Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт изложба на млади творци

Снимка: www.goethe.de

АРТ СТАРТ: Млади художници, които да следим през 2024. Куратор на събитието е Тодор Рабаджийски. Художници: Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева, Ясен Мартинов. Арт Старт 2024 обединява авторите и техните работи около темата за ризомата. Изложбата е базирана на формулираната от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари понятие за ризоматичният принцип (коренова система).

Устойчивата почва изниква като динамична сила, вибрираща със съобщения, предавани чрез форми, облици и звуци. Под повърхността на земята се развива подземно общество, противоречейки на йерархичните структури и отхвърляйки вертикалните принципи. Експозицията се намира в Credo Bonum, галерията на Гьоте-институт България. Подробности разказа кураторът на събитието - Тодор Рабаджийски.

"Ново в 21 век такова понятие няма. Особено, след като ние сме визуално замърсени от различни видове информация. Но мисля, че артистите, които биха показали рамките могат да дават една широка палитра от различни технологии и процеси. Бихме се постарали да ги сложим в една нова среда", каза той.

Думата "ризома" е френска и означава коренище, като то е погледнато по метафоричен начин, а чрез самата изложба творците ще се опитат да изкоренят йерархическите връзки и убеждения, с които се раждаме, поясни Рабаджиев. Част от артистите той познава лично, а друга част намира чрез социалните мрежи.

"Според мен, когато имаш определена база данни, които социалните мрежи ти предоставят, това ти дава една ясна представа, ако имаш добро развито критично мислене, би могъл да развиеш добра представа къде си позициониран в днешния свят. Но има моменти, по които начинът, по който можем да се свържем, да видим дадена работа е наистина привилегия, как можеш да пътуваш чрез телефона, или компютъра си", каза той. И поясни, че е добре да се правят различни типове изложби, в които хората да търсят различен вид преживяване и това много зависи от кураторската дейност.  

Изложбата ще може да се види от 27 февруари – 23 март, 2024, а официално откриване е на 27 февруари, вторник, от 18:00 ч.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принудителните извалявания в помощ на земеделието

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз (член на голямата европейска организация "КОПА КОДЖЕКА"). Експериментите са свързани с измененията на климата и недостига на вода в някои райони на станата...

публикувано на 16.07.24 в 17:40

Крайградските зони на София ще бъдат застроени

Ограниченията за строителство в крайградски зони на София падат от 2025 година, като огромни терени в крайградската зона на София ще сменят предназначението си. В земеделски земи ще може да се строи, а във вече урегулираните ще бъде позволено по-високо и по-плътно застрояване. Малка част от тях е предвидена за паркове. В Общия устройствен план..

публикувано на 16.07.24 в 16:51
Десислава Алексиева и Петко Славов

Музикално поетични събития "Live на червения диван" завладяват София от утре

В горещите летни дни Столична община, съвместно с FOX book café и музиканта и писател Петко Славов, представят "Live на червения диван" – серия от литературно-музикални вечери на открито с вход свободен. От 17 юли до 6 септември 2024 г. гостите и жителите на лятна София ще могат да се насладят на четири представления на открито с..

публикувано на 16.07.24 в 15:41

Повече контейнери за събиране на текстил

От Столичната община (СО) планират изграждане на система за разделно събиране на текстил, тъй като т. нар. "бърза мода" е много вредна за околната среда. Коментар по темата направи Надежда Бобчева, зам.-кмет по направление "Зелена система, екология и земеползване". По думите й към момента има три фирми, с които СО работи и които са специализирани..

публикувано на 16.07.24 в 15:24

Световни музикални виртуози на една сцена на "Pravets Art Nights"

На 19 и 20 юли 2024 г. в Правец ще се проведе "Pravets Art Nights". Музикалната програма и тази година е дело на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров. Първият концерт е на 19 юли, а вечерта е посветена на музиката на Гершуин. Заедно с оркестъра на Филхармонията, ще чуем и виртуозния немски пианист Себастиан Кнауер, каза пред Радио..

публикувано на 16.07.24 в 13:21
Никул Георгиев

Независими български музиканти представят проектите си в онлайн поредицата Lampa Sessions

Петима музиканти от българската независима сцена представят своите експериментални  музикални проекти в рамките на Lampa Sessions - авторската oнлайн поредица на творческия  колектив Lampa Collective.  Проектът може да бъде гледан в канала на организацията в YouTube,  слушан в Spotify, а всичко за артистите и техните сесии можете да..

публикувано на 16.07.24 в 12:30

Родопската теснолинейка с атракционни пътувания от Септември до гара Цветино всеки уикенд на юли

Атракционни пътувания с ретро-теснолинейката по живописните маршрути на линията от град Септември до гара Цветино предлагат от БДЖ всеки уикенд на юли. Едно от имената, които стои зад идеята е това на Кристиан Ваклинов. Пред Радио София той разказа, че преди 20 години група ентусиасти, служители на държавните железници, решават с много..

публикувано на 16.07.24 в 11:29