Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

205 млн. лева от данъци постъпиха в Столичната община за 105 дни

Остават 2 седмици за ползване на 5% отстъпка

Снимка: Столична община

В бюджета на София от началото на годината до момента са постъпили общо 204,9 млн. лв. от местни данъци и такси, от които над 162, 8 млн. лв. са налози, дължими за настоящата 2024 г., отчитат в Столичната община.

Останалите внесени средства са за данъци и такси за минали години, върху които е начислена и лихва.
Общо платените до момента лихви за забавени плащания са над 6,5 млн. лв.

До края на април всеки, който внесе пълната сума за данък МПС и данък недвижими имоти, ползва 5% отстъпка, напомнят от дирекция "Общински приходи".

Задълженията могат да се погасяват във всеки от районните данъчни отдели на София, чрез финансови посредници или онлайн.

Собствениците, които предпочитат да плащат местните си данъци и такси на части, трябва да го направят в съответните срокове, ако не искат върху задълженията им да се трупат законните лихви.

  • Сроковете за внасяне на данъците са:
Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.
Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от столичния градски транспорт с удължено работно време във Великденската нощ

На 1, 3, 4, 5 и 6 май линиите на столичния градски транспорт ще работят по временно разписание за празник, съобщиха от Центъра за градска мобилност. На 2 май също са предвидени промени, въпреки че е работен ден. -   Само автобусите с номера 63, 66, 67, 85, 101, 285, 288, 304, 801, 804 и 805, ще се движат в обичаен делничен режим; -..

публикувано на 30.04.24 в 16:05

Вече отчитат топломерите, не изпускайте датите за вашите имоти

"Топлофикация – София" започва кампанията си за отчитане на уредите за ползвана топлинна енергия през изминалия сезон, съобщават от дружеството. За разлика от друга година, вместо от началото на май, някои от другите топлинни счетоводители събират данните от топломерите и от водомерите за топла вода от около седмица. Графикът за отчитане на..

публикувано на 30.04.24 в 14:37
Протест срещу изграждането на велоалея

Ремонтът на столичния бул. "Патриарх Евтимий" прерасна в политически спор

Сагата с ремонта на столичния бул. "Патриарх Евтимий" и промяната на движението с нови велоалеи, паркирането, включително и по "Фритьоф Нансен" продължава месец, а прогнозите са , че ще е още дълго.  Не се разбра дали това е реализиране на стар проект от миналия мандат, дали е нов, или пък е просто ремонт на асфалтовата настилка... Или е проект..

публикувано на 30.04.24 в 12:55

Протест пред НС: Не убивайте сектора с гъбите!

Пред Народното събрание се провежда протест срещу "унищожаването" на сектора на събирачите на гъби. Браншовите организации призовават: "Не убивайте сектора с гъбите!". Те се обявяват срещу готвените промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промените се предвижда отпадането на т.нар. "алтернативен данък", който..

публикувано на 30.04.24 в 12:14
Диаграми: Столична община

Харчовете на Столичната община за март 2024-та

Извършените плащания през март 2024 г. са в размер на близо 81,1 млн. лв., съобщава зам.-кметът по финанси на Столичната община Иван Василев. Спазвайки политиката на прозрачност, Общината публикува разходването за поредния месец, за който са обобщени данните. Столичната община е заредила лимити за финансиране на разплащания на разходи..

публикувано на 30.04.24 в 08:53

Велики вторник е

На Велики вторник църквата споменава Притчата за десетте девици. Вечерта след залез слънце на Велики вторник е третата поред и последна вечер, в която се отслужва литургията „Последование на Жениха“. След влизането в Eрусалим Исус Христос проповядва в храма и разказва Притчата за десетте девици на своите ученици. В нея се казва, че пет от..

публикувано на 30.04.24 в 08:02
Когато зоните не работят, остава само място да се намери

До Гергьовден за паркиране в центъра на София ще се плаща само на 2 май

Синята и зелената зона за платено паркиране в столицата няма да работят по време на празничните дни , съобщават от Центъра на градска мобилност. Безплатно ще се паркира на 1, 3, 4, 5 и 6 май.

публикувано на 29.04.24 в 19:39