Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на здравното ни осигуряване

Петя Георгиева, ИПИ
Снимка: стопкадър Евронюз България

Рожденият ден на Националната здравноосигурителна каса (15-ти март) е повод отново да повдигнем завесата над дейността на една от най-новите публични институции, създадена, за да осигурява здравето на българските граждани и да защитава финансовите интереси на пациента и на държавата. НЗОК финансира услугите и дейностите в сравнително широк здравноосигурителен "пакет", като за тази цел събира вноски от доходите на осигурените. Тази доста опростена схема на набиране на средства, в която касата събира солидарно вноски от всички според доходите и плаща за здраве според нуждите, силно напомня на данъчно финансираните модели. Основната разлика е в това, че все пак не всеки автоматично получава достъп до здравни услуги – поне привидно има разграничаване на осигурени от неосигурени; фактически, или през "входа" на неотложната помощ, или чрез плащане на минимални вноски със задна дата практически всеки може да получи лечение.

Само за 5 години разходите за медицински дейности са се увеличили с близо 2 млрд. лева – от 3,8 през 2018 година до 5,8 млрд. лева през 2022 година. През 2023 година НЗОК отчита общо разходи за 6,9 млрд. лв., а разходите в бюджета за 2024 година са планирани на 8,2 млрд. лв. Нуждае ли се страната ни от цялостна промяна в здравното осигуряване? Подробности по темата разказа Петя Георгиева, икономист в Институт за пазарна икономка (ИПИ).


Тя подчерта, че сериозна промяна в развитието на здравеопазването в България няма, като това са констатации на пациентски и много международни организации.

"Здравеопазването функционира в България, не е съвсем като да го няма. Здравни услуги се предоставят и то в доста големи количества, огромна част от които са платени от държавата, но и не малка са платени от самия пациент. Това, което България в момента използва като модел за финансиране на медицинските дейности, всъщност този дебат е на доста заден план. От много години се водят най-различни разговори, но за съжаление няма никаква промяна. Почваме да си мислим, че вероятно моделът такъв, какъвто е до момента устройва голяма част от политиците и голяма част от лекарите", отбеляза Георгиева.

По думите й у нас няма пространство за развитие на доброволното осигуряване. В момента има фондове, които оперират, но тяхната дейност е доста ограничена. Най-основната причина е, че здравноосигурителният пакет до голяма степен е покрит от НЗОК и за тези фондове няма поле за развитие. Георгиева спомена, че в Европа са популярни данъчно финансираните модели, като българският започва да се доближава до тях.

Тя отбеляза, че здравеопазването е сектор, който е обект на огромен интерес от най-различни заинтересовани страни и почти няма държава, която да има най-идеалната система, която работи перфектно. Ефектът обаче може да бъде видян през различни показатели, които са както икономически, така и здравни и демографски. Георгиева посочи, че е добре да има конкуренция на пазара, което ще се отрази на сектора.

Накъде се е запътил българският здравноосигурителен модел?

"Моето впечатление е, че той не се е запътил наникъде и стои на едно място и не се променя. Това, което искаме и виждаме е как касата ще стане един адекватен финансиращ механизъм, който ще може да контролира своите средства, да избира с кого да договаря и това селективно договаряне да се случва единствено на качеството на услугите, които лечебното заведение предлага", заключи Георгиева.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34