Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 13 ноември в Триъгълна кула "Сердика"

Изложбата на Дария Альошкина откри "София хартиен арт фест 2024" под мотото "Без граници"

Снимка: СХАФ 2024

Хартиеното изкуство (Paper art) е съвременна форма на визуалните изкуства, възникнала като естествено продължение на традиции и занаяти, свързани с хартията. Артистите, които използват хартията като медия, сродяват традиции и иновации с експерименти и търсения на нови възможности. Хартията предизвиква към нов изразен език и употребата на нови технологии, обогатявайки съвременното изкуство.

Посветен на тази концепция София хартиен арт фест е основан през 2011 година, водейки началото си от създадения две години по-рано Аматерас ежегоден конкурс/изложба за хартиено изкуство. Фестивалът обединява още: Биенале за хартиено изкуство, Хартиена арт академия, Обменни гостуващи изложби, Изкуство в градската среда, Театър и кино, Зелена архитектура и голям брой съпътстващи събития.

Освен основните раздели на фестивала, всяка година се организират самостоятелни изложби на наградени в предишните години артисти, пътуващи международни проекти, инсталации и събития в градска среда. Събитията се случват на различни локации с цел децентрализация и обживяване на публичните пространства във и извън градска среда.
Във всяко издание фестивалът има определен фокус, който е в подкрепа на културната политика на София и България и се стреми да допринесе, като медиатор в международната, социална и обществена политика за единство на Европа и подкрепа на европейските ценности.

СХАФ допринася за културното разнообразие и артистичен живот, въвличайки различни публики, културни среди и партньорства
от разнообразни сфери. Фестивалът успешно организира събития за деца, хора с увреждания и групи с ограничен достъп до култура.

Благодарение на добрите отношения между фондация Аматерас и Международната асоциация на артистите, занимаващи се с хартиено изкуство (IAPMA), членове на асоциацията гостуват редовно с най-доброто от света на хартиеното изкуство.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община и е член на Българската фестивална асоциация от самото ú създаване.

СХАФ е и двукратен носител на лейбъла "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" (EFFE), връчван ежегодно от Европейската фестивална асоциация за заслуги в развитието на фестивалите, ангажираност към обществото и международна дейност.

Събитието се откри на 25 март с Изложбата "Дантела на вековете" на украинската художничка Дария Альошкина.

Тази изложба олицетворява и мотото на тазгодишното издание "Без граници" и е важно послание към съвременния свят, което призовава за единство в борбата за мир чрез култура.

Проектът се случва благодарение на специалната програма "Култура на солидарност – фонд EUNIC за Украйна", подкрепена от Eвропейска културна фондация и Българския клъстер на EUNIC – Асоциация на националните европейски културни институти. Инициативата е прегърната от организаторите на София хартиен арт фест и е включена в програмата на Биеналето в подкрепа на Украйна и нейното представяне като част от европейската културна съкровищница.

Даниела Тодорова

Изложбата "Дантела на вековете" е необикновен проект на Альошкина, автор с утвърдено име в сферата на украинското съвременно изкуство. Работите са създадени в традиционната техника "витинанка" и изграждат елегантна и внушителна експозиция на даровитата авторка след нейното участие в изложбата "ДНК Украйна", която представя Украйна на Венецианското биенале за архитектура през 2023 г.

Изяществото на произведенията, изтъкани от символични елементи с проникваща през тях светлина, създават незабравимо емоционално въздействие. Техниката "витинанка" като изкуство на рязаната хартия отстранява излишните елементи, както в историята с течение на времето остават само знакови събития и периоди. Това разказва и проектът "Дантела на вековете", неслучайно представен в историческото сърце на София – изложбената зала "Триъгълна кула на Сердика".

Дванадесетте мащабни пана преминават през историята на Украйна и нейното формиране като народ и държава.

В последното десетилетие украинците преоткриват своята култура и национална идентичност, в чиято основа откриваме и бойния им дух.

Творческият подход на Дария Альошкина съчетава традиционни принципи със съвременен контекст и композиция.

Паната, плуващи в пространството като видения от дълбините на историята, са разпределени тематично в девет теми: Скития, Киевска Рус, Анна Ярославна, Златна орда, Шевици на казашките старейшини, Покров Богородичен, На свобода, Модерн и Трипиля.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - “Любов и орис”

“Любов и орис” от Ася Сократова, докторант по съвременна история: "Аз съм нещотърсач, някой път намирам нещо, което не съм търсила. Обичам да съчетавам историята с литературата. Omnia meа mеcum porta. Това доста добре ме описва като бродещ лист по света. 1200 думи са достатъчни хората да бъдат привлечени. Дисертацията ми е за историите между двете..

публикувано на 13.04.24 в 15:00
Катя Георгиева и Димитър Узунов като Дездемона и Отело

Адресите на любовта - Катя Георгиева и Димитър Узунов

Тенорът Димитър Узунов и сопраното Катя Георгиева -  любов и след развода Позабравените оперни певци със световна слава Катя Георгиева и Димитър Узунов се залюбват, когато са на специализация в Москва. Двамата влюбени играят Дездемона и Отело на сцената на Софийската опера и публиката ги обожава, но завистниците не престават да пишат доноси..

публикувано на 13.04.24 в 14:00
Даяна Джамбова

Ако хората си запълнят редовете, те ще имат своята книга

Книгата "Да се счупиш на парчета, за да се (пре)създадеш отново", представена от автора ѝ Даяна Джамбова : "Счупих се преди да почна да я пиша. Нямах идея в началото, че ще бъде книга. Много от редовете са на 5-6-7 години. Бях се сринала до основи, беше ми безлично като период. Живеех в Канада и се чувствах сама. Белите листи ми помогнаха. По-късно..

публикувано на 13.04.24 в 11:48
Награждаването на Гергана Иванова

Софийските измерения на Новия европейски Баухаус

Двама еврокомисари - Елиза Ферейра и Илиана Иванова - присъстваха и раздаваха наградите на церемонията за намеси в градската среда, които са свързани с устойчивостта, включването и красотата, Нов европейски Баухаус. Двама еврокомисари, защото НЕБ е интердисциплинарна инициатива, която свързва Зелената сделка с истинския живот и променя (чрез..

публикувано на 13.04.24 в 10:59
Даниел Петров и Адриана Браничева

Да съберем сили и да подкрепим слънчевите деца

UNIRUN  се завръща за втора поредна година с още по-голям мащаб и нова кауза. Събитието се организира от студентската организация "Бизнес клуб" към Стопански факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".  Даниел Петров,  председател на студентската организация "Бизнес клуб" и  Адриана Браничева  -  заместник-председател: "Идеята..

публикувано на 13.04.24 в 10:40

Зелените площи на Лозенец

Свободен достъп на граждани до парка на резиденция "Лозенец" в столицата предлагат общински съветници. На последното заседание на СОС се прие доклад, инициаран от общинските съветници от Синя София, кметът Васил Терзиев да старира преговори с ръководството на Народното събрание и Министерството на отбраната, за да се уточни дали има как..

публикувано на 13.04.24 в 10:00

"Форум", 12.04.24: 100 лева за Великден за хората с ниски пенсии

Коментатори във "Форум" петък, 12 април 2024 г. са Теодор Борисов и Тодор Терзиев. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: Политическите акценти от деня Социологическите прогнози преди изборите Добавка от 100 лева за Великден за хората с размер на пенсията под линията на бедност гласува Народното..

публикувано на 12.04.24 в 18:54