Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Двайсет и един разказа" Греъм Грийн разкрива света на малкия човек

Снимка: Издателство "Кръг"

Греъм Грийн (1904 – 1991) е един от най-влиятелните английски писатели, драматург и критик  на XX в. Известен е предимно със своите романи. Пише и няколко книги с къси разкази, чиято мощ, майсторство и проникновение имат силата да променят хора и съдби дори днес, десетилетия след публикуването си.

Житейският му път е вълнуващ. Бил е таен агент на МИ-6 и е прочут с любовните си авантюри. Със своите над 25 романа, сборници с разкази и документални книги той е любимец на критиката и читателите.

Най-популярният му  сборник "Двайсет и един разказа" излезе съвсем наскоро за първи път на български език. В него британският класик разкрива света на малкия човек до най-дълбоките тайни и съкровени желания.

Впечатляващи с богатството си от теми и превъзходен стил, историите в този том сблъскват любовта и омразата, отмъщението и предателството, а съмнението се преплита с вярата.

В сборника, който събира най-добрите разкази на автора, са включени текстове, написани между 1929 и 1954 г. Част от тях са хумористични, а други – ужасяващи; описват тревоги и престъпления. 

Началото на „Двайсет и един разказа“ е поставено от емблематичната история „Разрушителите“, в която банда ученици унищожава къща, оцеляла при бомбардировките над Лондон. Нататък читателят ще се смрази от кулминацията на детски рожден ден в „Краят на партито“, ще се разсмее с „Уви, бедни Мейлинг“ от звуците, които нечий стомах издава, и ще се шокира (може би) от „Синият филм“ – в който бурната младост на зрял мъж догонва настоящия му улегнал живот.

Образци в жанра, всички истории в „Двайсет и един разказа“ се помнят дълго след края им.

"Греъм Грийн е превъзходен разказвач – пишат от „Дейли Телеграф“ – с талант да представя местния колорит от първа ръка, с изострено усещане за драматичното, с усет към диалога и с умение да води читателя из своята проза."

Книгата е в  превод на една от най-изтъкнатите литературни преводачки у нас, Иглика Василева, а художникът Дамян Дамянов създава корицата на луксозния том с твърди корици. Книгата излиза месеци преди светът отбележи 120 години от рождението на Греъм Грийн на 2 октомври.

Грийн е добре познат на българските читатели, защото има един двутомник „Избрани творби“, излязъл още преди 1989 година.

Негови са  романите “Ориент експрес“, “Тихият американец“, “Пътуване с леля ми“, които са излизали на български език многократно. Интересното е, че въпреки всички романи излизали у нас, той е доста слабо известен като автор на разкази. Има само една книга издавана през годините с негови разкази, затова я взех, за да запълня тази малка ниша, да представим един много познат автор, но в едно малко по-различно амплоа, като автор на кратки разкази“, посочи издателят Николета Руева в предаването “Радиокафе. Тя самата се среща с творчеството на Греъм Грийн още в ученическите си години, тъй като учи в английска паралелка, където изучават английски и американски писатели.

"Издали сме два негови романа - “Кеят на злото“ и “Англия ме сътвори“, а сега и третата негова книга“, допълни Руева.

По разказа “Стаята в сутерена“, който е един от най-дългите разкази в сборника, е правен филм под заглавието“ Падналият идол“, излязъл в жанра мистерия-трилър през 1948 година, получил множество награди, сред които и 2 номинации за "Оскар", които Греъм Грийн получава за най-добре адаптиран сценарий.

Чуйте повече подробности от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43

Да има пълноценно общуване на село

Практически уъркшоп „Малка пермакултурна градина" - събеседник от с.Негушево е Михаела Танева от Фондация "Повей": "Стартираме поредица от практически насочени семинари, показваме различни начини да пшроизвеждаме собствената си храна и така да съживим мястото, училището. Вече е възстановено първото училище, с което започнахме преди години. Проектът..

публикувано на 27.07.24 в 09:52