Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ:

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

България - непозната дестинация , но с добри възможности

Снимка: investbg.government.bg

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините.

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде своя принос.

"Факт е, че самите инвестиции се осъществяват по места. Без общините и без тяхното съдействие не е възможно успешно да се привлекат инвеститорите – отбеляза БНР-Радио София Мила Ненова, изпълнителен директор на БАИ. – Съществуват мерки по Закона за насърчаване на инвестициите, както по други програми, по които МИР е водещо."

Ненова уточни, че част от дейността на БАИ е да промотира България като инвестиционна дестинация, основно в чужбина, а за тези, които са в страната, съдейства за уреждане на документи и т.н. дори с личен асистент.

За по-слабо развитите региони държавата е предвидила и предоставя по-високи насърчителни мерки.

  • През 2023 г. преките инвестиции у нас са за близо 7 млрд. лева, което е около 40% ръст спрямо предходната 2022-ра. БАИ е сертифицирала 31 проекта за над 660 млн. лева. Разкрити са над 2300 работни места.

Общините също разполагат с възможности за подпомагане на инвеститорите – европейски програми, финансови инструменти от Банката за развитие, например. Важно е обаче общините да се подготвят и да съдействат при поява на инвеститорски интерес – да имат терени, инфраструктура и др.

"Защото в днешния много конкурентен свят няма как един инвеститор да чака 2 години, за да се промени статута на земята му - допълни Ненова. И подчерта, че моментът и мястото на България са подходящи да нови производства у нас – Ние сме сред най-добре поставените макроикономически държави в Европейския съюз – с нисък дълг, с постоянен растеж през последните 15 години (с изключение на 2). Всъщност България е непозната дестинация, за съжаление, но в момента, в който потенциален инвеститор дойде тук, той вижда много сериозни възможности."

По думите на изпълнителния директор на БАИ, в момента инвеститорският интерес в България най-често е свързан с производствена и преработвателна промишленост, както и във  високотехнологичните дейности.

За страни извън ЕС често пъти интересът е пряко свързан с новите пазари.

Насърчителните мерките се прилагат за чуждестранни и български инвеститори, както за нови инвестиции, така и при разширяване на дейността.

Чуйте разговора на Невена Николова.
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна реконструкцията на ул. Опълченска

Днес започва реконструкцията на ул. Опълченска, което се случва 12 години след изготвянето на проекта. Дейностите стартираха от мостовото съоръжение при река Владайска на кръстовището с бул. Сливница, където вече са въведени и ограничения в движението. Участъкът, който предстои да бъде ремонтиран е до кръстовището на ул. Опълченска с бул. Тодор..

публикувано на 18.07.24 в 12:22

Горещо с възможност за превалявания

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средното за юли.  Днес времето над страната ще бъде предимно слънчево и отново много горещо. След обяд в Северна и планинските райони на Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, като на места ще превали и прегърми. В отделни райони валежите ще са интензивни с временни..

публикувано на 18.07.24 в 07:15

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32