Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се липса на работници за летния сезон у нас

Снимка: БГНЕС

Очаква се липса на работници за летния сезон у нас. Най-критична е ситуацията в Бургаско, където се търсят 27 хиляди работници за предстоящото лято.

На второ място с липса на кадри е София, където не достигат 26 700 души, сочи проучване за нуждата от работна ръка на Института за пазарна икономика. На трето място е Варна, където има нужда от 25 800 работници и Пловдив на четвърто - с 18 900 души.

В много от областите профилът на търсенето е разнороден, но водещи са туризмът, търговията и транспорта.

Необходим е внос на кадри отвън, каза пред Радио София Надя Василева - председател на Българската конфедерация по заетостта.

„За съжаление, процесът по внос за този сезон е трябвало да стартира доста отдавна, тъй като отнема доста време. Вносът е решение, но трябва да бъде планиран предварително“, обясни Василева.

По думите й е необходима промяна в изискванията, тъй като в момента има повече от 17 различни точки, които работодателите трябва да спазят, преминавайки през процеса на внос на кадри.

„Тази процедура трябва да бъде по някакъв начин подпомогната от държавата, за да може да се случва по-бързо“, обясни Надя Василева.

Тя добави, че има спад в отварянето на нови позиции. Проблемът, според нея, идва и от факта, че в момента има ниска безработица и няма достатъчно кандидати.

„Работодателите, въпреки че имат нужда от нови кадри, те не смеят дори да отворят нови работни места, а се опитват по някакъв начин да дадат работата, която имат в повече на хората, които работят при тях“, уточни Василева.

По думите й, спад в предлагането се наблюдава във всички сектори, включително IT.

„Когато имаме ниска безработица и липса на хора, от там следва нисък ръст на икономиката“, обясни тя.

Според Василева трябва да се отчете и факта, че не всички безработни имат желание да започнат работа.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С Оля Ал Ахмед и поетите Петко Каневски и Демир Демирев

Оазис на културите

Днес Радиокафе се излъчва от къщата музей „Ваня Петкова“ в село Езерово, община Първомай. Честваме 80 години от рождението на известната българска поетеса. Началото е с дъщеря ѝ, журналистката Оля Ал Ахмед : "Най-вече ми бе приятел, после - баба. Другите да кажат дали си приличаме. Да премахнем нормите и догмите - баба ми казваше "тегли им една..

публикувано на 21.07.24 в 09:39

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02