Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Futures Thinking - поглед към бъдещето

Снимка: Радио София

Futures Thinking: Да открием бъдещето e конференцията, на която водещи експерти ще обсъдят възможните реалности във финансите, потреблението, медиите, дигитализацията, технологиите, градовете. Това ще се случи на 23 април 2024 г. в Интерпред. Кои са горещите въпроси, които ще бъдат дискутирани чуйте в разговора на Катя Василева с Надя Гогова – организатор на събитието.

"Форматът на събитието е необичаен. Всички лектори, подготвяйки своите презентации получават предварително една ретроспекция, разглеждайки 10 години назад, тръгвайки от 1994 г., минавайки 2004, 2014 и стигайки до 2024 година. Ние им задаваме следния въпрос: като имате предвид тези срокове, как биха изглеждали според вас 2034 и 2044 година? Тоест, гледаме с един доста сериозен поглед напред в бъдещето, като съответно разглеждаме дадения сектор с дадената експертиза. Какви нови продукти ще има, какви нови взаимоотношения и как ще изглежда секторът след 10 и 20 години", каза тя.

По думите й в дискусията са включени различни аспекти като изкуствен интелект, киберсигурност и блокчейн, което ще позволи да се погледне напред в бъдещето в много сериозен детайл. Тя посочи, че за да бъде визионер, човек трябва да има отворено мислене, което означава да прегърне промяната и готовността за възприемане на тази промяна. Също така да притежава любопитство към новото и различното, богата обща култура и експертност в определена област, както и сериозно въображение и способност да се уловят сигналите за новото, и как може нещо да бъде различно.

Как технологиите въздействат на бизнеса и цялостната икономическа среда?

"Имаме минимум три ключови технологии, всяка от които с потенциал сама драстично да промени своята тъкан на обществени отношения. Блокчейн, изкуствен интелект и квантовите технологии. Да си представим, че ако всяка една поотделно от тези три технологии може да направи това, какво остава ако трите едновременно въздействат. Намираме се в наистина уникален момент от историята на човечеството и със сигурност 10 години напред всичко може да бъде коренно различно. Ще възникнат нови бизнес модели, нови продукти, нов начин на потребление, нови начини на разплащане. Възможно е дори да преминем дори на нови форми на организация на обществото", сподели Гогова.


Тя посочи, че новите т. нар. "милениум" поколения излизат на пазара и вече много сериозно влияят на бизнеса. Те са социалните активисти и изборите, които правят са обвързани с разбирания за ценности, социална отговорност и липса на вреда за околната среда. Това от една страна влияе на стратегиите на компаниите, а от друга все по-застаряващото население предполага развитие на услуги свързани с възрастните хора.

"Какви ще са градовете на бъдещето?

"Няма как да знаем, можем само да предполагаме и да работим с различни възможности. Поради климатичните промени е възможно да се появят и първите плаващи градове, тъй като засягайки тази тема един от панелите ни е "Градове на бъдещето". Транспортът може би ще стане изцяло автономен и ще отпадне необходимостта от притежаване на лек автомобил. В някои държави вече се появяват паркинги за летящи автомобили, колкото и странно да звучи. Те се тестват така, че възможно е въздушният трафик в градовете да изглежда много по-различно, отколкото в момента. С напредъка на технологиите ще се появят нови форми на захранване с енергия, възможно е да се появят и градове мегаполиси, в които са съвместими отглеждането на храна и ърбън културата", каза Гогова.

В един от панелите на форума има представител на Институт GATE, чийто екип разработва цифров двойник на града. От проф. д-р Десислава Петрова-Антонова ще можем да разберем докъде са стигнали разработките по този проект. На Горещия стол на въпроси, свързани с това как AI технологиите променят света ще отговаря пък Ирена Павлова - мениджър "Европейски проекти" в GATE.

"Идеята е всеки един от участниците на този форум да може да си тръгне макар и с една шестнайста и да може да приложи това, което е чул, това, което е дискутирано и обсъдено в стратегията на дадената компания-участник в събитието. Гледайки визионерски, ние трябва да имаме това отворено мислене, за което говорим", заяви Гогова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 34° и 39°, в София – около 34° . Над Черноморието ще преобладава..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05