Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново възраждане на българското образование в селските райони и малките населени места

Чуйте повече за иновативната програма

Таня Борисова от Асоциацията на българските села
Снимка: Радио София

Асоциацията на българските села (АБС) инициира иновативна образователна система в селските райони, разработена в партньорство с Училището за съзнателни родители. Иновативната програма озаглавена "Ново възраждане на българското образование в селските райони" има за цел да акцентира върху ролята на учителите и педагозите в малките населени места, като им предоставя възможност да усъвършенстват своите познания и умения. Това ще допринесе не само за подобряване на качеството на образователните услуги в населените места в селските региони, в които живее 52% от населението на България, но и ще подкрепи внедряването на нов модел на образование със цялостен подход, специално адаптиран към местната среда и в хармония с природата.

Програмата беше представена на пресконференция в София.

Събеседници по темата в предаването "Ритъмът на столицата" бяха Таня Красимирова Борисова - координатор а Асоциацията на българските села и Любов Миронова, създател на Училище за родители и  на програмата "Озарена педагогика".

"Години наред разработвам една педагогическа система за българските деца, наречена "Озарена педагогика". С течение на времето бяха обучени родители, сега е време да се обучат и учителите и тази година започва едногодишен курс за обучение на "озарени" педагози", посочи Любов Миронова.

Тя отбеляза, че методиката е припозната от АБС като изключително подходяща за педагозите в малки населени места, като възможност там да има качествено образование за децата, така че и хората които живеят там и тези които биха поискали да живеят на село, да са спокойни, че децата им ще получат едно добро образование.

Стотици български родители както в България, така и по света могат да участват в Училището за осъзнати родители, създадено преди 10 години. В последните 3 години то развива своята дейност онлайн, което дава широка възможност за участие на хора от Мадагаскар, САЩ, Япония, Норвегия  и където има българи по света, обясни Любов Миронова.

"Обучението е в рамките на 1 година и те преминават през над 650 видеоурока, 50 теста и стотина упражнения, които доста интензивно ги ангажират да вникнат в детегледането през нуждите на детето, етапите на развитие през които то преминава и през възможностите всичко това да се случи по хуманен начин без насилие“, допълни тя.

Според Миронова трябва да има критична маса от родители, която да подкрепя и цени "озарените" учители.

"Защото ние можем да имаме прекрасни учители, ако родителите не ги ценят и не разбират какво правят, няма как да се случват нещата", категорична е тя.

Според изнесени данни от АБС, от 1991 до 2021 година в страната ни са закрити 1435 общински училища, 635 от тях са начални, 776 основни и 20 средни.

Софийска област води първенството по закрити училища, въпреки че тя трябвало да има специална програма, чрез която да се предоставя възможност на децата в близост до София да учат в мястото и средата в която живеят, посочи Таня Борисова.

По думите й нужно е да се направи анализ на училищата в марките населени места.

"По наше проучване и разговори които сме водили както с кметове, така и с активни хора, които живеят на село, тези училища остават в сянка, те изостават включително от системата на образование, която се провежда в общинските и градски центрове", изтъкна тя.

Ще бъдат обсъдени предимствата на системата за "Ново възраждане на българското образование в селските райони". Нейният потенциал да предотврати изселването на деца от селските райони към градовете и да насърчи младите хора да създават нов тип общности за осъзнато живеене и образование на село.

АБС също така ще предложи информация за възможностите за стипендии, насочени към учителите за усвояване на методиката "Озарена педагогика", и бъдещото развитие на инициативата.

Чуйте още аспекти по темата за образованието в малките населени места и пред какви проблеми е поставено то, от разговора на Данаил Конов

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27