Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 18 юли 2024

60 дни Sofia Summer Fest с много театър, кино и книги

Снимка: Sofia Summer Fest

Тази година "Sofia Summer Fest" ще се проведе от 18 юли до 18 септември с акцент върху театралната сцена и филмите.
Алекси Калев и Ради Георгиев, организатори на фестивала бяха наши гости, за да разкажат повече подробности около това очаквано събитие.

"Водени от точно този импулс, свързан с работата ни, която носи добра асоциация с лятото, с откритата сцена, с хубава музика и театър, на хубаво място, доволните хора всъщност са причината да правим това, което правим - разкриха те. - Сред доволните посетители на фестивала, превърнал се в емблема на града ни, са и децата – те са огромен фокус и много важни за нас, защото искаме да ги образоваме на тема фестивал и култура."

В тазгодишното пето издание на фестивала, ще се правят не по едно, а цели две детски представления всеки уикенд, благодарение на Националния филмов център (НФЦ) ще бъдат представени детски български филми, ще има и среща с техните екипи.


"Започваме с 10 съвременни български филма, защото нашия анализ показа, че много от съвременните български филми не са достигнали до достатъчно голяма аудитория. Това е една тенденция, която се надяваме да се превърне в традиция и да се показва на децата както българско, така и европейско кино.

Продължава и нашата Лятна академия, която е част от фестивала. Всеки ден родителите могат да идват и да оставят своите деца при нас. Освен, че ще имат своята лятна занималня, учейки математика, роботика, но и нагледно, виждайки актьорите в една по-друга среда, ще виждат как се прави фестивал", уверяват Алекси Калев и Ради Георгиев.

Програмата на Sofia Summer Fest, освен че ще бъде много разнообразна е и с различни дати. Откриването е на 18 юли с концерт на Васил Найденов.
Концертите ще бъдат по-малко тази година, за сметка на огромното количество театър и кино. Събитието ще продължи 60 дни, до 18 септември.
Важен акцент в Петото издание е поставен върху книгите.

"Ще представяме основно български автори, ще има място за представяне на книги, за четене и срещи с тях", уверяват организаторите.

Още любопитни подробности чуйте в разговора.


По публикацията работи: Спаска Давранова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27