Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе първото издание на български език на бестселъра на Греъм Суифт "Последни поръчки"

Издателят Преслав Ганев в "Радиокафе"

Преслав Ганев

Греъм Суифт е английски писател и член на Кралското общество за литература. Приет за един от най-звучните гласове на Острова, Суифт е автор на 11 романа, както и на няколко сборника с разкази и есета. Автор е на литературния шедьовър "Последни поръчки" - блестящо написан роман, който открито разглежда човешката чувствителност и копнежи, "Последни поръчки" печели една от най-престижните литературни награди в света – "Букър", през 1996 г. Оценката на журито гласи следното: "Скръбта и възмущението се смесват със страст и съжаление в това откровение от Суифт за една променяща се Англия и за това колко непреходна е човешката тленност".

Въпреки световната си популярност като майстор на прозата и открояващ се литературен глас, авторът е малко познат у нас само с един сборен том от края на 80-те години. В наши дни името му в България се възражда с големия му шедьовър, който вече може да се открие по книжарниците в превод на Юрий Лучев и с корица от Милена Вълнарова.

Повече за удостоеният с награда "Букър" роман на Греъм Суифт "Последни поръчки", който вече има своето първо издание на български език, разказа пред Радио София издателят Преслав Ганев.

"Греъм Суифт е забележителен като писателски глас. Като послание просто няма къде да се хванеш, че е слаб в начина му на писане", категоричен е той.

Освен, че романът е брилянтно написан като литературен стил, той е изключително майсторски композиран, защото реално оформя пъзела на едно дългогодишно приятелство между петима мъже, единият от които е покойник, но пред останалите стои предизвикателството да разпръснат праха му на избрано от него специфично място.

Всяка от кратките глави е разгледана през погледа на някой от четиримата герои, приятели и недотам в спомените помежду им, за починалия Джак, спомени на вдовицата му, нейните мисли в реално време, която през годините се е превърнала в член на тази компания. Тя също има своите основания да не желае да изпълни тази поръчка на покойния си съпруг, да разпръсне праха му. Тази нелека задача стои пред мъжете, които по пътя  преоткриват себе си, приятелството помежду им, прескачайки във времето между минало и настояще. Пред читателя постепенно се запълва пъзелът на случилото се - картина която никой от героите не познава изцяло, разкри издателят Преслав Ганев.

След присъждането на наградата "Букър" през 1996-а, пет години по-късно, през 2001-ва, по романа е заснет и холивудски филм с участието на Майкъл Кейн, Боб Хоскинс и Хелън Мирън. Екранизацията печели любовта на зрителите, както и няколко награди, сред които за най-добър актьорски състав от Националния съвет на кинокритиците в САЩ.

"Всъщност, актьорът Майкъл Кейн е в ролята на покойника от романа, което дава да се разбере, че макар и мъртъв, още в първата страница на книгата той хвърля огромна сянка върху всичко, което се случва. Живее в спомените на всеки от тях, в това, което мислят, изключително сложен се оказва пъзелът и за мен лично още при първия прочит на превода на Юри Лулчев беше изключително впечатляващо да достигна до това, което се разгръща в този като цяло кратък роман", посочва издателят.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с благотворителността. Продължаваме да се борим с разбирането от началото на 90-те, че който прави бизнес е..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Награди за бизнес и туризъм

Въображението те прави добър човек

Наградите за бизнес и туризъм, организирани от Балканска медийна асоциация с подкрепата на Министерство на туризма, за трета поредна година бяха връчени на яхта в Несебър.  Не само представители на юридическия и бизнес свят получиха статуетки, но отличени са и най-успешните компании за туризъм - хотели, ресторанти, туристически агенции и общини,..

публикувано на 04.08.24 в 11:02
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и експерт в Народното Събрание в Комисията по въпросите на младежта и спорта: "Несебър е един от..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат масърлиете.  Маср - на арабски език това е името на страната Египет.  Предимно в Кайро и Александрия,..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в София и работи заедно с арх. Кирил Маричков по множество проекти, като доста училища в София - като..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни: "Моята учителка във втори клас ни научи, в..

публикувано на 03.08.24 в 11:42