Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 28 феруари от 21 часа

Yva и Zhaklin ще представят съвместен аудио-визуален проект - "Gambit - изкуството да победиш"

Чуйте споделеното от Ива Янкулова в "Радиокафе"

Снимка: Радио София

Gambit- сърцето има правила като в шахмата, направиш ли ход, не можеш да го върнеш. При него една от двете страни предлага в началото на партията жертва на фигура – обикновено пешка.

"Gambit – изкуството да победиш". Всички рискуваме нещо, за да спечелим друго и в крайна сметка няма връщане назад. Няма някой, който да не го е страх.

На 28 февруари 2024 г. ще бъде представен съвместен аудио-визуален проект –"Gambit" на Yva и Zhaklin (Ива Янкулова и Жаклин Даскалова).

"Gambit" е първата песен на YVА, която пише на български език. Този проект е поредното специално нещо, което тя представя. Споделя, че именно с това за нея песента е специална, защото поема риск да излезе от английския.

"Българският език не е най-благодатния за писане на текстове, но този дойде много естествено и от душа, затова не ми беше много трудно да го напиша", казва тя.

Предисторията:

С Жаклин Даскалова (Zhaklin) се срещат преди точно половин година на рождения й ден, когато младата актриса представя нейната песен - "Нераздяла".

Половин година по-късно, на рождения ден на Ива те се появяват с обща колаборация - визуално-музикалния проект "Gambit". Полярностите в него са неслучайни. Стилистиката на клипа ни отвежда в една отминала епоха. Зазвучава сякаш лична женска изповед, но в действителност песента е обръщение към мъж.

Многопластова е песента, казва Yva. "Идеята на клипа е изцяло на Жаклин, плод на нейното вдъхновение от моята песен – затова е колаборация, защото всеки артист вижда своята гледна точка в проекта и мисля, че много добре се получи тази симбиоза от това, което аз казвам и това, което тя вижда като картина и екипът от прекрасни режисьори и оператори, които през своята гледна точка виждат как да го реализират", разкрива певицата. Тя допълва, че проектът може да бъде видян през различни гледни точки, но именно визуалното съдържание дава неговата цялост.

С режисурата на клипа се заема  Димитър Коцев - Шошо, а операторската работа е на Александър Станишев. Идеята на видеото е на самата Жаклин, а зад целия проект стоят куп талантливи хора, начело с продуцентите от 24 film, арт директорът Ирена Дойчева, прическите са на Жоро Петков и гримът е на Яна Додова. От музикална страна продуценти на Gambit са Стоян Бозов и Камен, а драматичният щрайх е в изпълнение на Бояна Зарева и Илияна Георгиева. Фотограф е Ивелина Димчева

"Gambit" e алтернатива, той е много интересен проект, в който хората могат да видят по-различна светлина и от нас и от музиката в България. Смятам, че е нещо ново, нещо различно дори и за нас двете, защото нашата музика е по-жанрова. Не мога да определя жанра на тази песен, тя има съвсем ново, класическо на моменти дори симфонично звучене. Бих казала, че е нова летва, която аз със сигурност постигнах с този наш опит. Благодарна съм, че съм част от този проект", сподели актрисата Жаклин Даскалова.

Посланието:

"Играем шах сами със себе си и опитваме да си дадем нужната прошка и състрадание между борбата, играта, приятелството и любовта: "Има ли кой на ръце да те носи?". Символиката работи на много пластове и всеки може да намери своя. Всеки е верен, всеки е нужен и няма грешки. Колкото време ти трябва, вземи си го. Почини си го". 

Чуйте разговора на Боян Бочев с Ива Янкулова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ротацията във властта не се осъществи, но някои предричат нова сглобка.

"Форум", 22.04.24: Ще има ли второ издание на сглобката?

Тази предпразнична седмица (преди кратка предизборна ваканция) форматът на предаването ще бъде малко по-нестандартен за "Форум". Познатите от предишни коментари  доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации, и журналистът Иво Божков ( ►) този път се спират на следните явления и процеси от последните дни и седмици:..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Богомил Николов: Потребителят е силен преди да купува, не след това

Великденските празници наближават. В предстоящите дни ще пазаруваме повече, ще пътуваме повече.  За какви рискове трябва да внимаваме по време на Великденското пазаруване като потребители? Агенцията за безопасност на храните вече извършва проверки, непосредствено преди празничните дни. С акцент по темата е разговорът с Богомил..

публикувано на 22.04.24 в 18:55

Д-р Веселин Василев: Космосът е с потенциал за всички професии и двигател за развитие на новости

Симбиозата между бизнеса и технологичния сектор ще обсъдят водещи мениджъри и експерти, авторитет, предприемачи и инвеститори на форума  Technovation 2024 , който ще се проведе в София на 23 април . Сред въпросите, които ще бъдат дискутирани , са: Как технологиите подпомагат иновационния потенциал на компаниите?; Кои решения..

публикувано на 22.04.24 в 18:48

Половин милион агнета ще обогатят празничната трапеза на българина

Спрямо миналата година поскъпване на агнешкото месо няма да и не трябва да има. Цените варират в това дали агнето се закупува от фермата или от магазинната мрежа. Това отбеляза пред БНР-Радио София съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев . "Ако от фермата цените се движат около 10 лв. на..

публикувано на 22.04.24 в 16:20

Трио Clavexperience представи България на JazzAhead 2024

Jazz Ahead е най-мащабното световно изложение за джаз, което се провежда всяка година в гр. Бремен, в продължение на много години. Отскоро в събитието вече има и българско участие във фестивалната програма. За да стане възможно да дойде и нашият момент, ние сме направили много, но има едни процеси, които са извън нас, те трябваше да се..

публикувано на 22.04.24 в 16:02

На по-малко от 8 електромобила се пада по 1 зарядна станция, ако не броим хибридите

За последните 6 месеца зарядните станции за електромобили в България са се увеличили с 410 и сега общият им брой е 1760 (до март). Броят на електромобилите е 13 466, хибридните автомобили са 51 910 . Това се обяснява както с повишените нужди, така и с европейска директива, която се очаква скоро да се превърне в регламент. Цялата..

публикувано на 22.04.24 в 15:16

НСА организира прием за специалност "Медицинска сестра"

За втора година в Националната спортна академия (НСА) ще има прием за новата специалност - "Медицинска сестра". Главният секретар на НСА - проф. д-р Иван Мазнев разказа подробности по темата: "Ние миналата година подадохме документи към Агенцията по акредитация и направихме първия прием на медицински сестри. Основният ни мотив за това наше..

публикувано на 22.04.24 в 14:28