Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криминалност по време на социализъм

Снимка: Радио София

Книгата "От кражби до убийства - Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)" на Стефан Иванов е първото по рода си изследване, което разкрива истинските нива на престъпност в социалистическа България. Основна цел на настоящата разработка е да разгледа криминалните престъпления в периода 1944–1989 г. Освен да улови и пресъздаде в цялост характеристиките им, изданието ще се опита да представи по-подробно и четирите най-значими за човека видове сред тях – кражби на обществено и лично имущество, грабежи, изнасилвания и умишлени убийства. На базата на конкретни данни, преобладаващата част от които се публикуват тук за първи път, ще бъдат откроени и обяснени свързаните с тях тенденции, характерни за този динамичен и интензивен откъм политически и социални преобразувания период от българската история.

Въз основа на огромни архивни проучвания на секретни партийни документи и отчети, преобладаващата част от които излизат за пръв път в изданието, Стефан Иванов създава основополагащ труд, който разобличава един от най-силните митове, битуващи в обществото, а именно за почти пълната липса на криминални прояви от времето на социализма. На достъпен език авторът разкрива също реалното състояние на органите на МВР, Прокуратурата и Съда като основни фактори за осъществяване на превенция и разследване на извършените вече закононарушения, както и на местата за изтърпяване на наказания.

Така в близо 500 страници пред читателите се разгръща тревожен анализ на разминаването между действителност и колективна "памет" за периода 1944-1989 г., който доказва, че по времето на социализма хората са живели "по-спокойно" единствено защото истината е била системно укривана от тях. Подробности разказа нейният автор историкът Стефан Иванов. Той е роден през 1975 г. в София. Доктор по история. Заместник-директор на 149 СУ "Иван Хаджийски" в София, където преподава история и цивилизации. Работи активно по международни проекти в сферата на образованието. От 2003 до 2015 г. е избиран в три последователни мандата за общински съветник в София, където е член на постоянната комисия по обществен ред и сигурност, от които четири години – неин председател.

По думите му основното задължение на историка е да бъде вестител на истината, като възпирайки своето лично мнение на базата на архивни обективни данни и свидетелства от епохата да покаже ситуацията такава, каквато е била и да даде на хората възможност да направят своя информиран избор. Общественият проблем е това, че нашето общество продължава да се дави в една неинформирана носталгия и лични колективни спомени, които в много от случаите са неверни. Авторът е работил четири години, преглеждайки десетки хиляди страници от архива на МВР, Комисията по досиетата, редица лични спомени, стотици книги, в това число над 40 на чужди езици.


"Отваря се една врата за още много други изследвания след това. Това не е затваряне на вратата, това не е претенция за истина от последна инстанция. Отваря се един разговор, който обществото не е имало куража досега да започне", каза той. И уточни, че криминалната престъпност е проблем за всеки един вид политически строй. Иванов уточни, че изследването му не обхваща политическите престъпления, а само криминалните.

"Над 90% от данните, които аз публикувам се публикуват за първи път, защото аз съм може би първият човек, който е имал възможността да работи с тях в архива", каза той. Първата част от книгата разглежда престъпленията по години. Втората част обяснява възрастовите, регионалните, етническите и половите характеристики, а в третата глава се разглежда противодействието срещу тези престъпления и всички звена, които са ангажирани в борбата срещу престъпността.

"Има една абсолютно доказуема връзка във времето, между огромните процеси на вътрешна демографска миграция свързани с отнемане на земята на българските селяни от управляващите комунисти и тяхното преселване в големите градове, особено в столицата София", посочи авторът. По думите му в много доклади от всички звена на МВР се казва, че те не могат да се справят, тъй като в столицата пристигат огромни групи от хора и се съсредоточава голяма група от криминален контингент.

"Към онзи момент хората не са виновни за това, че не са знаели каква е фактическата ситуация. Аз самият съм живял 15 години в този режим, самият не съм имал представа, също съм играл спокойно, също съм карал колело до 12 часа през нощта, но това е защото не съм знаел какво се е случвало с много други деца и с много други хора по това време в същите тези паркове и улици, по които ние спокойно сме играли", каза Иванов.

Той добави, че един 45 годишен период е доста дълъг за историческо изследване и той има своите подпериоди. Най-слабият период и с най-малка разкриваемост от службите е този, след първите години на преврата от 1944 година, а най-лошият е между 1984 и 1989 година. Най-силният период пък е втората половина на 60-те и 70-те години, тъй като е свързано с много сериозно засилване на тогавашната школа "Георги Димитров", която в момента е Академията на МВР. Тя започва да надгражда знанията на вече назначените милиционери, а на тези, които тепърва ще биват назначавани се провеждат задълбочени и дълги обучения.

Книгата има обобщение и на английски език, тъй като ще бъде изпратена в много библиотеки по света за да послужи на хора, които изследват тази област. В останалите социалистически държави по темата има частични изследвания за ГДР и Полша.

"Прави се едно много голямо изследване от Института по криминалистика и криминология към МВР, който изследва стотици затворници в продължение на 12 години, това е доста обемен труд. Има едно доста прилично като обем изследване, което е публикувано за секретна консумация само в рамките на министерството. И накрая какво се оказва като резултат: около 94% от извършителите на тежки престъпления са с двама живи родители, живеят в собствено жилище, с доходи над средните, с много добро образование на родителите. Част от тези извършители дори са част от тогавашния политически елит на страната. С което категорично се доказва, че няма връзка със средата, в която е израснал от гледна точка на битови условия. Защото вие може да растете в най-добрите битови условия, но когато нямате пълноценна връзка с вашите родители и когато не сте научен да изпитвате емпатия и други нормални чувства, това може да се развива във времето. Така, че поне по-широкият поглед показва, че няма никаква връзка между социалното положение, между финансовото положение и потенциалното отключване на бъдещо девиантно поведение в тези хора", заяви Иванов.

Книгата е предназначена за хора занимаващи се с най-различни науки, както и към хора, на които им е интересна историята на България такава, каквато е била.  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31

В Парк-музей "Врана" Sofia Lights ще представи уникалната арт инсталация Steel Grass

В последния юлски уикенд, в парк-музей "Врана", Sofia Lights представя инсталацията Steel Grass на световноизвестното френско арт студио Aerosculpture,  реализирало проекти в десетки държави на три континента. Инсталацията ще бъде представена за първи път извън Франция и то в такъв огромен мащаб, който ще обхваща голяма част от..

публикувано на 23.07.24 в 11:30