата представя и допълнителна информация, в която са включени всичките налични фотографии на Левски, малко каре с информация за неговите завети и какво е целял да постигне с въстанието, описание за броя на паметниците и най-ключовите от тях в България, псевдонимите, които е използвал, за да се укрива.

Продуктът е изготвен от картографа Виктор Райчев, Николай Дунев като редактор и Драгомир Йорданов, който допринася за общото оформяне на картите.

Още подробности чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват групи и индивидуални изпълнители, над 250 участници общо. Те са от общината, областта, Благоевград,..

публикувано на 20.04.24 в 09:42

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16