Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седмица на гората" ще протече с различни събития

Снимка: Fb/Седмица на гората

Със "Седмицата на гората" се чества и професионалният празник на лесовъдската колегия в България. По традиция тя се отбелязва всяка първа пълна седмица на месец април. Горските структури в цялата страна организират кампании, свързани със залесяване и почистване на горските територии. Предвидени са образователни игри и събития с деца от училища и детски градини в цялата страна. Подробности разказа д-р инж. Анна Петракиева, зам. изп. директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

"Седмица на гората", освен като професионален празник на всички лесовъди и служители в горите, който тази година отбелязваме за 99-а година подред е период, в който всички ние лесовъди отваряме врати към обществото, с цел да представим различните аспекти от нашата професия", каза тя.

В рамките на събитието в редица части на страната се организират различни мероприятия, между които множество изложби с творби на подрастващите. Всички структури на ИАГ ще отворят врати за гражданите, за да бъдат те запознати с дейностите, които агенцията изпълнява, отбеляза д-р инж. Анна Петракиева. Тя допълни, че работата на лесовъда не е достатъчно позната в обществото, а две от основните дейности, които се извършват са дърводобив и залесяване.

"Но това са само първата и последната брънка от една доста сложна, трудна, отговорна работа на лесовъдите по създаването, отглеждането, грижата за гората и нейните обитатели", добави д-р инж. Петракиева.  

По думите й обществото разглежда дърводобива като негативна страна от професията на лесовъдите, а реално хората не забелязват, че в ежедневието си сме заобиколени от дървесина, която се добива от горите. Борбата с горските пожари, бракониерите и грижата за горските обитатели остават скрити за обществото, посочи тя.

"Гората в цял свят е силно повлияна от човешката дейност. Като се започне от залесяването в миналото, а и сега, една изкуствено създадена гора от човека трябва да продължи да бъде обгрижвана от хората. Ние лесовъдите наистина знаем какво правим за гората, знаем как да се грижим за нея и дейностите, които планираме и провеждаме в нея в никакъв случай не й нанасят вреда", каза още д-р инж. Петракиева.

Тя допълни, че състоянието на горите у нас е доста добро, като близо 40% от площта на България е покрито с гори и тази площ ежегодно нараства, на фона на световните тенденции за обезлесяване. За последните 60 години прирастът на горските масиви се е увеличил два пъти. За изминалата година той е близо 14 млн. куб. м., а ние ползваме едва половината. Д-р инж. Петракиева отбеляза, че горската педагогика е насочена към децата, но нейната цел е да достигне до всички хора.

"Можем да покажем, че трябва да се грижим всички заедно, не само ние лесовъдите, но и цялото общество да имаме отговорно отношение към природата, към гората, защото тя си е наша и трябва да я пазим", каза тя.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичният кв. "Изток" ще бъде първият в столицата с изцяло ремонтирани тротоари

Започна строителният сезон в почти всички столични райони. Текат ремонти и възстановителни дейности по голяма част от инфраструктурата, особено по отношение на тротоарите. В момента в район "Изгрев", освен ремонт на тротоарите, се изграждат и довършват проекти, свързани с образователната инфраструктура. Пред Радио София кметът на район..

публикувано на 22.04.24 в 10:07
Снимката е илюстративна

Ремонтират тротоарите в район "Изгрев", но новите са по-тесни

В момента в район "Изгрев" се извършват ремонтни и строителни дейности, особено мащабни по отношение на тротоарите. Реконструкцията им обаче се извършва с ширина само 50 см, твърди един от жителите на района Боян Юруков. Пред Радио София той заяви, че по така тесния тротоар трудно може да се мине с детска количка или велосипед. „И след..

публикувано на 22.04.24 в 09:16
Университетска болница „Александровска“

В Александровска болница започват прегледи за първичен имунен дефицит

Близо трима от 100 хиляди българи имат установен първичен имунен дефицит, като тази честота е по-ниска в сравнение с повечето от европейските държави. Причината е, че около 70 процента от пациентите са без поставена диагноза, съобщават от Александровската университетска болница, където се намира Експертният център по редки болести – първични..

публикувано на 22.04.24 в 08:17

Слънцето пробива облаците и вдига градусите в София до около 15°

Днес облачността ще е променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България - силен вятър от запад-северозапад, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са предимно между 15° и 20°, малко по-ниски в Лудогорието. В София максималната температура ще е около 15°. Привечер вятърът ще..

публикувано на 22.04.24 в 07:35

Гарата на Майстора

Говорим с Кирил Иванов от Музея на Майстора в Шишковци, председател на сдружение Възход в селото, който ще изнесе лекция за живота на художника в понеделник, 22.04 в читалище Алеко Константинов: " Ще запознаем аудиторията за нашето село Шишковци, за Владимир Димитров-Майстора и връзката му с Шишковци. Нашата ЖП спирка няма персонал, сградата става..

публикувано на 21.04.24 в 12:00

Заедно сме силни

Ани Андонова и Ани Сапунджиева от Асоциация Аутизъм за спортен празник, който организират заедно с район Искър и Младежкия червен кръст на езерото в Дружба събота 27.4 в 11 ч.: "Навършихме 20 години, в 2007 разкрихме първия специализиран център за работа с деца с аутизъм. В момента е море от информация. В момента работим с над 110 деца, младежи и..

публикувано на 21.04.24 в 11:38

Свиренето е чиста форма на терапия

Илко Биров за новата си песен "Night Shift" в един р азговор, започващ с Ванкувър, където минава част от детството му. Влиянието на барабаните, на канадските банди, но и на всеки един от Бийтълс. И не на последно място - това на пандемията, променила музикалните занимания в посока продуцентство, включително и за други жанрове: "Различното в песента..

публикувано на 21.04.24 в 10:06