Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми и перспективи пред здравеопазването

Снимка: Радио София

Какви са актуалните теми в здравеопазването у нас? От 1 април 2024 г. лекарите могат да изписват антибиотици само с електронни рецепти. Добра мярка ли е, или по-скоро е затруднение за лекари, пациенти и фармацевти? Подробности разказа бившият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

По думите му тази реформа не бива да се прави принудително:

"Аз съм голям привърженик на технологиите, но съм и голям привърженик на това, че хората сами трябва да изберат начина, по който да го правят. Ще дам такъв пример: както никой не ни принуждава да пращаме електронни писма, можем да пращаме и хартиени по пощата. Но вече никой не го прави, защото е по-лесно, по-удобно, по-бързо, съхранява се цялата информация. Хората са започнали да го правят не защото някой ги е принудил, а защото са видели удобството. Мисля, че по същия начин трябва да се процедира и с електронните рецепти."


Той посочи, че е задължително лекарите, които работят със НЗОК да използват електронен подпис, но има някои медици, които не са "на ти" с електронните технологии и поради това паралелно би било по-добре да останат и хартиените рецепти. Освен това каза, че следващите стъпки са, че с навлизането на AI във всички сфери на нашия живот, в това число и в здравеопазването, медицината ще става все по-високотехнологична. Една от възможните посоки на развитие е да се събират данни отдалечено. Друга посока на развитие е диагностиката, като изкуственият интелект вероятно ще бъде по-добър от човека в това, да се постави точна диагноза в образни и лабораторни изследвания. Третата посока е роботизираната хирургия, която включително и в България намира все по-широко приложение.

Относно забраната за откриване на нови болници в страната д-р Кацаров каза:

"Това за мен е груба грешка в здравната политика. Забраната за разкриване на нови лечебни заведения и нови дейности е всъщност забрана за развитие. Развитието на която и да е сфера минава през създаването на нови субекти и внедряването на нови технологии."

Д-р Кацаров сподели, че качеството на медицинската помощ не е добро, като това не е субективна оценка, а е на база на медико-статистическите показатели. Ние в продължение на десетилетия имаме едни от най-лошите такива в ЕС по отношение на предотвратима смъртност, смъртност от лечими заболявания, детска смъртност, продължителност на живота, обща смъртност и т. н. Достъпът до медицинска помощ също до голяма степен е затруднен:

"Той е затруднен по две линии. Едната е чисто регионална - ние имаме огромни регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ, вкл. на първична, извънболнична медицинска помощ. Има цели райони, където има един единствен личен лекар на десетки километри, да не говорим за болница. Другата линия е много високото ниво на доплащане. Ние сме на едно от първите места в ЕС по доплащане от джоба за получаване на медицинска помощ. Почти половината от парите, които даваме са пари от джоба за доплащане. Това е друг тип ограничение на достъпа - хората, които нямат достатъчно пари са затруднени да отидат и те не получават такава помощ по икономически причини."  

Според думите му по отношение на общественото здравеопазване също сме изключително слаби. Той даде за пример тютюнопушенето, което е забранено, но забраната не се спазва. Качеството на въздуха, храните и др. също са с лоши показатели.

"Ние имаме един генерален проблем на развитието на нашата държава. Ето, 20 години вече сме в ЕС, а ние продължаваме да сме най-бедните, най-малко да живеем, най-нещастните и т. н. Имаме генерален проблем с развитието си като държава и мисля, че оттам произтичат проблемите", коментира д-р Кацаров.


В деня на Световния ден на здравето, Центърът за защита правата в здравеопазването, заедно с Фондация "Жени и Александър Дърводелски" за втора поредна година обявява Конкурс за студенти по медицина за наградите на Фондация "Жени и Александър Дърводелски". Темата е "Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?" Всеки желаещ да участва в конкурса е поканен да напише и изпрати есе на тема "Може ли изкуственият интелект да остави без работа лекарите?". Освен есето, участникът трябва да представи попълнена информационна карта, кратка автобиография (формат Europass) и удостоверение, че е записан, като студент за учебната 2022-2023 година. Всички участници ще получат Грамота, а класираните на първите 5 места ще получат и парична награда в размер на 1000 лева. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в София на 2 юни 2024 г.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Костова от Дирекция

Подкастите на БНР ще продължат да радват, вълнуват и предизвикват

Главният редактор на дирекция "Дигитални програми“ на Българското национално радио Диана Костова разказа за подкастите на БНР , които може да гледаме, слушаме и преживяваме в дигитална среда. За наличните и набрали значителен интерес от аудиторията, сред които „Патрулът“, „"Туристът“, "Тестът на Флора“, “Гласовете на Радиото“ както и за тези,..

публикувано на 01.08.24 в 18:30
Джейсън Майлс

Джейсън Майлс с Лисабонския си квартет - в първата вечер на Банско джаз фест

След броени часове на 3 август ще се открие 27-ото издание на "Банско джаз фест" . В продължение на 8 фестивални вечери - до 10 август, на сцената ще се изявяват музиканти от 18 държави. Едно от най-големите имена в програмата на фестивала тази година, е Джейсън Майлс . Той е продуцент, кийбордист, композитор, аранжор, носител на няколко..

публикувано на 01.08.24 в 18:10
Радина Велчева и кметът Владимир Александров

В Етрополе общински фонд "Ин витро" ще помага на двойки с проблеми

Кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Радина Велчева, основател на Фондация "Искам бебе" подписаха меморандум за сътрудничество с фокус демографското развитие и подкрепа на жителите с репродуктивни проблеми. Сътрудничеството с Община Етрополе е важна стъпка към разширяване на дейността на фондацията и достигане до повече..

публикувано на 01.08.24 в 16:45
Доц. Мариана Тодорова

Защо да учим езици, когато разполагаме с технологични преводачи

Технологиите, Гугъл алгоритмите и изкуственият интелект най-много трансформираха медиите . Социалните мрежи в много отношения изместиха като тежест традиционните медии, но невинаги за добро. Те станаха много гостоприемни за фалшиви новини. Те са лесен инструмент и в предизборни кампании. За съжаление младите се информират предимно от там...

публикувано на 01.08.24 в 15:57
Светлана Жекова

Общините могат да се възползват от 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени

Българските общини могат да се възползват от над 11 млрд. евро за адаптация към климатичните промени до 2030 г.. Ще се приемат проектни предложения, които се отнасят до различни сектори на икономиката – транспорт, енергетика, жилищна и пътна инфраструктура, социална и техническа помощ. Финансова подкрепа ще получат проектите, които са базирани на..

публикувано на 01.08.24 в 15:14

Нови забележителни разкопки в крепостта "Кокалянски Урвич" откриха археолозите

Забележителни находки бяха открити в крепостта “Кокалянски Урвич“, известна още като “последната крепост на Шишмановци“, "желязната крепост на Средец“, която ни връща в последните години на Втората българска държава, времена на славни царе, героични битки и подвизи. Археолозите Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов от Националния..

публикувано на 01.08.24 в 14:55

Добрин Иванов, АИКБ: Малките предприятия да бъдат освободени от ненужна свръхрегулация

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за промени в Закона за счетоводството, чрез които да бъде намалена административната и финансова тежест за микро и малките предприятия у нас. По принцип, законовите промени се налагат във връзка с хармонизиране на българското законодателство с европейското и конкретно заради..

публикувано на 01.08.24 в 14:48