Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тук-Там" подкрепя наши студенти в чужбина

Снимка: Радио София

"Тук-Там" - Глобалната мрежа за успех на младите хора на България отвори врати за новото издание на стипендиантската си програма. От 2016 година общността инвестира усилия в образование, професионално развитие и информираност. Чрез фонд "Иди, учи и се върни" организацията инвестира в стипендии за магистратура в чужбина на мотивирани българи, които после прилагат наученото у нас. "Тук-Там" вярват, че образованието е ключово за развитието на младите хора и Фондът е "дългосрочна инвестиция в по-яркото бъдеще на България", според тях. Фондът за стипендии тази година е най-големият досега – 200 хиляди лева.

Той е отворен за кандидати, които:

● Планират магистратура в чужбина:

○ Общи стипендии: без ограничения за сферата на обучение

○ Специализирани стипендии в конкретни области (Технологии и компютърни науки; Предприемачество; Декарбонизация и енергиен преход; Хранене Смисъл;) - допустимите специалности за тези стипендии са описани на страницата fund.bg

● Искат да се развиват в гейминг индустрията:

○ Стипендия на Good Game и Тук-Там за кандидати в програмите на ARC Academy за една от четирите специалности - Game Design, 3D Art, Concept Art, Game Programming.

За кого е отворена програмата, как може да се кандидатства, какъв е добрият пример до момента разказа Лилия Мержданова от "Тук-Там".

"Образованието стои на много важно място не само пред мен като млад, мотивиран човек, но и пред каузата на "Тук-Там". Ние смятаме, че инвестицията в добро образование е най-важното нещо, което един млад човек може да направи. Защо? Защото първо то ти дава повече възможности за реализация, отваря ти много врати. Ние вярваме, че всеки млад човек в България трябва да има шанс за успех и всъщност част от този успех е да имаш добро образование. Това възпитава не само добрите примери, но това възпитава и един човек да има добра гражданска позиция, и след това да предаде нататък. Това е нашата кауза", заяви тя.


По думите й младежите, които заминават да учат магистратура след това се завръщат в България и прилагат наученото. Подкрепата, която им бива оказвана от "Тук-Там" не е само финансова, но е и всякаква, през цялото им следване:

"Ние сме постоянно до тях, имаме месечни срещи, всеки месец се чуваме със стипендиантите. Зимата, когато си дойдат за ваканцията имаме срещи с тях, градим една общност от стипендианти вече над 55 младежи през годините, които сме подкрепили. После, вече не само, че в лицето на екипа на "Тук-Там" имат подкрепа, но и те като общност се подкрепят."

От създаването на фонда до момента са инвестирани половин милион лева в стипендии на младежи, които са заминали да учат магистратура. Общо те са около 56 човека.  

"Освен общите и специализираните стипендии, тази година за пръв път правим една колаборация с Good Game и ARC Academy, с която ще подкрепим деца, които искат да се развиват в сферата на креативните индустрии и гейминг индустриите, в някои от двугодишните специалности в ARC Academy", сподели Мерджанова. Тя посочи, че средствата за стипендиите се събират по два начина - чрез индивидуални дарения, както и чрез дарения на различни компании.

"Бизнес средата еволюира спрямо нуждите на дадено общество. Неслучайно са може би тези специалности като компютри и технологии, екология и други. Компаниите също инвестират в младите хора, защото това е двойна инвестиция - първо подкрепяш някой и след това той може да се върне, да промени средата, да работи в дадения бизнес, като приложи всичко това, което е научил навън. "Тук-Там" е доверен партньор на много компании от много години и покрай голямото ни събитие, което правим "Кошер", не случайно в него се включват 130 компании. Защото виждат в наше лице не само връзката, която "Тук-Там" прави между младежите и бизнеса чисто като процес, по който аз искам да наема един млад човек, но те виждат смисъла от това да инвестираш", посочи тя.  

Крайният срок за кандидатстване е 26 април 2024 година. Кандидатурите се събират на страницата https://tuk-tam.bg/fund

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силвия Стоянова

За хората със светли очи слънчевите очила са задължителни през лятото

Наред с алергиите и летните грипове, горещите месеци крият рискове и за здравето на очите ни. Неправилното и дълго излагане на слънце в пиковите часове на жегите може да доведе до появата и развиването на очни заболявания, а самолечението – до усложняването им. "Хората без проблеми със зрението не се замислят, но слънцето е изключително вреден..

публикувано на 11.07.24 в 17:45
Инж. Ангел Джоргов

Оптимизират транспорта в Община Самоков, купуват 5 електробуса

Община Самоков ще изработи План за организацията на транспортната схема , чрез който ще се оптимизира транспортното обслужване и ще се повиши качеството на услугата. "Искаме да улесним хората които работят, които посещават курортите, както и учениците. В момента се прави проучване като част от проект за оптимизация – линии на градския..

публикувано на 11.07.24 в 16:50

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол?

Какво е да отразяваш Европейското първенство по футбол? Специалните пратеници на БНТ в Германия Десислава Францова и Бюлент Мюмюнов се заеха с тази нелека задача. Гост в предаването "Радиокафе" беше Десислава Францова. По думите й след завръщането все още свиква с това, че не движи с карта и GPS, а и още се адаптира към температурите тук...

публикувано на 11.07.24 в 15:14

Защо ДДС за пакетните туристически услуги трябва да е 9% до края на 2024 г.

Туроператорите настояват за удължаване и данък добавена стойност от 9% за пакетните услуги да остане до края на годината. Временната мярка за 9% ДДС беше приета в подкрепа на бизнеса по време на ковид кризата. Но от 1 юли ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Това беше оповестено в края на миналата година, когато..

публикувано на 11.07.24 в 14:50

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34