Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Парк патрул" ще контролира платеното паркиране в София

Снимка: ЦГМ

Центърът за градска мобилност представи първия „парк патрул“ – нов технологичен автомобил, който ще позволи бърз и ефективен контрол в зоните за платено паркиране.

От днес той работи в тестов режим в платените зони. Колата е оборудвана с четири камери, които засичат регистрационните номера на паркираните автомобили. На дисплей в колата се визуализира дали даден паркиран автомобил е заплатил за престоя си.

При представянето на автомобила, директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев съобщи, че до края на месец май, всички оперативни автомобили от ЦГМ, които са над 20, ще бъдат оборудвани по този начин:

"Всеки автомобил в реално време бива проверяван има ли SMS, в колко часа изтича SMS-ът, има ли винетка за живущ или не е платил, съответно, услугата за зоната. Това е само част от проекта за дигитализация на паркирането в столична община".

Със скорост от около 30 км/ч специализираният автомобил може да провери около 4000 коли за един час. В багажниците на тези автомобили ще има и скоби, които ще се поставят веднага след установяване на нарушение.

Специализираният автомобил е част от проект за дигитализация на паркирането в Столичната община.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари. Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Лекари от IV МБАЛ се обявиха против сливането на лечебното заведение с Втора градска болница

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма..

публикувано на 24.07.24 в 13:34

Инспектори са премахнали близо 200 незаконни антипаркинг съоръжения

От началото на годината до тази седмица след извършени проверки са били премахнати близо 200 незаконни антипаркинг съоръжения, съобщиха от Столичния инспекторат. Един от последните случаи е от бул. "Янко Сакъзов", където неправомерно е била поставена табела с надпис "Гараж" и тя е възпрепятствала паркирането на други автомобили. От Инспектората..

публикувано на 24.07.24 в 12:40
Втора градска болница

Обсъждат сливането на столичната IV МБАЛ с Втора градска болница

Сливането на Четвърта градска болница в София с Втора градска болница ще бъде обсъдено на днешното заседание на Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет. Според доклада Четвърта градска болница е в усложнено финансово състояние и с недостиг на медицински кадри. Предвижда се прехвърляне на отделенията по урология и хирургия от нея..

публикувано на 24.07.24 в 11:19
Снимката е илюстративна

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра, след..

публикувано на 24.07.24 в 08:13

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският съветник Георги Георгиев. По негова инициатива преди 2 години се подготвени промени, в които е..

публикувано на 23.07.24 в 18:18

ПФК "Левски" погаси главницата по дълга си към Столичната община

Футболния клуб "Левски" погаси главницата по дълга си  към Столичната община.  Платената сума е в размер на 1 370 000 лева, съобщават от лагера на "сините". През април т.г. клубът плати и главницата от дълга към Националната агенция по приходите. След днешната вноска към Столичната община "ПФК Левски" няма лихвоносни задължения към..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Повишението на средната скорост на столичния градски транспорт е опасно, според ЕЦТП

От 1 юли средната скорост на движение по част от линиите на градския транспорт в София е повишена. Според Европейския център за транспортни политики това е опасно за хората. От сдружението настояват общината да обясни как промяната е съобразена с пътните условия. В един автобус на градския транспорт се движат между 50 и 100 души...

публикувано на 23.07.24 в 15:09