Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 приоритета на ЕП преди евроизборите

Снимка: reseco.bg

На тазгодишните избори, които ще се проведат между 6 и 9 юни, над 400 милиона европейски граждани ще имат възможността да гласуват за своите представители в Европейския парламент.

Неговата дейност е ключова от гледна точка на това, че решенията, които взима, и законодателните актове, които приема, определят политиката в ЕС.

Европейският зелен пакт, подкрепата за Украйна, енергийната независимост и сигурност са само част от въпросите, които доминираха публичния дискурс през последните години на мандата на Европейския парламент от 2019 г. насам, припомнят от РЕСЕКО България в свое изследване.

Дали тези въпроси ще останат приоритетни за гражданите и политиците?

Кои са темите и проблемите, които ще ги накарат да отидат до урните?

Проследявайки регистрираните поименни гласувания в Европейския парламент в сегашната му конфигурация, прави впечатление, че различни коалиции са склонни да доминират в различни области на европейската политика. В същото време все по-често наблюдаваме несъгласия и дори протести срещу политиките на ЕС. Тези процеси ще отворят пътя на популизма и популистките формации, които вероятно ще спечелят сериозна подкрепа от европейските избиратели.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-добрият пример за това, че младите хора се интересуват от Европейските избори е от 2019 година, когато за последно се проведоха. Тогава освен ръст в избирателната активност сред младите хора из цяла Европа видяхме и най-високата активност на изборите за ЕП от 1994 г. насам.

До голяма степен младите хора бяха заинтригувани от възможността Европа да стане лидер на световната сцена по отношение на зелените политики, на климатичните промени. Те не бива да се обезкуражават от това, че в момента има различни процеси, които може би изместват фокуса от тези политики. Да не забравяме, че демокрацията и сигурността са неща, за които всеки ден трябва да се борим."

Това заяви БНР-Радио София Мартин Стоянов (▼), изпълнителен директор на РЕСЕКО България. 

Формулираните от екипа приоритети на ЕП са 5:

  • Земеделската и търговската политика. Хората имат нужда от това да имат добър жизнен стандарт, да са сигурни по отношение на бизнеса си.
  • Енергийната независимост и климатичните промени ще продължат да бъдат доста голяма тема.
  • Политиката за разширяване на Европейския съюз.
  • Миграционната политика – основното оръжие на крайнодесните партии.
  • Сигурността - обща стратегия за защита на Европейския съюз, производството на оръжие, продължаването на подкрепата и помощта за Украйна.
Чуйте разговора на Невена Николова.

  • Още мнения по темата може да чуете в публичната дискусия, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. Тя ще се проведе на 27 февруари от 10:00 в Дома на Европа.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57