Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология

Температурите се вдигат, облаците не отстъпват лесно

Градината "Татяна Лолова" в район "Слатина"
Снимка: Георги Илиев

До обяд валежите в западните райони ще спрат, а облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево време. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи и ще е значителна, около и след обяд – купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на места - с гръмотевици. Ще духа умерен, в Източна България – силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабва и в по-голямата част от страната ще се ориентира от северозапад. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 20° и 25°, по-ниски отново ще останат по Черноморието, в София – около 20°.

По Черноморието преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, който след обяд ще отслабва и по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще бъдат от 15° по северното крайбрежие до 19°-20° по южното. Температурата на морската вода е 9°-10°.

Над планинските масиви от Западна България ще има слаби валежи от дъжд, над 2300 м – от сняг, но до обяд ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява. Над масивите от източната половина от страната преди обяд ще преобладава слънчево време, около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, главно в Родопите – придружени с гръмотевици. Ще духа силен, по-най-високите части и бурен югозападен вятър, който след обяд ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра – около 6°.

През нощта срещу петък облачността над страната ще намалее и в петък и събота ще бъде слънчево. Сутринта в петък в низините в югоизточната част от страната е възможно видимостта да е намалена. Късно вечерта в петък ще се появи разкъсана висока облачност. Дневните температури в събота ще са между 23° и 28°; минималните - предимно между 7° и 12°.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изчезват ли врабците

Броим врабчетата на 27.04  – интервю с Димитър Градинаров , експерт природозащита към „Българско дружество за защита на птиците“: "Идеята на кампанията е да привлечем вниманието към изчезването на врабчетата. Освен домашните са испанските, които гнездят в гнезда на щъркели и евентуално полските. Навремето имаше струпвания в крайните квартали,..

публикувано на 27.04.24 в 10:30
Андрей Илиев

Какво търси поколение зет

Конференцията Gen Z rEvolution e мястото, на което се срещат бизнсът и Gen Z – интервю с организатора, Андрей Илиев: "Mного е удовлетворяващо. Резултатите и разчупиха стигмата, и потвърдиха някои очаквания. Ако преди години младите не са имали толкова възможности, сега те са много. По-важното е работодателите да дадат възможност да бъдат..

публикувано на 27.04.24 в 09:48

Младите и ЕС

Трябва ли ЕС да включи младите хора при вземане на решения – интервюта с  Никол Делчева – председател на студентски Клуб „Европеистика“ към СУ ; ·   Виктор Михайлов и Искра Лазарова – членове на студентския Клуб „Европеистика“ към СУ : "В училище тези теми не се повдигаха. Влизането ми в специалност "Европеистика" ми помогна..

публикувано на 27.04.24 в 11:00

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19