Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ:

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

България - непозната дестинация , но с добри възможности

Снимка: investbg.government.bg

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините.

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде своя принос.

"Факт е, че самите инвестиции се осъществяват по места. Без общините и без тяхното съдействие не е възможно успешно да се привлекат инвеститорите – отбеляза БНР-Радио София Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ. – Съществуват мерки по Закона за насърчаване на инвестициите, както по други програми, по които МИР е водещо."

Ненова уточни, че част от дейността на БАИ е да промотира България като инвестиционна дестинация, основно в чужбина, а за тези, които са в страната, съдейства за уреждане на документи и т.н. дори с личен асистент.

За по-слабо развитите региони държавата е предвидила и предоставя по-високи насърчителни мерки.

  • През 2023 г. преките инвестиции у нас са за близо 7 млрд. лева, което е около 40% ръст спрямо предходната 2022-ра. БАИ е сертифицирала 31 проекта за над 660 млн. лева. Разкрити са над 2300 работни места.

Общините също разполагат с възможности за подпомагане на инвеститорите – европейски програми, финансови инструменти от Банката за развитие, например. Важно е обаче общините да се подготвят и да съдействат при поява на инвеститорски интерес – да имат терени, инфраструктура и др.

"Защото в днешния много конкурентен свят няма как един инвеститор да чака 2 години, за да се промени статута на земята му - допълни Ненова. И подчерта, че моментът и мястото на България са подходящи да нови производства у нас – Ние сме сред най-добре поставените макроикономически държави в Европейския съюз – с нисък дълг, с постоянен растеж през последните 15 години (с изключение на 2). Всъщност България е непозната дестинация, за съжаление, но в момента, в който потенциален инвеститор дойде тук, той вижда много сериозни възможности."

По думите на изпълнителния директор на БАИ, в момента инвеститорският интерес в България най-често е свързан с производствена и преработвателна промишленост, както и във  високотехнологичните дейности.

За страни извън ЕС често пъти интересът е пряко свързан с новите пазари.

Насърчителните мерките се прилагат за чуждестранни и български инвеститори, както за нови инвестиции, така и при разширяване на дейността.

Чуйте разговора на Невена Николова.
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът олицетворява добри неща. Преди време са били много голяма част от нашите гори, сега са само 3%. Намалели..

публикувано на 20.04.24 в 10:14

Лазарица в Елин Пелин

Райничка Николова, зам.-кмет на Елин Пелин за 11-о издание на фолклорния фестивал "Лазарица" в града: "Община Елин Пелин милее и поддържа традициите. Фестивалът обединява всички празници от пролетно-обредния календар от Заговезни до Гергьовден. Участват групи и индивидуални изпълнители, над 250 участници общо. Те са от общината, областта, Благоевград,..

публикувано на 20.04.24 в 09:42

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите, които детайлно коментира Мила Минева (както и Жлъч от Стара Загора), бяха: Българското..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24