Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бавно расте броят на младите и безвъзмездни кръводарители у нас

Снимка: ВМА

Даряването на кръв - доброволно и безвъзмездно, е най-сигурната и безопасна форма, гарантираща здравето както на човека, който се нуждае от кръв, така и на дарителя.

През последните години се увеличават безвъзмездните  и младите дарители, съобщи пред БНР-Радио София директорът на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) д-р Николай Николов:

"Правим оценка на нуждите на база исканията, които идват от болниците за кръв и кръвни продукти. Към момента успяваме да задоволяваме нуждите на лечебните заведения, но всеки ден е различна консумацията на определени кръвни групи, а и не можем да предвидим кога колко кръводарители ще дойдат."

Д-р Николов коментира и все още ниското ниво на кръводаряване у нас, в сравнение с други страни:

"В нашата страна всичко става малко по-бавно. През последните 10 години обръщаме информативновнимание, водим събеседване в лечебни заведения, училища, организираме срещи в предприятия и учреждения, даваме все по-голяма гласност по темата. Преди години безвъзмездните кръводарители бяха около 15%, но сега те са към 20 на сто."


Директорът на НЦТХ припомни изискванията за даряване на кръв. Той подчерта, че днес безопасността е гарантирана от еднократните консумативи, с едно даряване могат да се получат повече от един кръвен продукт, спасява се или се помага на повече от един нуждаещ.

По темата активна подкрепа оказва и Българският червен кръст – чрез беседи и разяснителни кампании.

"В днешно време младите хора пътуват много, виждат как е по света и все по-често идват и даряват кръв", допълни д-р Николов.

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Боянска църква

Мястото, за което говорим, е неизчерпаем извор на знания и исторически проучвания. Но, и на необясними загадки и скрити послания.  Добре дошли в църквата “Св. Никола и Св. Панталеймон” или позната от целия културен свят с названието Боянска църква: Този храм продължава да впечатлява всеки прекрачил прага му. Когато преминаваш през..

публикувано на 20.04.24 в 16:00

Софийски разкази - Разходка из “Кварталът на писателите”

Виктор Топалов и Боян Бочев за книгата на Виктор "Кварталът на писателите":

публикувано на 20.04.24 в 15:00

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби ореола му на  Апостол на свободата, от когото току-що освободената му родина се нуждаела като..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите тук. Винарството е трудна професия, но през година дамите успяха да се докажат като много мъжки..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част от общ фонд. Фокусът ни са видеоигри, в различни - технически и художествени аспекти." (Мартин)..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към природата в градските пространства. Идеята се зароди в личния ми живот - прекарвам много време до..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14