Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

Снимка: Фейсбук/От нас зависи

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни сфери.

Фондация "От нас зависи" е основана през 2023 г. с мисия да бъде движеща сила в създаването на по-справедливо, равноправно и устойчиво бъдеще за всички. Водена от вярата в силата на общността, понастоящем организацията се занимава с проблема на разрушеното социално доверие, което е довело до разделение, самота и социална безизходица. Проектите ѝ са ориентирани от една страна към създаването на възможности за по-голяма социална ангажираност, но и към подпомагането на групи хора да изтъкат нова, приобщаваща социална тъкан там, където живеят.

Фондацията ръководи едноименен хуманитарен център в "Младост 4", чрез който подпомага семейства в уязвима ситуация, включително и хора, търсещи временна закрила в България с хуманитарна помощ и интеграционни дейности.

Според доклад на Евростат, само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности, което е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Например, средностатистически в Европейския съюз тази цифра е над 20%.

Ето защо в рамките на 2024 г. екипът предприе крачка към разширяването на възможностите за участие в доброволчески действия на повече младежи. Чрез серия от събития и практически стъпки учениците ще се запознаят по-добре с няколко доброволчески инициативи и сами ще могат да реализират и управляват свой собствен проект с истински бюджет.

Първият етап от проекта започва на 19 април от 12 ч. Именно тогава 10 доброволчески организации, подпомагащи различни социални сфери ще се срещнат с младежи от някои столични училища. Във формата на, т.нар. “жива библиотека“ всеки от учениците ще има възможност да разговаря, да зададе въпросите си и да опознае по-добре дейността на организациите.
В събитието ще участват неправителствените организации „Светът на Мария“, НАДРБ (Национална асоциация на доброволците в Република България), „Бандата на 1500-те“, „Грийнпийс“ - България, WWF, „За Земята“, „КиберКлуб“, TimeHeroes, CVS и „От нас зависи“.

Проектът „Дай 5!“ е разделен в две части: първата ще се проведе от април до юни, а втората – от септември до декември.

В първия етап от проекта ще се включат 5 училищни паралелки в горните класове, които вече са избрани. През септември “живата библиотека“ ще се проведе отново и тогава ще се включат останалите 5 класа.

След тези опознавателни събития учениците ще имат възможност демократично да изберат неправителствените организации, с които биха искали да работят. Следващият етап от инициативата ще е свързан с провеждането на еднодневни работилници (или т.нар. хакатони), в рамките на които младежите ще се научат какво е необходимо, за да решават социално значими проблеми, свързани с дейността на организацията, която са избрали.

Целта на всеки от хакатоните е да завърши с идея за инициатива, предложена от учениците, която ще бъде реално осъществена от тях и подпомогната финансово. През целия период младежите ще получават и менторска подкрепа от екипа на фондация  "От нас зависи", за да се справят успешно с всички предизвикателства, пред които ще се изправят в реализирането на своята доброволческа инициатива.

Чрез проекта  "Дай 5!" фондация „От нас зависи“ ще опита да разшири възможностите на взаимен достъп между неправителствените организации и младежи, както и да овласти младите хора, като им помогне да открият разрешение на важни социални проблеми. Обичайно, когато такива инициативи са налични, младежите могат да се включат само с доброволен труд, без допълнителни задължения и възможност за развиване на управленски знания и умения. "Дай 5!" ще направи обратното и учениците няма да са доброволци, на които се дават инструкции, а ще се превърнат в създатели на нови идеи за помагане на различни общности и каузи.

Чуйте повече от разговора на Елена Пъневска с Веси Деянова, председател на фондация "От нас зависи". 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнено шоу с огнени артисти

 На отминалия "Топлофест" колектив "Агнон" представят своето огнено шоу. Те са Мартин и Кристиян, които се занимават с цирково изкуство, музика и акробатика. "Ние сме "Агнон" колектив – един голям колектив от огнени артисти. Идеята е да се събираме всички заедно и да се развиваме в нещата, които обичаме да правим в изкуството  - било то..

публикувано на 17.07.24 в 17:17

Националният център за безопасен интернет продължава да работи

Националният център за безопасен интернет (НЦБИ) ще продължи да функционира, след като бе осигурено съфинансиране по програма "Дигитална Европа" на Европейската изпълнителна агенция за здравеопазване и цифровизация за следващите 18 месеца. България продължава да бъде една от малкото страни в ЕС, която не осигурява национално финансиране за..

публикувано на 17.07.24 в 17:14

Рисковете в туризма и онлайн пазаруването

В разгара на лятото асоциация "Активни потребители" отправи препоръки към тези, които почиват. Защо и за какво да следим когато планираме лятната си почивка? До колко контролът по отношение на чистота на морската вода в курортите ни отговаря на реалните условия? Има ли и кои са опасностите при пътуване в чужбина? Има ли рискове при онлайн..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

"България поздравява света" с 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша"

Под мотото "България поздравява света", започна 28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Витоша" , който е част от Календара на културните събития на Столична община 2024. Организатори на фестивала са Народно Читалище "Витоша-1951", Сдружение "Международен Фолклорен фестивал Витоша", Фолклорен Танцов Ансамбъл "София-6"  С..

публикувано на 17.07.24 в 15:32

Филми снимани в София ще покажат облика на града през 60-те и 70-те години

Винаги има какво да разкажем за кино "Влайкова" и читалището, което се помещава там. Това направихме и този път, в разговор с режисьора Олег Ковачев, председател на настоятелството на Народно читалище "Антон Страшимиров - 1926", което стопанисва сградата на киното.  Той представи програмата на кино "Влайкова", включваща поредица от филми снимани..

публикувано на 17.07.24 в 14:13

Шесто издание на фестивала за камерна музика "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

За шеста година фестивалът за камерна музика "Неотъпкана пътека“ ще се проведе в китното селце Ковачевица. Фестивалните дни ще заведат там музиканти от най-висока класа. За програмата и философията на събитието разказа един от организаторите и създателите на фестивала, цигуларят Георги Вълчев, който живее в Ню Йорк. С идеята да направят..

публикувано на 17.07.24 в 12:54

Идеи за "52 исторически разходки из България" дава в новата си книга Ели Иванова

Идеи за 52 исторически разходки из България дава в новата си книга авторът на блога "Друми в думи" Ели Иванова. Казва, че "това не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. Това е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се сливат в хармония". Както и предишните ѝ книги, и в "52 исторически..

публикувано на 17.07.24 в 11:51