Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърта поредна година

Стартират номинациите за "Top 100 най-влиятелни ИТ личности в България"

Снимка: Career Show

Стартират номинациите за "Top 100 най-влиятелни ИТ личности в България".​ "Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България" е ежегоден индекс, отличаващ личностите с принос в развитието на ИТ индустрията у нас. Номинациите са отворени и всеки е свободен да предложи личност, която смята, че заслужава признание за труда си до 7 април 2024 г. По темата говори Даниела Стамова, ивент мениджър в Career Show, платформа за работа, която свързва квалифицирани кандидати с водещи работодатели в България, както чрез физически изложения, така и със специализирани онлайн събития.

"Хората, които могат да бъдат номинирани в индекса са представители на различни групи, които обаче имат експертиза в сферата на високите технологии. Те могат да бъдат основатели на технологични компании, могат да бъдат мениджъри на някакви технологични отдели в компаниите, преподаватели в университети в академии. Хора, които се занимават изобщо с образоването в тази сфера, инфлуенсъри от всякакъв вид, или просто IT професионалисти, които хората, които ще ги номинират смятат, че са талантливи и заслужават признание", сподели тя.

Освен това каза, че всяка година броят на номинираните расте, като през 2023 година те са били над 570 души. Стамова отбеляза, че според статистиките има застой в ITсектора, но това не влияе на хората, които работят, или имат някакви постижения. По думите й жените в тази сфера стоят на много добро място в глобален мащаб, като женското присъствие на IT пазара в България е по-засилено, отколкото в други държави.

"В българската екосистема се говори, че ние сме IT хъб на Европа, не знам доколко това е така, но със сигурност секторът в България се развива доста динамично и вярвам, че в най-близко бъдеще имаме потенциала наистина да се превърнем в такъв", отбеляза тя.

Гласуването продължава до 21 април, а класираните ще бъдат обявени на 25 април 2024 г.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

България е една от малкото държави в света с адаптирани комикси за незрящи

България е една от малкото държави в света с комикси, достъпни за хора с увредено зрение. У нас вече има два достъпни комикса, отпечатани на брайл, записани с гласовете на актьори и доброволци, благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. Идеен двигател на проекта е  , а ръководител - Дима Настева. Пред Радио София те обясниха с..

публикувано на 22.04.24 в 13:41

"2 истини и една лъжа" - как младежите да различават фалшивите стоки

26 април е Световният ден на интелектуалната собственост и по този повод предстои една интересна игра, която е информационна кампания в подкрепа на защитата на интелектуалната собственост. Тя е озаглавена "2 истини и една лъжа", като във фокуса й са младежи на възраст от 15 до 24 години. Тихомира Трифонова, ръководител на кампанията разказа..

публикувано на 22.04.24 в 13:27

Трудът от 3 до 6 май се заплаща двойно

Въпреки че през тази година официалният празник 6 май - Гергьовден, съвпада с четвъртия почивен ден от великденските празници , понеделник, той не се компенсира с неприсъствен ден, така първият работен ден е 7 май. Това уточняват от Главната инспекция по труда (ГИТ). Според Кодекса на труда само при официалните празници, които съвпадат със..

публикувано на 22.04.24 в 13:02

Джазът среща класиката

"Джаз в класиката" е поредният концерт на Биг бенда на БНР, който ще се състои на 23 април 2024 г. от 19.00 часа в Първо студио на БНР. Събитието събира двама пианисти - Любомир Денев и Марио Ангелов. Единият е от света на джаза, другият от света на класиката. Публиката ще има удоволствието да чуе премиерата на джазовите адаптации на: Вариации..

публикувано на 22.04.24 в 12:18

Български музиканти празнуват творчеството на Джони Мичъл

На 25 април, Даниела Белчева, Васил Спасов, Михаил Иванов и Димитър Семов отново ще се качат на сцената на столичен клуб с общ концерт, с респект към творчеството на Джони Мичъл. Тя е определяна като една от най-великите композиторки и музиканти на всички времена. Пред Радио София Даниела Белчева обясни, че концертът е по повод 80-годишнината..

публикувано на 22.04.24 в 11:38

Столичният кв. "Изток" ще бъде първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички столични райони. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата, особено по отношение на тротоарите. В момента в район "Изгрев", освен ремонт на тротоарите, се изграждат и довършват проекти, свързани с образователната инфраструктура. Пред Радио София кметът на район..

публикувано на 22.04.24 в 10:07
Снимката е илюстративна

Ремонтират тротоарите в район "Изгрев", но новите са по-тесни

В момента в район "Изгрев" се извършват ремонтни и строителни дейности, особено мащабни по отношение на тротоарите. Реконструкцията им обаче се извършва с ширина само 50 см, твърди един от жителите на района Боян Юруков. Пред Радио София той заяви, че по така тесния тротоар трудно може да се мине с детска количка или велосипед. „И след..

публикувано на 22.04.24 в 09:16