Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха 7-те отличени проекта в конкурса "Млад благотворител"

Снимка: Фондация Благотворител

Проведе се Седмото издание на Националния конкурс "Млад Благотворител". Конкурсът популяризира благотворителни инициативи на ученици от 8 до 12 клас. Той дава възможност на ученици от цялата страна да представят идея за благотворителна кауза, с която могат лично да допринесат за доброто на обществото.

"Конкурсът има за цел да развива потенциала на младите хора да правят добро, да доброволстват със свои идеи. Освен това развива способността им да управляват проекти. Занията си те могат да приложат по време на ученето си, на следването и по време на работата си след това", съобщи Станислава Рашева от УС на фондацията. Тя посочи три много важни модула, които учениците усвояват, когато достигнат до полуфинал: 

В първия модул  - "Управление и планиране на проекти" обучаващите се научават как да си поставят малки цели, как да поставят голямата цел, как да планират рисковете, които може да възникнат в един проект.

Вторият модул разяснява как се извършва комуникацията свързана с една кауза – по имейл, по телефон, на живо, как да привличаме съмишленици.

Третият модул на обучението дава представа как се отчита един проект, кой на кого подава фактура, как подаваме данни. Насърчават се учениците при сформирането на екипите да обсъдят кой в какво е силен и да обозначат кой е оперативен мениджър, финансов мениджър и мениджър комуникации, поясни още Станислава Рашева.

"Конкурсът е ценен с това, че ние заставаме зад ентусиазма на младите хора, а той е много силен – те са във възраст в която все още вярват, че могат да променят нещата, които не харесват и ние подкрепяме тяхната вяра", отбеляза тя.

Съревнованието има три тематични направления: "Подкрепа за деца лишени от родителски грижи/възрастни хора в нужда", "Съхраняване на музикалното наследство на България", "Екология/опазване на околната среда".

Вече са ясни седемте  проекта, които  спечелиха сърцата и доверието на журито  и са подкрепени да продължат напред, за да осъществяват планираните си дейности.

В категория: "Иновативно предприемачество с кауза": 

  • Различни, но заедно – обединени в спорта е отличена Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" гр. Варна, (225 точки). Получават 1200 лв.

В тематични направления на конкурса:

  • 1-во място  за  проекта "Мелодиите на Нашето Наследство" на  ученици от Първа езикова гимназия, гр. Варна, (240 точки). Получават 1500 лв.
  • 2-ро място "Мисля със сърцето си" ученици от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии гр. Ямбол, (231 точки). Получават 1200 лв.
  • 3-то място  за "Еко войни от гимназията", на  ученици от Природо-математическа гимназия "Акад. Сергей Корольов" гр. Благоевград , (230 точки). Получават 1000 лв.
  • 4-то място  за проекта "Да опазим градските таралежчета"  ученици, членове на клуб "ПанГея"( младежка природозащитна организация към WWF България) и възпитаници на НЕГ “Проф. Константин Гълъбов” и Национална природо-математическа гимназия “Акад. Любомир Чакалов” гр. София, (228 точки). Получават 800 лв.
  • 5-о място "Подай ръка – зарадвай дете", ученици от Професионална гимназия по икономика "Георги Стойков Раковски", гр. Ямбол, (218 точки) Получават, 800 лв.
  • 6-о място "Бистро кладенче с жива вода", ученици от СУ "Цветан Радославов“ Свищов, (210 точки) Получават 800 лв.

Тази година има и още един проект, класиран от журито като извънреден победител и ще бъде подкрепен, той е озаглавен  “Мечтаната дреха”  създаден от ученици от ПГО "Княгиня Мария Луиза“, гр. София,

Две важни причини ни накараха да вземем това решение, твърдят организаторите.
 В класацията на журито той се различава само с 1 точка от проекта “Подай ръка – зарадвай дете” от град Ямбол. (218т./217 т.) Така ние класираме втори проект на 5-то място.
Проектът е в направление "Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи“. Проектът има за цел да помогне на абитуриенти, лишени от родителски грижи да се почувстват специални с тоалети, ушити специално за тях.

Това е кауза, в която фондация "Благотворител" оказва подкрепа в продължение на 20 години от самото си създаване до днес.

В звуковия файл ще чуете и Ема Атанасова, единадесетокласничка в НЕГ "Проф. Константин Гълъбов" – една от финалистките на тазгодишното издание на конкурса.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петимата солисти ще свирят в СГХГ

Водещи белгийски брас музиканти откриват фестивала МузикАртисимо

Един от притегателните концерти през тази изпъстрена със събития седмица е гостуването в София (а след това и в Пловдив) на Belgian Brass Soloists . С тях на 23 май се открива четвъртото издание на МузикАртисимо фест Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, разказа специално за БНР-Радио София: "Те ще свирят в..

публикувано на 22.05.24 в 19:33
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31
Двамата от Casual Threesome разказват и свирят The Doors

Група "Casual Threesome" с трибют на "The Doors"

Група "Casual Threesome" ни гостуват, за да разкажат и изсвирят предстоящото си събитие с гост музиканти, трибют на великаните от "The Doors". В трибюта ще  участва и Иван Гатев,  добре познат от участието си в група "Контрол", който ще бъде басист за оригиналните парчета, записани и изсвирени с баскитара The Doors - тук правим..

публикувано на 22.05.24 в 16:05

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 22.05.24 в 15:40