Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София и други 5 общини се възползват от финансовата помощ на програмата LIFE

Много домакинства смениха печките с твърдо гориво с екологични и по-чести
Снимка: Аделина Ангелова

Европейската комисия обяви финансиране в размер на повече от 233 млн. евро в 12 нови стратегически проекти в 10 държави членки по  в подкрепа изпълнението на амбициите в областта на околната среда и климата по .

Освен България, от финансирането ще се възползват и Чехия, Ирландия, Испания, Франция, Италия, Литва, Австрия, Полша и Финландия.

Европейските средства ще помогнат тези страни да постигнат своите национални цели в областта на околната среда и климата и да допринесат към екологичния преход на ЕС.

Европейският съюз има множество различни цели. Всяко едно евро трябва да се харчи по определени критерии и правила, за да има реален ефект, припомни пред БНР-Радио София Никола Миладинов, съветник към бюрото на ЕК в България:

"Каква по-важна цел може да има за инвестиране на средства от нашето физическо оцеляване и здраве чрез опазването на климата на нашата планета на крехкия баланс на нашето съжителство с природата.
Програмата LIFEподпомага екологични идеи за съхраняване на живота на природата, а оттам и на нашия собствен живот и този на нашите деца и внуци.
До 2027 година програмата трябва да разпредели общо 5.4 милиарда евро между 27-те европейски държави. Тя помага на нашите градове и села като финансира такива дейности, чрез които се постига трансформация към устойчива, кръгова и зелена икономика, защита и възстановяване на околната среда, спиране и обръщане на загубата на биологично разнообразие.“

Финансовите средства за нашата страна идват като солидарност от общата европейска каса и страната ни може да се възползва от тази инвестиция, която би била непосилна за общинските бюджети например.

"Важното е България да използва този ресурс и да кандидатства усилено", подчерта Миладинов и даде примери за мерки по проекта - замяна на отоплението на жилища от твърдо гориво (въглища) към други видове отоплителни уреди, които не излъчват вредни газове или проекти за опазване на биологичното разнообразие, много защитени видове животни в нашата красива българска природа.


Столичната община изпълнява Интегриран проект LIFE IP CLEAN AIR „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух” по Програма LIFE на ЕС.

Общата му продължителност е 6 години и половина. В изпълнение е третата, последна фаза на проекта.

Другите бенефициенти са общините Бургас, Велико Търново, Монтана, Стара Загора и Русе, и неправителствената организация в обществена полза „Клуб Икономика 2000“- Експертен център по проекта. 

Предлаганият Интегриран проект е с фокус нисковъглеродно развитие чрез устойчива мобилност и включва финансирането на мерки, за които общините все още не са осигурили съфинансиране от национални оперативни програми.

  • В първата фаза за Столичната община проектът е за разработване на нов Генерален план за организация на движението  на територията на Столична Община (ГПОД). Той ще обхваща всички комуникационно-транспортни потоци -  пътните превозни средства и паркирането, обществения превоз, пешеходното и велосипедното движение. Очаква се резултатите по тази дейност да се промотира за използване от всички големи градове в страната.
  • Във втората фаза се изгражда „умна градска платформа“ за гражданите и гостите на града, която пряко да кореспондира с целия ПУГМ. Проектът ще включва цялостна система за интегрирана и обвързана, лесна за намиране и ясно визуализирана пълна информация в реално време за цялата община на български и на английски език относно: движението на превозните средства на градски транспорт с възможност за времево и финансово планиране на пътуванията; метеорологичната и пътна обстановка и др. информация, имаща отношение към живота и здравето на хората; паркирането в града – свободни места, ценови, времеви и други условия; относно пешеходни зони, тяхната свързаност и интересни културни, спортни и други обекти за жителите и гости на града в тези зони; велосипедно движение (трасета, състояние, велостоянки, вкл. със зарядни станции за електровелосипеди, и др.); пълна информация за системи за споделени велосипеди, тротинетки, електромобили под наем,  електрически зарядни станции; информация за тежкотоварните превозни средства (София е голям транспортен център и през него минават международни европейски пътища); важна информация за интермодалност – свързаност между летище, ж.п. гари, метро и друга информация, улесняваща гражданите и гостите на града и мотивираща устойчивата градска мобилност и алтернативните начини на придвижване. Системата ще позволява надграждане и непрекъснато актуализиране на информацията.

Прогнозният бюджет по Интегрирания проект на София за цялата продължителност на проекта е 5,266 млн.евро, от които: 2,796 млн. ся от ЕС и до 2,470 млн. евро – собствени, съобщиха специално за БНР-Радио София от Столичната община.

Чуйте разговора на Елисавета Белеганска

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10